3 zile in Zakopane – Ce sa faci in cea mai renumita statiune din Polonia

Un loc superb din inima muntilor Tatra, nu departe de Romania, un frumos orasel de munte si unul dintre punctele turistice principale din Polonia, este Zakopane. Avand numeroase trasee de drumetii, partii de schi, locuri de relaxare si peisaje extraordinare, Zakopane este destinatia perfecta pentru toti iubitorii de natura.

Am petrecut si noi o scurta vacanta in Zakopane, si ne-a prins foarte bine! Ne-am plimbat, ne-am relaxat si ne-am bucurat de intreg tabloul montan care ne-a intampinat aici. Te invit si pe tine sa descoperi statiunea Zakopane si muntii Tatra, si sper ca te voi convinge sa pui acest loc pe lista ta de viitoare calatorii.

Despre Zakopane

Zakopane este un mic oras de munte din sudul Poloniei, aproape de granita cu Slovacia. Orasul se situeaza intr-o vale intre Muntii Tatra si Dealul Gubałówka, localizare ce ii ofera peisaje superbe, din oricare parte a orasului ai privi.

Zakopane si Muntii Tatra, vazut de pe Dealul Gubałówka
Zakopane si Muntii Tatra, vazut de pe Dealul Gubałówka

Zakopane este o destinatie turistica foarte populara din Polonia. Iarna atrage pasionatii de sporturi pe zapada, iar in restul anului statiunea este foarte ofertanta la capitolul activitatilor montane sau in natura, in aer liber, prin prisma numeroaselor drumetii care se pot face aici. Pe langa aceste aspecte, turismul in Zakopane este foarte bine pus la punct in ceea ce priveste promovarea culturii, traditiilor si a gastronomiei locale, iar statiunea este foarte cocheta si autentica.

Polonia este membra a Uniunii Europene, iar moneda oficiala a tarii este zlotul: 1 zlot = 0.22 euro sau 1.12 RON (noiembrie 2023).

Cum ajungi in Zakopane

Cu avionul in Zakopane

Cel mai apropiat aeroport de Zakopane se afla in Cracovia, la putin peste 100 kilometri distanta. Exista diferite modalitati de transport pentru a te deplasa din Cracovia in Zakopane: autobuz, tren, taxi sau masina inchiriata.

Daca ajungi in Cracovia, te sfatuiesc sa iti aloci si cateva zile pentru a vizita si superbul oras polonez si obiectivele turistice din zona. Noua ne-a placut tare mult Cracovia, pe care te invit sa il descoperi in acest articol: City Break Cracovia, Polonia: Ce Sa Vizitezi In Cracovia, 3 Zile.

Tip: Din Cracovia poti face o excursie de o zi spre Zakopane. Ai la dispozitie cateva ore sa vizitezi centrul statiunii, sa urci cu funicularul pe dealul Gubałówka si sa te relaxezi la unul dintre cele mai mari centre spa din Polonia, Chocholow Hot Thermal Bath Pools: Krakow: Zakopane Tour with Hot Bath Pools.

Cu masina in Zakopane

Noi am ajuns cu masina in Zakopane, iar daca pleci si tu din Romania, cel putin din nordul tarii, iti recomand sa faci si tu la fel. Vei fi mai flexibil, distanta nu e foarte mare, pe drum poti face mai multe opriri, iar in Zakopane te poti deplasa cu usurinta de la un punct la altul. Noi am profitat de acest lucru si ne-am oprit pe drum pentru o scurta vizita si in orasele Kosice, din Slovacia (prietenii nostri de la GhidulTauOnline.ro au un ghid cuprinzator despre Kosice), iar la intoarcere in Miskolc, din Ungaria.

Traseul nostru a fost Cluj-Napoca – Satu Mare – iesire pe la vama Petea spre Ungaria – Nyiregyhaza – Miskolc (autostrazile M3 si M30) – Kosice (Slovacia) – Presov – Poprad – Zakopane.

Am ales sa mergem pe drumuri cu taxa in Ungaria si Slovacia, mai exact pe autostrazi, pentru confort mai sporit – in ambele tari se plateste vinieta doar pentru autostrazi.

