City Break Istanbul – Ce sa faci in Istanbul 3 zile

Istanbul este singurul oras din lume intins pe doua continente, Europa si Asia, ceea ce face din orasul de pe Bosfor o destinatie turistica inedita, unde poti avea parte de experiente unice. Istanbul este un oras care isi intampina turistii cu bratele deschise, iar pe oriunde ai merge vei simti primirea calduroasa tipic turceasca.
Va vom prezenta itinerariul nostru pentru calatoria din Istanbul, un program de 3 zile in care am dorit sa descoperim principalele obiective turistice ale orasului.
Istanbul este cel mai vizitat oras din Turcia, si totodata este principalul centru financiar, economic si cultural din tara. Este singurul oras din lume a carui suprafata este impartita pe doua continente: Europa la vest, Asia la est. Delimitarea este facuta prin Stramtoarea Bosfor, care face legatura intre Marea Neagra, la nord, respectiv Marea Marmara, la sud.

Cu o istorie de peste doua milenii, Istanbul a avut mai multe denumiri: Byzantion in antichitatea greceasca, apoi Constantinopol, ca si fosta capitala a Imperiului Roman de Rasarit, iar dupa 1923, cand Turcia a devenit republica, orasul a primit denumirea actuala. Tot atunci, in 1923, Istanbul a pierdut statutul de capitala a tarii, in defavoarea orasului Ankara.
Istanbul a continuat sa ramana capitala economica a tarii, cu o zona metropolitana a carei populatie depaseste 15 milioane de locuitori.
Moneda unica in Turcia este lira turceasca, unde, la data scrierii acestui articol, 1 euro = 21.27 TL (1 RON = 4.31 TL).
Revizuire, octombrie 2024: 1 euro = 37.5 TL, 1 RON = 7.55 TL.

Cum ajungi in Istanbul
Exista diferite modalitati de a ajunge din Romania in Istanbul, in functie de nevoile fiecaruia, sau de punctul de plecare din tara: cu avionul, cu masina personala sau cu autocar.
1. Cu Avionul in Istanbul
Exista un numar de curse direct spre Istanbul cu diferite companii aeriene:
- Din Bucuresti: Turkish Airlines, Tarom, Pegasus Airlines
- Din Cluj: Turkish Airlines
- Din Iasi: Wizz Air
- Din Constanta: Turkish Airlines
Istanbul are doua aeroporturi, situate in zone diferite ale orasului:
- Istanbul Airport, situat in partea europeana, in nord-vestul orasului la aproximativ 50 km: aici aterizeaza toate cursele de linie Turkish Airline sau Tarom
- Sabiha Gökçen Airport, situat in partea asiatica, la 50 km, unde aterizeaza Pegasus, compania low cost turceasca
Pentru a ajunge de la aeroport in centrul orasului, puteti lua metroul, autobuzul, taxiul sau sa rezervati transferul direct de la hotel.
Incepand cu anul 2023, aeroportul principal din Istanbul este direct legat de oras printr-o noua linie de metrou, M11, ce circula la o frecventa de 20 de minute. La capatul acestei linii schimbati cu o alta linie de metrou pentru a ajunge in zona dorita de voi (de exemplu, cu M2 puteti ajunge pana in Piata Taksim).
Noi am plecat din Cluj cu Turkish Airlines, si cum am aterizat la o ora destul de tarzie, dupa miezul noptii, am ales varianta cu transferul de la hotel, pentru care am platit 60 euro dus-intors. A fost si cea mai comoda varianta pentru noi, pentru ca am fost asteptati de sofer direct la iesirea din aeroport si dusi pana in fata hotelului. La fel am fost asteptati si la intoarcere, cand am avut zborul inapoi la 6 dimineata.
2. Cu masina in Istanbul
Daca plecati din sudul tarii, o calatorie spre Istanbul ar fi un drum de o zi, distanta dintre Istanbul si Bucuresti fiind de aproximativ 650 de kilometri. Veti tranzita Bulgaria, unde este nevoie sa aveti vinieta, care poate fi cumparata si online de pe site-ul https://web.bgtoll.bg/. Vinieta pe o saptamana costa 13 leva (aproximativ 33 lei), 27 leva pe o luna (69 lei), iar pe un week-end 9 leva (23 lei).
Daca veti trece in Bulgaria pe la vama Giurgiu, tineti cont de taxa de pod Giurgiu-Russe de 3 euro pe care va trebui sa o platiti.
In Turcia veti fi nevoit de asemenea sa platiti taxe de drum, prin sistemul HGS, care este sistemul de incasare al taxelor ce apartine postei turce. Este vorba despre un sticker ce poate fi cumparat de la benzinarii sau oficii postale, care se lipeste pe parbriz (optional, poate fi scanat direct numarul masinii), trebuie incarcat cu lire turcesti si banii va vor fi luati la fiecare trecere prin punctul de taxare. Taxele de drum nu sunt standard, ci difera in functie de segmentul de drum.
3. Cu autocarul in Istanbul
O varianta confortabila si ieftina de a ajunge in Istanbul poate fi si autocarul, daca punctul de pornire este Bucuresti. Exista numeroase companii de transport care ofera acest serviciu, iar aici vreau sa mentionez Flixbus, fiind probabil cea mai cunoscuta retea de astfel de mijloace de transport din Europa. Un bilet Bucuresti – Istanbul poate porni de la 40 euro, iar calatoria dureaza in jur de 8 ore.

