3 zile in Malta – cat costa si cum sa iti organizezi o vacanta in Malta
Malta este cea mai recent tara vizitata de catre noi. O tara micuta, dar deosebita si foarte insorita, atat la propriu, cat si la figurat. Malta ne-a primit cu soare, cand la noi in tara iarna inca isi facea simtita prezenta.
Am petrecut o vacanta minunata aici, am vizitat cele mai frumoase locuri si am inteles de ce Malta este o destinatie turistica atat de cautata.
In acest articol iti voi prezenta itinerariul calatoriei noastre de 3 zile, ce am vizitat si cat ne-a costat toata aceasta excursie.
Malta este o tara insulara din Marea Mediterana, una dintre cele mai mici tari din Europa si din lume. Turistic, Malta ofera multe activitati de petrecere a timpului liber: cu o clima foarte prietenoasa, ai parte de vreme de plaja aproape 6 luni pe an. Pe langa peisajele superbe pe care le gasesti aici, Malta este si o tara cu un bogat trecut istoric, cu o arhitectura si cultura care merita descoperite.
Te invit sa citesti acest articol, pentru a afla toate detaliile importante despre Malta si care sunt principalele obiective turistice: Malta, Comoara Marii Mediterane – Tot Ce Trebuie Sa Stii Despre Aceasta Tara.
Cum ajungi in Malta
Cel mai usor de ajuns in Malta este cu avionul. In timpul sezonului de vara, incepand cu luna aprilie, din Romania ai zboruri directe spre Malta din Bucuresti (Wizz Air sau Ryanair) sau Cluj-Napoca (Wizz Air).
Noi am zburat in Malta din Cluj-Napoca cu Wizz Air, iar pretul unui bilet de avion dus-intors a fost 318 RON de persoana, bilet simplu.
Unde ne-am cazat in Malta
Fiind o vacanta scurta, de cateva zile, in care am vrut sa exploram toata tara, pentru noi cea mai buna varianta a fost sa rezervam o cazare in St. Julians. St. Julians este o statiune la mare, foarte populara pentru petrecareti, dar unde, in timpul extrasezonului, preturile la cazari erau mult mai bune decat in Valletta, capitala Maltei.
Aceasta a fost cazarea noastra: Antoniel Suites. Pentru 4 nopti am platit 324 euro (81 euro / noapte camera de 2 persoane). In Valleta, preturile incepeau de la 100 euro/noapte.
In acest articol am mentionat ce variante de cazare ai in Malta: Malta, Comoara Marii Mediterane – Tot Ce Trebuie Sa Stii Despre Aceasta Tara.
Cum am circulat in Malta
Malta a fost tara unde am circulat cel mai mult cu Bolt-ul de pana acum. Fiind o tara de mici dimensiuni, iar noi un grup de 4 persoane, cea mai convenabila varianta a fost sa calatorim cu Bolt-ul: pretul pentru orice calatorie era cu 1-2 euro mai mult decat daca am fi mers cu autobuzul, dar confortul si timpul de deplasare a contat cel mai mult. Alta varianta ar fi fost sa inchiriem o masina, dar la pret am fi iesit la fel. Plus, astfel am evitat stresul cu parcarea masinii si nici nu ne-am riscat sa conducem pe stilul britanic, cum e in Malta, cu volanul pe partea dreapta.
Daca vrei sa afli cum poti circula in Malta, cu mijloc de transport in comun, cu feribot, cu masina inchiriata sau cu Bolt/Uber, te invit sa citesti acest articol: Cum Circuli In Malta – Cu Autobuz, Masina, Ridesharing, Feribot.
Ce sa faci in Malta – program pe zile
Ziua 0 – Sosire in Malta
Am ajuns in Malta joi seara, iar cu un Bolt am ajuns direct la cazarea noastra din St. Julians. Pe calatoria cu Bolt, de la aeroport pana in St. Julians, am platit 13 euro.
Mentionez ca am calatorit in Malta in perioada sarbatorilor pascale catolice, astfel ca am gasit toata Malta asteptand si sarbatorind Pastele.
Ziua 1 – Valletta, Cele trei orase
Valletta
Prima zi am inceput-o cu o plimbare prin Valletta. Valletta este capitala cea mai mica din Uniunea Europeana, ocupand o suprafata de sub 1 km². Poti parcurge tot orasul, de la est la vest si de nord la sud in mai putin de o ora. Dar chiar si asa, atmosfera dinauntrul zidurilor cetatii, arhitectura cladirilor, strazile cu magazine si terase si multimea de turisti fac din Valletta o adevarata capitala europena. Valletta iti transmite povesti din istorie la orice pas, si este o placere sa le descoperi.
Am vizitat principalele locuri turistice din Valletta: Catedrala Sf. Ioan, Grand Harbour, Gradinile Barakka, Republic si Merchant Street.