  • Vinieta Ungaria – o poți cumpara direct de pe aplicatia TPARK, 10 zile, 81 RON
  • Vinieta Slovaciahttps://eznamka.sk/en/ 10 zile, 12 Euro
  • Vinieta Polonia – nu exista taxe pe drumurile naționale, doar pe autostrazi, si se plateste direct pe autostrada, la ghișee. Pana la Zakopane, neavand autostrada, nu a fost nevoie sa platim nicio taxa.
Tatra
Muntii Tatra vazuti de pe autostrada din Slovacia

Parcarea in Zakopane

Daca te deplasezi cu masina in Zakopane, e bine sa stii cateva lucruri referitoare si la parcare.Dupa cateva zile petrecute aici am ramas cu senzatia ca e nevoie sa platesti parcare cam peste tot! La cazare am platit parcare (sunt multe unitati de cazare care solicita plata aditionala pentru parcare), in centrul statiunii am platit parcare, langa punctele de interes din zona am platit parcare.

  • In centrul statiunii, in parcarile private, platesti 10 zloti/ora.
  • Pe strada se plateste prin aplicatie sau direct la tonomat, iar 30 de minute costa 5 zloti. Tonomatul este destul de greu de folosit, iar aplicatia nu functioneaza mereu. Dar partea buna e ca, in week-end, parcarea pe strada este gratis!
  • La cazare am platit 30 zloti/noapte pentru parcare.
  • In parcarea de la inceputul traseului spre Morskie Oko am platit 69 zloti pentru toata ziua.
  • In parcarea de la baza telecabinei spre varful Kasprowy Wierch am platit 20 zloti pentru toata ziua.
Morskie Oko
Morskie Oko

Unde sa te cazezi in Zakopane

Zakopane dispune de multe locuri de cazare frumoase, cu mic dejun inclus sau cu facilitati de spa si centru wellness, la preturi decente, mai mici decat ai gasi in tarile din vestul Europei.

Noi ne-am cazat la Rezydencja Gubałówka, o cazare superba, pe dealul Gubałówka, la 6 kilometri de centrul orasului Zakopane. Pentru 3 nopti am platit 270 euro/2 persoane, cu un mic dejun bogat si acces inclus la piscina interioara si sauna. A trebuit sa platim in plus pentru parcare 30 zloti/noapte. Locatia dispune si de restaurant sau sala de joaca pentru copii, iar in apropiere este market-ul din Gubałówka si funicularul spre centrul statiunii Zakopane.

Ce sa faci 3 zile in Zakopane

Noi am petrecut 3 zile de toamna superbe in Zakopane. Am calatorit la finalul lunii octombrie, si am prins o vreme exceptionala pentru aceasta perioada a anului. Fata de lunile decembrie-martie, cand Zakopane este plin de practicantii sporturilor de iarna, sau vara, cand majoritatea oamenilor au concedii si vacante, octombrie si noiembrie sunt considerate luni mai linistite. Dar chiar si asa, am intalnit aici surprinzator de multi turisti.

Zakopane

Ziua 1

In prima zi am ajuns in Zakopane in jurul orei 13, iar prima noastra oprire a fost la telecabina spre varful Kasprowy Wierch. Dupa-masa ne-am petrecut-o explorand centrul statiunii Zakopane, iar seara ne-am relaxat intr-un jacuzzi fierbinte la spa-ul hotelului.

Kasprowy Wierch

Kasprowy Wierch este un varf muntos din Muntii Tatra, cu o altitudine de 1987 metri. Se poate ajunge pana in varf in drumetie, dar varianta aleasa de noi a fost cu telecabina.

Kasprowy Wierch

Telecabina am luat-o de aici, iar masina am lasat-o intr-o parcare privata, la un kilometru distanta de baza telecabinei, pentru care am platit 20 de zloti pentru toata ziua. Este important de stiut ca nu puteti ajunge cu masina pana la telecabina, veti fi nevoiti sa parcugeti cel putin un kilometru de la parcari pana la locul de unde porneste telefericul. Dar fiti atenti la ce parcari alegeti. Prima data am ajuns intr- o parcare unde ni s-a cerut 30 de zloti, fara posibilitate de a plati cu cardul. Cum nu aveam inca zloti cash, trebuia sa platim ori cu cardul, ori in euro. Ne-a cerut pe urma cash 10 euro, ceea ce ni s-a parut o inselatorie (10 euro = 45 zloti). Am mers apoi la parcarea de langa, unde am putut plati 20 de zloti, cu cardul, frumos si elegant.

Plimbarea de la parcare a fost placuta, iar ajunsi la baza telecabinei, am fost intampinati de un mic sat turistic. Biletele la telecabina le-am luat direct de la ghiseu, iar un bilet dus-intors costa 99 zloti/adult si 79 zloti/copil in extrasezon, respectiv 129 zloti/adult sau 109 zloti/copi pe timpul verii. Totusi, daca veti calatori in perioade mai aglomerate, va recomand sa cumparati biletele online. Noi am stat aproape jumatate de ora la coada pentru a cumpara biletele, in luna octombrie. Ultima urcare a fost la ora 15:30.