Cum te deplasezi in Istanbul
Istanbul are un sistem public de transport in comun foarte bine pus la punct, pornind de la metrouri, tramvaie sau autobuze. Traficul prin oras este destul de ingreunat pe timp de zi, cu ambuteiaje dese, de aceea recomand sa apelati la mijloacele de transport in comun, si sa lasati masina in parcare, veti ajunge mult mai repede si mai relaxat la obiectivele turistice pe care doriti sa le vizitati.
Istanbul Kart
Istanbulkart este cardul de calatorie pe care il recomand sa il aveti la voi cand veti folosi mijloacele de transport in comun. Cardul il puteti cumpara de la tonomatele din statii, iar achizitionarea acestuia costa 50 TL. Cardul il puteti incarca cu suma de bani necesara pentru calatorii, iar in momentul in care urcati in mijlocul de transport, trebuie sa validati cardul.
Este de mentionat ca acest card nu este nominal, astfel ca puteti calatori mai multe persoane cu un singur card. Puteti folosi cardul pe orice mijloc de transport local: metrou, tramvai, autobuz, furnicular etc., iar un bilet costa aproximativ 10 TL.
Obiective turistice in Istanbul – Ce sa vezi in Istanbul
Cand vine vorba de city break-uri, mereu ne place sa plecam de acasa cu un program bine stabilit, pe zile, astfel incat sa reusim sa bifam cat mai multe din obiectivele dorite. Iar Istanbul este un oras care necesita putina organizare prealabila, pentru ca este foarte ofertant, si merita sa fie vazut in intregime.
Astfel, in prima zi am inceput cu partea europeana, cu vizitarea orasului vechi, a centrului istoric si a zonei pietei Taksim, a doua zi ne-am axat pe partea asiatica, iar in cea de-a treia zi ne-am alocat timp vizitarii Palatului Topkapi si am facut o scurta sesiune de shopping prin bazarurile turcesti.
Ziua 1 - Sultanahmet, Taksim
Ca si in alte escapade in orase cu un istoric bogat si o cultura interesanta, alegem ca prima parte a primei zile sa o dedicam unui tur ghidat prin oras. Astfel ca am inceput ziua cu un Free Walking Tour, ca sa putem intra in atmosfera acestui oras. Ghidul ne-a povestit pe scurt istoria orasului, ne-a dus printre cele mai cunoscute obiective turistice din centrul istoric (Hagia Sophia, Moscheea Albastra, Palatul Topkapi, Parcul Gulhane), ne-a dat recomandari despre ce putem face si ce putem vizita in oras si ne-a introdus in fascinanta lume a Istanbulului.
Dupa pranz am facut o croaziera pe Bosfor, timp de 2 ore, iar apoi ne-am intors in partea europeana si am vizitat centrul comercial al orasului, zona pietei Taksim si strada Istiklal.
O parte din obiectivele vizitate in prima zi vor fi descrise mai jos.

