12 Trucuri cum sa calatoresti ieftin

Sa calatoresti e una dintre bucuriile vietii. Descoperi locuri noi, te bucuri de tot ce are lumea mai frumos de oferit, profiti de libertatea simtita si de starea de fericire care te cuprinde in acele zile de vacanta si te intorci cu forte proaspete acasa, de unde iti reiei apoi viata cotidiana.

Pentru multa lume, principalul impediment in a realiza des astfel de escapade o reprezinta partea financiara. A calatori poate nu e intotdeauna o activitate putin costisitoare, dar exista numeroase solutii prin care poti calatori ieftin si frumos. A calatori nu trebuie sa fie mereu scump, trebuie doar sa inveti sa calatoresti cu un buget scazut.

 

In acest articol iti prezint o lista de trucuri cum sa calatoresti ieftin, adunate in mai multi ani de calatorit pe cont propriu, care sper sa iti fie si tie de folos. Eu spun mereu ca prefer sa calatoresc des si ieftin, decat o data si scump, si de aceea tind sa ma ghidez dupa ideile descrise mai jos.

Cum sa calatoresti ieftin?

1. Rezerva-ti vacanta din timp

In general, preturile la biletele de avion, cazare, masini de inchiriat sunt mult mai bune daca acestea sunt rezervate din timp, decat daca sunt luate cu scurt timp inainte.

Cumpara si biletele de intrare la atractiile turistice din timp. De multe ori primesti reduceri daca iei biletele online si nu le cumperi de la ghiseu.

Villefranche-sur-Mer
Villefranche-sur-Mer, Coasta de Azur, Franta
2. Calatoreste in extrasezon

Deobicei, preturile la avion si cazare cresc foarte mult in varf de sezon, de aceea, pentru unele destinatii, este mult mai convenabil sa le vizitezi in extrasezon, cum ar fi lunile martie-aprilie sau septembrie-octombrie pentru locatiile din Europa. Pe langa banii economisiti, un alt avantaj este si ca vei gasi aceste destinatii mai aerisite si mai putin aglomerate, iar temperatura poate fi foarta buna pentru plimbare. 

3. Urmareste promotiile sau ofertele de avion

Fii pe faza in momentul in care companiile aeriene ofera diverse promotii. Nu de putine ori am prins bilete de avion foarte ieftine, cu cateva zeci de lei. Preturile fluctueaza destul de des, astfel ca, atunci cand gasesti un pret foarte bun pentru un zbor, iti recomand sa actionezi rapid si sa il cumperi.

Totodata, am optat si pentru Wizz Discount, optiunea oferita de Wizz Air prin care poti cumpara bilete de avion la preturi mai mici.

Pentru alte sfaturi legate de cum sa cumperi bilete de avion ieftine, citeste si urmareste articol: Cum cauti bilete de avion ieftine?

Nice
Nisa, Coasta de Azur, in luna octombrie
4. Fii flexibil

Fii flexibil cu datele sau locatia aleasa. Poti gasi preturi mult mai bune la avion sau cazare intr-o alta perioada apropiata de cea aleasa initial. Sau poate gasesti oferte mai bune pentru o cu totul alta destinatie in perioada dorita de tine.

5. Calatoreste pe cont propriu

Daca iti doresti sa calatoresti cat mai ieftin, evita intermediarii, si anume agentiile de turism sau ghizii locali. Ca orice business care isi doreste sa faca profit, este evident ca si o agentie de turism isi aloca din start un anumit comision din pretul platit de tine pe vacanta. De acei bani, iti poti planifica singur vacanta, si vei simti la final satisfactia unei calatorii do it yourself, dar vei si ramane cu bani in portofel.

Totusi, sunt locatii unde e mai indicat sa mergi printr-o agentie de turism sau cu ghizi locali, cum ar fi Egipt, unde poate fi periculos sa calatoresti singur. Dar, in majoritatea tarilor occidentale si civilizate, poti calatori pe cont propriu fara nicio problema.