Kasprowy Wierch

Urcarea dureaza in jur de 20 de minute, iar pe la mijlocul traseului este nevoie sa schimbati si sa urcati intr-o alta telecabina.

Ajunsi in varf, am ramas extrem de placut surprinsi de tot peisajul si imaginile pe care le vedeam de aici. Privelistea este minunata, pe de o parte se vede tot orasul Zakopane, din zona de ses, dar si crestele impresionante ale muntilor Tatra.

Kasprowy Wierch poate fi un punct de plecare pentru diferite drumetii sau trasee montane, iar iarna locul este renumit pentru partiile de schi si snowboard de aici.

Centrul statiunii Zakopane – strada Krupowki

Strada principala din Zakopane este Krupowki. O strada pietonala animata din centrul statiunii, cu o multime de magazine, restaurante cu specific polonez si cladiri autentice construite din lemn, este locul cel mai vizitat de catre turisti din orasul Zakopane.

Tot aici gasesti si diferite piete si targuri de cumparaturi, de unde poti cumpara suveniruri, haine sau produse artizanale.

Noua ne-a placut foarte mult atmosfera de pe aceastra strada: o atmosfera tipica unui oras de munte, cu multi turisti care serveau vin fiert pe strada si cu multe localuri foarte frumoase, care parca te invitau inauntru, la caldura si la un pahar de ciocolata calda. Este locul perfect pentru a iesi seara la o cina, dupa o zi plina de activitati specifice zonei.

Ziua 2

Nu ai cum sa vii in Zakopane si sa nu faci cel putin o drumetie. Asta am facut si noi in a doua zi a calatoriei, alegand cel mai popular traseu montan de aici, spre lacul Morskie Oko, traseu potrivit si pentru cei mai putin activi fizic sau pentru familiile cu copii mici.

Morskie Oko

Morskie Oko

Morskie Oko, sau “Ochiul de mare” in limba poloneza, este unul dintre cele mai frumoase si mai mari lacuri de munte din Muntii Tatra. Un lac glaciar, inconjurat de crestele muntilor, cu un peisaj superb si un traseu usor de parcurs de drumeti, este unul dintre cele mai atractive obiective turistice din Zakopane si din Muntii Tatra. Este locul pe care orice calator il pune pe lista sa cand ajunge in Zakopane!

Si acum cateva informatii despre traseu…

Traseul este unul de dificultate scazuta, pe un drum asfaltat de la inceput pana la sfarsit. Poate singura provocare este distanta (de aproximativ 10 kilometri pe sens), si panta usor ascendenta pana la lac.

Morskie Oko
Cum ajungi la traseul spre Morskie Oko

Traseul spre Morskie Oko incepe de la Palenica Bialczanska, situat la 24 kilometri de centrul orasului Zakopane.

Cel mai usor de ajuns aici este cu masina, dar ai la dispozitie si autobuze, care circula destul de des. Pentru masina ai la dispozitie doua parcari, la Palenica Bialczanska, aproape de locul unde incepe traseul, sau la Łysa Polana, mai departe cu 1,5 kilometri.

Eu iti recomand sa iti cumperi tichet pentru parcare online, pentru pret mai scazut, si sa pornesti cat de devreme se poate, pentru a prinde locuri la parcarea mai apropiata. Daca nu ai bilet de parcare online, risti sa nu mai gasesti la fata locului, in perioadele foarte aglomerate, sau preturile sa creasca simtitor de mult. Si credeti-ne, Morskie Oko poate deveni foarte aglomerat, chiar si intr-o zi de duminica din luna octombrie! 

Noi nu am fost foarte bine pregatiti la acest capitol si nu am stiut toate aceste aspecte. Am asteptat aproape o ora pentru a ne parca masina in cea de-a doua parcare, desi nu am calatorit intr-o zi din plin sezon. In plus, am platit la fata locului o suma destul de mare pentru parcare, de 69 zloti pe zi.

Traseul spre Morskie Oko

Pentru a ajunge la lacul Morskie Oko, este nevoie sa platesti un bilet de intrare de 9 zloti pentru a intra in parcul Natural Tatra. De aici pana la lac te asteapta un drum de dificultate scazuta de 9 kilometri, ce pot fi parcursi in 2-3 ore, daca nu aveti pauze prea lungi si mergeti in ritm constant.