- Walking Tour – centrul istoric – zona Fatih, Sultanahmet
- Hagia Sophia
- Moscheea Albastra
- Parcul Gulhane
- Croaziera pe Bosfor
- Turnul Fecioarei
- Centrul comercial – zona Beyoglu
- Piata Taksim
- Strada Istiklal
- Turnul si Podul Galata
Hagia Sophia
Hagia Sophia este o moschee de o importanta culturala si istorica pentru musulmani si pentru crestini deopotriva. Initial a fost construita ca o biserica crestina, in secolul al VI-lea, fiind apoi transformata in moschee in anul 1453.
Moscheea a fost inclusa si pe lista monumentelor patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1934, an in care a si fost transformata intr-un muzeu. In anul 2020, Hagia Sophia a devenit din nou moschee, astfel ca intrarea este acum gratuita. Atentie pentru doamne si domnisoare, este obligatoriu sa aveti capul acoperit cand intrati intr-o moschee. De asemenea, toti vizitatorii sunt obligati sa se descalte la intrarea intr-o moschee, acestia sunt indemnati sa isi lase incaltamintea la intrare, in niste dulapioare special amenajate.
Revizuire martie 2024: incepand cu ianuarie 2024, moscheea se poate vizita doar pe baza unui bilet de intrare, in valoare de 25 euro, avand posibilitatea de a vizita doar nivelul superior.
Moscheea Albastra

In fata moscheii Hagia Sophia se gaseste Moscheea Albastra, cunoscuta oficial ca si Moscheea Sultan Ahmed. Aceasta a fost ridicata in secolul 17 de catre sultanul Ahmet I, care dorea sa construiasca o moschee rivala bisericii crestine transformata in moschee, Hagia Sophia. Moscheea Albastra este celebra deoarece este singura moschee din Turcia cu 6 minarete (turnuri).
Momentan, aceasta moschee se afla in proces de restaurare, astfel ca nu se poate vedea in intregime. Dar este posibila vizitarea acesteia in interior, intrarea fiind gratuita.
Parcul Gulhane

Parcul Gulhane este cel mai vechi parc din Istanbul si este situat in apropierea Palatului Topkapi.
Croaziera pe Bosfor

Dupa masa de pranz, am facut o croaziera pe Bosfor. Noi am mers in croaziera recomandata de catre ghidul de la Walking tour, dar se gasesc multe variante de croaziere, online, sau cu bilete cumparate direct de la fata locului. Majoritatea ambarcatiunilor de acest fel pleaca de pe malul sudic al Cornului de Aur (Golden Horn), din zona Eminonu. Croaziera a durat in jur de 2 ore, si a costat 15 euro de persoana.
Turnul Fecioarei

Turnul Fecioarei este unul din simbolurile Istanbulului, cladire ce o puteti recunoaste dintr-o multime de imagini reprezentative ale orasului.
Turnul se afla pe o mica insula situata la intrarea sudica a Bosforului si se vede cel mai bine din croaziera de pe Bosfor, astfel ca acordati-i atentie cand treceti pe langa acesta. Turnul Fecioarei a fost folosit ca si far, dar in prezent a fost transformat in cafenea.
Piata Taksim

Piata Taksim se afla in cartierul Beyoglu si este unul dintre locurile reprezentative si pline de viata ale orasului. Este recunoscut ca fiind locul de intalnire pentru manifestatii si demonstratii ale localnicilor.
Strada Istiklal

De la piata Taksim am coborat pe Strada Istiklal, cea mai cunoscuta si populara strada din Istanbul. Este o strada pietonala, plina de magazine, fiind cea mai energizanta strada a orasului, cu activitate pana tarziu in noapte.
Tot pe aici circula si tramvaiul rosu, denumit si tramvaiul nostalgic, care a devenit un simbol al Istanbulului.