Te invit sa citesti acest articol sa afli despre cum ne-am petrecut noi ziua in Valleta si in Cele Trei Orase: O Zi In Valletta, Malta – Cea Mai Insorita Capitala Din Europa.
Cele Trei Orase – Birgu, Cospicua, Senglea
Din portul Valleta am mers cu barcuta pe celalalt mal, spre Cele 3 Orase, si am ajuns in Birgu. Aici am gasit o Malta mult autentica, cu o atmosfera mai linistita fata de Valletta. Ne-am plimbat cateva ore pe stradutele orasului, am savurat o inghetata si ne-am bucurat de energia buna pe care o emana acest loc.
Fiind Vinerea Mare, am avut prilejul sa prindem si procesiunea pe care maltezii o sarbatoresc in fiecare an cu ocazia acestei sarbatori. A fost o ocazia unica sa vedem o astfel de manifestare, avand in vedere ca in Romania nu se sarbatoreste in acest fel. Dar maltezii sunt un popor foarte credincios si asta s-a resimtit in toata tara, mai ales in perioada acestor sarbatori.
Ziua 2 – Croaziera pe insulele Gozo si Comino
Cea de-a doua zi am lasat-o pentru a vizita insula Gozo si Laguna Albastra de pe insula Comino. Pentru ca timpul nostru in Malta a fost destul de limitat, am avut doar 3 zile pentru a descoperi intreaga tara, am ales pentru o excursie organizata de o zi. Turul a fost acesta: From Sliema: Gozo, Comino & The Blue Lagoon Boat & Bus Tour si a costat 43 euro/persoana.
Am plecat la 10 dimineata cu vaporul din Sliema pana in Gozo, in portul Mgarr, de unde am fost luati cu un autocar pana in Victoria, capitala insulei Gozo.
In Victoria am avut timp sa vizitam Cittadella, cel mai important obiectiv turistic al insulei.
Dupa Victoria, am avut putin timp la dispozitie sa ne plimbam pe Xlendi Bay, unde am admirat o frumoasa priveliste a marii Mediterane.
Ne-am intors pe urma pe vapor si am plecat mai departe spre Laguna Albastra din insula Comino. Aici, timp de o ora jumatate, ne-am bucurat de mica laguna cu apa turcoaz si am inteles de ce este o destinatie atat de populara si de vizitata. Peisajele sunt spectaculoase, culoarea marii este superba iar sentimentul pe care l-am avut aici a fost de liniste, relaxare si contemplare.
In luna aprilie, chiar daca inca vremea nu era de plaja, am gasit multi turisti curajosi care au incercat apa marii. Cu siguranta, pe timpul verii acest loc este foarte aglomerat, fiind una dintre destinatiile de top ale Maltei.
In urma acestei excursii organizate, recomandarea mea ar fi, daca aveti cel putin o zi in plus la dispozitie, sa vizitati aceste doua insule pe cont propriu. Avantajul unei excursii organizate este ca reusesti sa ajungi in ambele locatii intr-o singura zi, dar este o vizita pe graba, nu am simtit ca ne-am bucurat in totalitate de aceasta experienta.
Dar, o zi in Gozo si inca o zi la Laguna Albastra, pe cont propriu, cu siguranta ar fi maximizat toate impresiile bune pe care ni le-ar fi lasat aceste locuri.
Ca si alternativa, puteti lua feribotul spre Gozo din Valletta sau Cirkewwa, iar de acolo sa calatoriti cu autobuz sau Bolt pe toata insula. Citeste in acest articol cum poti ajunge in Gozo de pe insula Malta: Cum Circuli In Malta – Cu Autobuz, Masina, Ridesharing, Feribot.
Apoi cel putin inca o jumatate de zi ar fi bine sa o aloci pentru insula Comino si Laguna Albastra.
Seara, dupa ce ne-am intors cu vaporul in Sliema, am luat cina la o terasa de la malul marii. Intre Sliema si St. Julians este o promenada foarte frumoasa de vreo 2-3 kilometri, direct pe malul marii, si am profitat si noi de o scurta plimbare prin aceste orase-statiuni.
Ziua 3 – Grota Albastra, Mdina si Rabat, Marsaxlokk
Grota Albastra
A treia zi am inceput-o cu o vizita la Grota Albastra. Am ajuns dimineata devreme cu Bolt-ul (din St. Julians am platit 17 euro) si am ajuns in cel mai bun moment al zilei: inca nu ajunsesera autocarele de turisti, astfel ca locul inca nu era aglomerat de multitudinea de calatori. In plus, dimineata peisajul este cel mai spectaculos, razele soarelui reflectate in apa marii creau o imagine exotica din acest loc.
Am facut o excursie cu barca de o jumatate de ora (biletul a costat 10 euro), in care am vizitat Grota Albastra si alte cateva pesteri din apropiere. Experienta a fost minunata, si pot spune ca acesta a fost locul si activitatea mea preferata din Malta.