Recunosc, traseul nu este foarte impresionant, este ca o plimbare prin padure pe un drum asfaltat, inconjurat de multi alti turisti care fac acelasi drum prin padure o data cu tine, iar cat dureaza traseul, peisajul nu se schimba foarte mult. Dar plimbarea este placuta, si ai mai multe popasuri pe drum, unde te poti odihni sau poti merge la toaleta.

Iti recomand insa sa ai la tine ceva de mancare, in cazul in care ti se va face foame. Pe traseu nu ai de unde cumpera nimic de mancare, doar la lac, unde vei gasi un restaurant.

La final drumetia poate deveni putin obositoare, dupa cativa kilometri de urcat panta in continuu, dar destinatia este minunata! Te intampina un tablou fascinant de munte, si vei intelege de ce este un loc atat de vizitat de turisti.

Morskie Oko

E bine de stiut ca, in cazul in care conditia fizica nu iti permite sa mergi 2-3 ore pe jos pana la lac, sunt trasuri cu cai care te pot duce contracost pana aproape de lac.

Morskie Oko
Trasee alternative de la Morskie Oko

Dupa ce ai facut traseul pana la Morskie Oko, aici poti alege sa mergi mai departe, pe alte trasee, sau sa te intorci.

Daca timpul iti permite, poti face pe jos turul lacului, tur ce dureaza in jur de o ora. Sau poti alege sa iti continui drumetia spre celalalt lac din zona, Czarny Staw. Atentie doar ca aici gradul de dificultate al traseului creste si e mai complicat de ajuns decat pana la lacul Morskie Oko.

Morskie Oko

Noi nu am ajuns mai departe de punctul panoramic de la lac, si asta in principal din cauza timpului. In lunile de toamna se intuneca destul de repede (pe la orele 16-17), si am dorit sa ajungem inapoi la masina inainte de lasarea intunericului. Toata drumetia, cu drumul dus-intors, cateva pauze pe traseu si o oprire mai indelungata la lac, ne-a luat aproximativ 6 ore.

Ziua 3

Dupa o zi solicitanta din punct de vedere fizic, cea de-a treia zi a fost mai mult pentru relaxare. Prima parte a zilei ne-am pastrat-o pentru a ne plimba prin Zakopane si Gubalowka, iar dupa-amiaza ne-am petrecut-o intr-un centru spa senzational.

Gubałówka

Din Zakopane iti recomand neaparat sa iei funicularul si sa mergi pe dealul Gubałówka.

Un bilet la funicular costa 29 zloti dus-intors, si se pot cumpara direct din statie. Funicularul porneste direct din centrul statiunii Zakopane.

Ajuns sus, in Gubałówka, vei avea parte de o priveliste superba a muntilor Tatra si a orasului. Dealul Gubałówka este situat in partea de nord-vest a orasului Zakopane, aproape in directia opusa a muntilor Tatra.

Gubałówka

In statia de funicular am fost intampinati de un mic sat turistic, cu foarte multe restaurante, magazine, locuri de joaca pentru copii (parcuri de aventura) si tarabe de tot felul: cu suveniruri, cu mancare locala, cu produse artizanale sau haine.

Cu aproximativ 1 kilometru mai la vest de statia de funicular din Gubałówka, am dat peste unul dintre cele mai frumoase locuri din Zakopane. La varful partiei de schi  ai parte de o priveliste absolut spectaculara, cu muntii Tatra ce rasar semeti deasupra orasului Zakopane. Ne-am asezat pe iarba, am baut o cafea, am ridicat drona, si ne-am bucurat de cele mai linistite si implinite momente petrecute in frumoasa statiune poloneza, intr-un decor cu totul special.

Gubałówka

Chochołowskie Thermal Baths

Am dorit sa incheiem aceasta scurta vacanta intr-un mod cat se poate de placut, la cel mai mare si elegant centru spa din zona.

Baile termale de la Chocholow se afla la 15 kilometri distanta de Zakopane, si dispun de numeroase bazine termale cu apa calda, atat in interior, cat si in exterior. Temperatura apei din majoritatea bazinelor este de 36 de grade, astfel ca baile termale pot fi vizitate pe tot parcursul anului. In exterior exista doua bazine, pe doua nivele, iar la bazinul de jos gasesti un bar de unde poti servi bautura direct din piscina.

Chochołowskie Thermal Baths

Noi am ramas foarte impresionati de locatie, mai ales de piscinele de afara. Ne-am recreat si destins, ne-am odihnit si ne-am bucurat de sentimentul de bine pe care ni l-a oferit aceasta activitate.

