5 Trucuri cum sa iti faci bagajul de calatorie
In momentul in care pleci intr-o vacanta, merita sa acorzi o atentie speciala pregatirii bagajului. Pentru a avea parte de o vacanta reusita, trebuie sa nu iti lipseasca nimic. Dar cu toate acestea, e destul de important ca bagajul tau sa nu fie nici foarte voluminos sau greu, pentru ca vei avea nevoie de o anumita flexibilitate cand calatoresti, iar un bagaj mare te poate incurca de cele mai multe ori.
Cuprins
Cum sa iti faci bagajul?
1. Pregateste bagajul eficient
Cu cat calatoresti mai mult, cu atat vei sti mai bine sa iti faci bagajul – asta este ceva ce am invatat dupa ani de calatorit. Daca la inceput aveam mereu nevoie de valize mari pentru orice calatorie mai scurta sau mai indelungata, unde mai mult de jumatate din hainele impachetate nici macar nu le scoteam din geanta, acum am invatat sa calatoresc cu bagaje mici, usoare, unde sa am doar strictul necesar. Pentru o calatorie de 3-4 zile, ma descurc foarte bine cu o geanta de dimensiunile unui ghiozdan, iar pentru o saptamana imi ajunge o valiza mica, de cabina.
De ce sa calatoresc cu genti mai mici?
- Esti mult mai flexibil cand nu trebuie sa porti dupa tine valize mari. Gandeste-te cat de complicat e sa te plimbi prin mijloacele de transport sau prin oras cu geamantane mari
- Economisesti bani cand zbori cu avionul. La majoritatea companiilor, cel putin la cele low-cost, trebuie sa platesti in plus pentru a avea un bagaj de cala. In general, ai asigurat in bilet doar un bagaj mic, de mana, de tipul unui ghiozdan. Daca doresti sa cumperi si bagaj, pregateste-te sa mai platesti cateva sute de lei in plus
- Nu risti sa iti pierzi bagajul prin aeroport. Poate va sunt cunoscute imaginile ce au circulat in acest an, cu mii de bagaje care asteptau rabdatoare sa fie recuperate pe diferite aeroporturi din lume. Riscul sa ramai fara bagaj e destul de mare daca ai bagaj la cala si ai cel putin o escala. In caz de intarzieri, poate tu reusesti sa prinzi urmatorul zbor, dar de bagaj nu esti sigur niciodata. Si nu e placut sa ajungi la destinatia ta de vacanta si sa ramai fara bagaj cateva zile. Totusi, daca acest lucru nu poate fi impiedicat si este necesar sa ai un bagaj de cala, asigura-te ca ai in bagajul de mana toate obiectele esentiale (documente, medicamente, incarcatoare) si cel putin un schimb de haine.
2. Tine cont de tipul de vacanta
Inainte sa incepi sa pregatesti bagajul, trebuie sa stabilesti de ce fel de bagaj ai nevoie, si cel mai bine te decizi raspunzand la urmatoarele intrebari:
- Ce fel de vacanta voi avea – city break, circuit prelungit, sejur?
- Cate zile voi fi plecat?
- In functie de aceasta intrebare, poti decide marimea bagajului pe care il vei lua cu tine.
- Care va fi vremea?
- Verifica starea vremii inainte sa pleci, asa vei stii ce fel de haine sau alte obiecte sa iei cu tine. De exemplu, daca e cald si soare puternic, crema de protectie solara e obligatorie, iar daca ploua, ar fi indicat sa ai la tine o pelerina sau umbrela.
- Calatoresti cu avionul sau cu masina?
- Cu masina ai o oarecare libertate si nu mai esti constrans la bagaje de dimensiuni si greutate fixe, comparativ cu un zbor cu avionul
3. Pregateste tinuta pe zile
Cand iti pregatesti bagajul, imagineaza-ti cum se vor desfura zilele tale si stabileste-ti inca de dinainte sa pleci de acasa toate tipurile de tinute si obiectele necesare. Anticipeaza orice nevoie crezi ca o vei avea si impacheteaza-ti lucrurile in asa fel incat sa nu simti lipsa de nimic, dar nici sa nu te supraincarci cu lucruri.
Hint: Pregateste-ti tinutele vestimentare pe zile, inca din momentul in care iti faci bagajul! Asa, vei sti ca nu vei duce cu tine mai multe haine decat stii ca ai putea purta. Daca pleci pentru 3 zile, nu prea ai ce face cu 4 perechi de pantaloni, 5 tricouri si 3 rochite, nu?
4. Ce sa impachetezi
Tine cont de urmatoarele categorii de obiecte cand pregatesti bagajul:
Documente, bani, bilete
- Sa nu uiti buletinul acasa. Daca ai si pasaport si calatoresti in strainatate, ar fi bine sa il iei si pe acesta cu tine, dar sa il tii in alta parte decat buletinul.
- Carnetul de conducere este iar un act oficial, pe care il poti lua cu tine, in special daca te gandesti sa inchiriezi masina
- Sa ai la tine o suma de bani cash, in caz de orice. Totodata, sa nu uiti nici cardurile acasa
Articole vestimentare
- Impacheteaza hainele in asa fel incat sa poti purta cate o tinuta vestimentara pe zi (ziua si tinuta). Dar chiar si asa, ai grija la nuantele hainelor, astfel incat sa le poti combina cu usurinta. De exemplu, pentru o pereche de pantaloni porti purta mai multe zile tricouri diferite, nu ai nevoie neaparat de o pereche de pantaloni zilnic.