Daca vii cu masina/Bolt/Uber, iti recomand sa opresti prima data la punctul panoramic, de unde poti admira Grota Albastra de la inaltime. De aici pana in satul de unde se ia barca mai ai de mers doar 8 minute pe jos. Daca vii cu masina inchiriata, poti gasi locuri de parcare in sat.
Mdina – Orasul Tacerii, Rabat
De la Grota Albastra am luat iar un Bolt si am plecat spre Mdina (14 euro).
In Mdina am descoperit vechea capitala a Maltei, denumita si in prezent Orasul Tacerii. Aici am simtit ca ne-am intors in timp, in perioada medievala, si asta datorita atmosferiei de liniste, a cetatii fortificate, a arhitecturii cladirilor si a calestilor cu cai. Este, de altfel, o locatie care a aparut si in celebrul film Game of Thrones.
In totala opozitie cu linistea din Orasul Tacerii se afla agitatia din Rabat, orasul adiacent Mdinei. Un oras aglomerat, cu multi turisti si cu multe terase si restaurante. Am servit si noi aici pranzul, unde am avut parte de cea mai gustoasa mancare la restaurantul l’Enoteca. Pe urma am vizitat Catacombele Sf. Pavel, cel mai cunoscut obiectiv turistic din orasul Rabat.
Marsaxlokk
Din Rabat am pornit apoi spre Marsaxlokk (18 euro cu Bolt), satul cu portul emblematic al Maltei. Portul ofera o imagine reprezentativa a acestei tari micute, aici se afla o multime de barci colorate, pescaresti, traditionale malteze, numite Luzzu.
Am facut o plimbare de o ora cu barca (10 euro) la locurile interesante din zona: Piscina Sf. Pavel, plaja Il-Kalanka sau Hofriet Window.
In port se gasesc numeroase restaurante pescaresti sau terase unde poti servi un pahar de vin sau o limonada rece.
Ce am mancat in Malta
In Malta am mancat foarte bine, si nu foarte scump. O masa ne costa cam 35 euro / 2 persoane, cu bauturi incluse. In general am mancat la restaurante cu specific international: paste, pizza sau burgeri. Voi lista mai jos restaurantele la care am servit masa, si pe care le recomand mai departe, daca aveti drum in zona:
- L’Enoteca, Rabat
- The Compass Lounge, Sliema
- Pastaus, Valletta
Desigur, in Malta se gasesc si restaurante unde se serveste mancare bazata pe peste sau traditionala. Preparatul traditional maltez este tocanita de iepure.
Cat ne-a costat excursia in Malta?
Cheltuielile principale, pentru o excursie de 4 nopti si 3 zile pline, au constat din:
- Avion: 318 RON / persoana -> 636 RON / 2 persoane (aproximativ 128 euro / 2 persoane)
- Cazare: 324 euro / 2 persoane
- Bolt: 122 euro / 4 persoane -> 61 euro / 2 persoane
- Excursie de o zi in Gozo, Comino, Laguna Albasta: 43 euro / persoana -> 86 euro / 2 persoane
- Excursii cu barca -> 20 euro / persoana -> 40 euro / 2 persoane
- Bilete Catacombele Sf. Pavel -> 10 euro/persoana -> 20 euro / 2 persoane
- Mancare: aproximativ 200 euro / 2 persoane
In total, am cheltuit aproximativ 860 euro / 2 persoane, sau 430 euro / persoana.
Pastele in Malta
Dupa cum deja am mentionat, am calatorit in Malta exact in perioada Sarbatorilor Pascale ale romano-catolicilor: am ajuns in Malta in Joia Mare seara si ne-am intors acasa luni, in a doua zi de Pasti.
Ce am sesizat in aceasta perioada aici este ca maltezii sunt un popor foarte credincios: daca in restul Europei vezi toate orasele frumos impodobite de Craciun, in Malta se imbodobeste si de Pasti: multe cruci cu luminite atarnate la case, multi prapuri (acele steaguri bisericesti) atarnate la biserici, un covor de lumanari in piata centrala din Valletta.
Pe langa aceste podoabe, am asistat si la procesiuni de Paste in orase. In Vinerea Mare am prins procesiunile din Birgu si Valleta. In Valletta a fost foarte impresionant, foarte multi preoti, statuete si o fanfara numeroasa care rasuna in tot orasul. Tot in Valletta am prins si procesiunea de duminica, din Prima zi de Pasti. A fost o procesiune mai vesela de aceasta data, dupa Invierea Domnului, comparativ cu cea din Vinerea Mare, care mi s-a parut mult mai solemna.
Din punct de vedere turistic, nu am simtit nicio restrictie in Malta in aceste zile: am putut vizita toate obiectivele turistice dorite, iar prin orase majoritatea localurilor, restaurantelor si magazinelor de suveniruri erau deschise. Inchise erau doar magazinele de haine, dar personal nu le-am simtit lipsa.