Citeste aici, cum sa iti organizezi singur vacanta dorita: 8 Pasi cum sa iti organizezi vacanta.

Valencia, Spania
Valencia, Spania
6. Nu alege cazari scumpe

Cazarea poate ajunge sa fie cel mai costisitor lucru dintr-o calatorie. Daca nu esti foarte pretentios si nu cauti luxul dintr-un hotel elegant, te sfatuiesc sa cauti cazari care sa fie prietenoase cu bugetul si sa eviti hotelurile cu multe stele. Poti dormi bine si in alte locatii curate si linistite, cu bani mult mai putini, cum ar fi un apartament.

Iti recomand acest articol prin care explic cum sa iti gasesti cea mai buna cazare: Cum sa cauti cea mai potrivita cazare?

7. Calatoreste fara bagaj de cala

La multe companii aeriene, pentru bagajul de cala trebuie sa platesti in plus, astfel ca poti ajunge sa platesti pe un bilet de avion cu pana la cateva de sute de lei in plus.

Invata sa calatoresti cu un bagaj cat mai mic. Pe langa banii economisiti pe bilet, esti si mult mai flexibil, daca stii ca nu trebuie sa porti mereu dupa tine un geamantan mare. Citeste acest articol, daca vrei sa afli cum sa pregatesti bagajul pentru calatorie, astfel incat sa fie mic, usor si doar cu strictul necesar.

Tot legat de zboruri, daca nu este foarte important pentru tine unde stai in avion, nu plati locul. Mai economisesti asa cateva zeci de lei pe un zbor.

8. Nu cheltui multi bani pe mancare

Daca nu esti vreun gurmand inrait care calatoreste in mod special cu scopul de a descoperi bucataria locala din restaurantele rafinate, iti recomand sa cauti variante mai ieftine de mancare. Evita restaurantele de lux sau din zonele foarte turistice, unde de multe ori platesti destul de mult pe o masa. Street food, sandwich-uri, mancare din supermarket sau mananca de la localuri mai putin turistice, toate acestea pot fi solutii prin care vei economisi foarte multi bani.

9. Circula pe jos sau cu mijloace de transport

Acolo unde infrastructura permite, circula cat de mult poti pe jos si cu mijloacele de transport in comun, si foloseste taxi-urile sau alte aplicatii de ride-sharing, doar daca e absolut necesar. 

Dublin, Irlanda
Dublin, Irlanda
10. Cumpara city pass-uri

Analizeaza varianta cumpararii unui city pass dintr-un oras vizitat. Cateodata, poate fi mult mai convenabil sa achizitionezi un astfel de pass, datorita reducerilor la obiective sau a transportului nelimitat in oras. Dar pentru asta, trebuie sa ai itinerarul facut de dinainte si sa stii ce iti doresti sa vizitezi, astfel incat sa vezi daca merita sa cumperi acel pass sau nu. Iti recomand acest articol pentru a afla cum sa iti organizezi calatoria.

11. Fa-ti asigurare de calatorie

Daca calatoresti des, o asigurare anuala de calatorie este mai mult decat utila. Costa in jur de 20 euro,  dar vei calatori fara emotii timp de un an de zile.

Pentru vacante mai costisitoare, o asigurare storno nu e o idee rea. In caz ca nu mai poti ajunge din cauza unor evenimente neprevazute, prin aceasta asigurare iti poti recupera banii platiti in avans.

12. Nu schimba bani in aeroport

O regula general valabila este sa nu schimbi niciodata bani in aeroport. Se stie ca acolo se gaseste cursul de schimb cel mai nefavorabil.

Iti recomand sa folosesti Revolut pentru majoritatea platilor in strainatate, este cardul bancar cu cel mai bun curs valutar. Secretul este doar sa convertesti banii in zilele de luni pana vineri. In weekend Revolut adauga un comision de 0.1% pentru orice schimb valutar.

Urmand aceste sfaturi, iti vei da seama si tu ca sa calatoresti nu trebuie sa fie scump, este nevoie doar de putina planificare si organizare a calatoriei si a bugetului.