Turnul Galata
La celalalt capat al strazii Istiklat se gaseste turnul Galata. Acesta a fost construit in secolul 14 ca turn de observatie, iar acum rolul sau este unul turistic, ofera ocazia vizitatorilor sa urce in el pentru a se bucura de privelistea panoramica asupra orasului.
Am luat cina la un restaurant de la baza turnului Galata, intr-un cadru superb, unde am fost delectati din nou cu bunatati turcesti.
Podul Galata
De la turn, am traversat podul Galata ca sa ajungem din noua in zona Fatih, unde aveam cazarea. Podul Galata se intinde peste Golden Horn (Cornul de Aur), si este un loc care atrage turisti si localnici deopotriva, datorita numeroaselor restaurante care se gasesc pe pod.

Ziua 2 - Partea asiatica
Obiectivele vizitate a doua zi au fost urmatoarele:
- Cartierul Balat
- Istanbulul asiatic
- Turnul de televiziune
- Zona Uskudar
Cartierul Balat
A doua zi am inceput-o vizitand cartierul Balat din Istanbul, cartierul arhicunoscut pentru culorile vesele ale caselor, culori ce aduc bucurie oricarui trecator. Am explorat putin zona, am baut o cafea la una din terasele cochete din cartier si am profitat de starea de bine ce ne-o dadeau toate acele case colorate.
Din centrul vechi, din zona Eminonu, am ajuns rapid si usor in Balat, cu un autobuz. Sunt mai multe autobuze care circula pe aceasta directie (39, 336, 36, 37 etc.).
Turnul de televiziune Camlica

Dupa Balat, am dorit sa vizitam partea asiatica a orasului, sa simtim pulsul orasului si de pe celalalt continent. Prima data am mers la turnul de televiziune din Istanbul, de unde am putut admira splendida panorama a orasului dinspre partea asiatica. Turnul de televiziune a fost recent construit, fiind situat pe unul dintre cele mai inalte dealuri ale orasului, si se asteapta sa devina o atractie turistica, datorita panoramei pe care o ofera.
Pentru ca era destul de dificil sa ajungem la turnul de televiziune cu mijloace de transport in comun (trebuiau schimbate mai multe autobuze si perioada de asteptare era destul de mare), am ales sa mergem cu taxiul pana acolo. Astfel, am putut sa ne bucuram si de trecerea peste podul Bosfor, faimosul pod care uneste cele doua continente. Atentie daca treceti cu masina personala peste acest pod, este nevoie sa platiti o taxa de pod.
Uskudar
De la turnul TV, am pornit tot cu un taxi spre zona Uskudar, care este centrul comercial al orasului asiatic.
Trecand in Asia, am observat cel mai bine diferenta dintre cele doua jumatati ale orasului. Daca in partea europeana am vazut un oras modern, turistic, efervescent, european in adevaratul sens al cuvantului, trecand Bosforul am gasit un oras traditional, linistit, poate chiar putin mai conservator. De mentionat ca oamenii cu care am interactionat aici nu vorbeau limba engleza, spre deosebire de localnici intalniti in Istanbulul european.