- In cazul unei vremi mai friguroase, este mai indicat sa ai mai multe haine subtiri pe tine, decat haine groase. Fiind imbracat in straturi, e mai usor sa le dai jos de pe tine, cand simti ca te incalzesti.
- Sa ai in bagaj cel putin 2 perechi de pantaloni. In cazul in care ti se rupe sau murdareste perechea de pantaloni, poate deveni destul de incomod sa incepi sa cauti altii.
- Nu duce cu tine prea multe perechi de pantofi, pentru ca acestea ocupa deobicei mult loc in bagaj.
- In cazul in care spatiul iti permite, poti lua cu tine un fier de calcat pentru calatorie, prin care sa iti aranjezi putin hainele inainte sa iesi din camera.
- Alte obiecte pe care sa nu le uiti
- Geaca
- O pereche pijama sau haine comode pentru dormit
- Lenjerie intima
- Ochelari de soare, esarfa, sapca sau palarie
- Umbrela sau pelerina de ploaie
- Daca mergi la mare sau la piscina, sa nu uiti costumul de baie, prosopul de plaja sau papuceii de mare
- Manusi, caciula si fular daca vrei sa calatoresti pe timpul iernii
Cosmetice
- Cand calatoresti cu avionul si ai doar bagaj de mana, e foarte important ca toate cosmeticele sa fie depozitate in recipiente mici, de dimensiunea pana in 100 ml. Pentru asta, asigura-te ca ai deja acasa niste recipiente mici, speciale pentru transportul cosmeticelor, pe care sa le umpli cu cosmeticele tale: sampon, gel de dus, crema hidratanta etc. Sau poti cumpara asemenea produse direct din magazine, gasesti produse cosmetice special pentru calatorie, care nu depasesc volumul de 100 ml (ex: pasta de dinti, sampon, fixativ).
- Chiar si daca nu calatoresti cu avionul sau nu esti limitat la asemenea gramaje pentru cosmetice, sfatul meu e sa folosesti mereu asemenea recipiente mici pentru cosmeticele tale. Ocupa mult mai putin spatiu si sunt mult mai usoare. Nu cred ca ai neaparat nevoie de 500ml de gel de dus pentru o excursie de o saptamana.
- Nu uita sa iei cu tine urmatoarele produse cosmetice si de ingrijire personala:
- Periuta si pasta de dinti
- Sampon, gel de dus, balsam sau masca de par, creme de fata si corp
- Produse de make-up, pentru doamne
- Perie, pieptene sau alte produse de aranjare al parului
- Crema de protectie solara
- Dopuri de urechi
- Dezinfectant
- Pachet de servetele, servetele umede
- Alte obiecte care pot fi necesare: produse pentru ingrijirea manichiurii, penseta, foarfeca (atentie la marimea foarfecii, daca vreti sa o duceti intr-un bagaj de mana – trebuie sa fie de dimensiuni mici), ac cu ata
Aparate electronice
- Nu lasa acasa aparatele si device-uri de care vei avea nevoie in calatoria ta
- Telefon, cu incarcator
- Baterie externa
- Laptop
- Aparat foto, Gopro daca este cazul
- Casti audio
- Adaptor de priza, daca vei calatori in tari cu alte tipuri de priza (exemplu: UK)
- Un fier de calcat pentru calatorie
Medicamente
- Recomandarea mea este sa ai mereu la tine medicamente uzuale, pentru situatii care pot aparea pe neprevazut, cum ar fi pentru dureri de cap, raceala, stare de rau etc. Daca ajungi intr-o tara straina, poate nu cunosti ce tipuri de medicamente se gasesc in farmaciile de acolo si ti-e teama sa le cumperi singur, si parca nici nu-ti vine sa ajungi la spital doar pentru o raceala, nu?
- Nu uita medicamentele pentru care urmezi un tratament zilnic. Daca sunt substante care pot fi interzise in anumite tari, sa ai la tine eventual si o scrisoare medicala tradusa
- Poti sa ai cu tine si un set de prim ajutor, in caz de mici accidente sau rani (pansamente, dezinfectant etc.)
5. Impacheteaza organizat
Acum ca ai pregatit obiectele pe care le vei lua cu tine, vine partea grea cand trebuie sa asezi in valiza sau geanta toate aceste lucruri. Obiectele trebuie asezate in asa fel incat tot spatiul este ocupat, nu ramane niciun loc liber printre ele si spatiul este folosit la maxim. De exemplu, pana si in pantofi poti depozita lucruri, cum ar fi perechile de sosete.
La final, lasa putin loc si pentru eventualele cumparaturi. Nu stii niciodata ce magneti sau suveniruri vei vrea sa aduci acasa, si e important sa iti ramana loc in bagaj si pentru acestea.
Etapele descrise in acest articol sper ca iti vor fi de folos in momentul in care vei incepe sa iti pregatesti bagajul pentru urmatoarea calatorie, astfel incat sa ajungi la destinatie cu un bagaj cat mai usor si bine organizat.