Am platit pentru un bilet de intrare de 3 ore 75 zloti/persoana. Un bilet de o zi costa 105 zloti/adult, 85 zloti/copil in timpul saptamanii, sau 129 zloti/adult, 109 zloti/copil in week-end. Mai multe informatii despre preturi gasesti pe site-ul oficial

Complexul este deschis zilnic, pana la ora 10 seara, si ofera si diferite alte servicii de spa, cum ar fi sauna sau masaje, si locuri de servit masa. Parcarea este gratuita.

Alte activitati in Zakopane

Zakopane este un centru turistic foarte ofertant, cu o multime de activitati pentru turistii de toate varstele, si potrivite pentru orice anotimp.

Pe timp de primavara-vara-toamna, poti alege din diferitele drumetii si trasee montante pe care le poti realiza in Muntii Tatra:

  • Droga pod Reglami – Dolina Białego – Sarnia Skała – Strążyska Valley – traseu de 8 km, dificultate ridicata
  • Palenica Białczańska – Five Polish Ponds Valley – Morskie Oko – traseu de 22 km, dificultate ridicata
  • Kuznice – Koscielec – 16.6 km, dificulate ridicata
  • Strążyska Valley – Siklawica Waterfall – 5 km, dificultate medie

Iar daca esti practicant al sporturilor de iarna, trebuie sa stii ca in zona gasesti multe partii de schi si snowboard pe care le poti incerca, cum ar fi Kasprowy Wierch, Nosal and Gubałówka. Sezonul de iarna dureaza pana in lunile martie-aprilie.

Zakopane

Ce sa mananci in Zakopane

In Zakopane se promoveaza foarte mult traditiile locale, si implicit, si gastronomia locala. Printre preparatele specifice bucatariei poloneze se numara oscypek, branza afumata de oaie foarte populara aici, placintele din cartofi sau supa de varza.

Ca si locuri de servit masa, iti voi recomanda doua restaurante pe care noi le-am incercat si de care am fost foarte multumiti:

Preturile la mancare sunt destul de bune, in jur de 25-30 euro o masa in oras pentru doua persoane, cu bautura inclusa.

Cat ne-a costat vacanta in Zakopane

Cateva preturi informative legate de scurta noastra vacanta din Zakopane ar fi:

  • Cazare Rezydencja Gubałówka 270 euro pentru 3 nopti, 2 persoane, cu mic dejun inclus + parcare 90 zloti
  • Transport Cluj-Napoca – Zakopane 1400 km x consum 5.5l/100 km x 7.6 RON/litru = 585 lei
  • Parcari – aproximativ 110 zloti
  • Bilet telecabina Kasprowy Wierch – 99 zloti/persoana
  • Bilet funicular Gubałówka – 29 zloti/persoana
  • Intrare Chochołowskie Thermal Baths – 75 zloti/persoana
  • Intrare Parc Natural Tatra – Morskie Oko –  9 zloti/persoana

La un curs valutar de 1 zlot = 0.22 euro si 1 RON = 0.2 euro, suma totala cheltuita in Zakopane, fara mancare sau alte cumparaturi, a fost de aproximativ 250 euro/persoana.

Tips & Tricks Zakopane

  • Iti recomand sa ai pregatit Google Translate in Zakopane. Desi este un oras foarte turistic, am ramas surprinsa cand am observat cat de greu se descurca polonezii cu limba engleza. Mai mult, sunt rare marcajele si inscriptiile in limba engleza pe strazi, pe la obiective sau pe la magazine si restaurante.
  • Ai nevoie de bani cash! Desi pe la restaurante si obiective turistice se poate plati cu cardul, la magazinele mai mici, si in special la parcarile private, vei avea nevoie de bani marunti.
  • Daca esti cu masina, e bine sa stii ca in week-end sau zilnic dupa ora 21 este gratuita parcarea pe strada.
  • Daca vrei sa faci traseul pana la Morskie Oko, e bine sa ajungi cat mai devreme la punctul de pornire spre traseu, pentru a prinde loc in parcarea de langa intrarea in parc. Recomandat e sa cumperi tichet pentru parcare online.
  • Daca ajungi in Zakopane, nu rata o vizita si intr-unul dintre cele mai frumoase si turistice orase din Polonia, si anume Cracovia, situat la o distanta de doar 100 kilometri. Te invit sa citesti acest articol pentru a afla ce poti face 3 zile in Cracovia: City Break Cracovia, Polonia: Ce Sa Vizitezi In Cracovia, 3 Zile.
Zakopane