Din Uskudar ne-am intors in zona europeana cu metroul Marmaray, metroul subteran care face legatura dintre est si vest, dintre Asia si Europa, si care circula printr-un tunel direct pe sub Stramtoarea Bosfor.
Seara din nou am luat cina la un local specific turcesc, cu kebab, delicatese turcesti si muzica turceasca pe fundal.
Ziua 3
Atractiile turistice vizitate in cea de-a treia zi au fost urmatoarele:
- Palatul Topkapi
- Marele Bazar
- Pierre Loti
Palatul Topkapi
Ziua a treia am inceput-o vizitand muzeul Palatului Topkapi. Am decis sa mergem la prima ora a diminetii, pentru a evita aglomeratia din orele de varf. Biletele le-am luat de la intrare, iar cum am ajuns printre primii, nu a fost nevoie sa asteptam la coada. Un bilet de intrare costa 48 euro, iar acesta se poate cumpara si online (https://www.topkapipalace-tickets.com/).
Palatul Topkapi este fosta resedinta a sultanilor otomani timp de aproximativ patru secole, transformat acum in muzeu. Este una din atractiile turistice importante ale orasului, fiind cel mai vizitat muzeu din tara. Palatul este construit sub forma unui ansamblu arhitectural, alcatuit din gradini si curti, fiind imprejmuite de cateva cladiri de dimensiuni mici, ce indeplineau pe vremuri diferite functionalitati. In prezent, in muzeu sunt expuse diverse exponate reprezentative pentru istoria Turciei. Dar se gasesc obiecte de interes si pentru alte popoare, cum ar fi pentru noi, romanii, avand in vedere ca la acest muzeu este expusa sabia originala a lui Stefan cel Mare. Pentru cine vrea sa o caute, aceasta poate fi gasita in Sala Armelor.

Marele Bazar
Un alt simbol al Turciei sunt bazarurile, iar Marele Bazar din Istanbul, este, dupa cum ii spune si numele, cel mai mare bazar al tarii. Este bine cunoscut faptul ca Turcia, respectiv Istanbul, a reprezentat o destinatie comerciala pentru romani dupa anii 90, cand gaseai prin pietele romanesti o gramada de haine aduse direct de la bazarurile din Istanbul. Chiar daca poate, pentru noi, romanii, Marele Bazar nu mai are aceeasi importanta pe care o avea in anii 90, acesta este in continuare unul dintre obiectivele turistice importante ale orasului, fiind una dintre cele mai vizitate piete din lume.
In Marele Bazar puteti gasi o gama larga de produse, de la covoare, la aur, haine, matase, mirodenii sau alte obiecte mestesugaresti. Recomandarea noastra este sa fiti atenti la preturi, pentru ca aceleasi produse, in alte locuri, le puteti gasi mai ieftine. Sau, de ce nu, sa negociati cu vanzatorii.
Pierre Loti – zona panoramica a orasului

Dupa-amiaza am dorit sa vedem panorama orasului si dinspre partea europeana, asa ca am urcat pe Pierre Loti, un deal de pe care se poate admira orasul si Golden Horn. Din centrul istoric, de la Eminomu, se poate ajunge cu un autobuz pana la baza dealului, iar de acolo se poate urca cu telefericul sau pe jos. Dar atentie ca urcarea/coborarea dealului pe jos se face printr-un cimitir, astfel ca aceasta experienta poate nu fi cea mai fericita pentru unii.
Ce sa mananci in Istanbul
Turcia este recunoscuta datorita bucatariei si a preparatelor gustoase pe care le are, iar Istanbul are o multime de restaurante unde se mananca foarte bine, si as putea spune ca destul de ieftin. Multe din aceste restaurante se afla la ultimul etaj al cladirilor, si ofera privelisti spectaculoase asupra orasului.
Kebab, ardei umpluti, baklava, rahat turcesc, kunefe, cafea turceasca sunt doar cateva din delicatesele faimoase ale Turciei, care trebuie incercate atunci cand vizitati aceste meleaguri minunate.
Unde sa te cazezi in Istanbul
Cele mai potrivite locatii de cazare pentru turisti sunt cele din zona Fatih, in centrul istoric, sau din zona Taksim – Galata, zona de cumparaturi si a vietii de noapte din Istanbul. Recomandarea mea este sa cautati cazarea direct pe Booking, puteti gasi cazari frumoase si la preturi destul de bune. Daca veniti cu masina, asigurati-va ca hotelul dispune si de locuri de parcare.
Noi am ales urmatorul hotel din centrul istoric, aproape de cele doua moschei (Hagia Sophia si Moscheea Albastra): Just Inn Hotel.
Concluzie
Aceasta a fost experienta noastra in acest oras minunat, o calatorie de 3 zile pe care am repeta-o oricand, si pe care v-o recomandam si voua. Obiectivele vizitate de noi sunt unele dintre cele mai importante din Istanbul, dar nu singurele. In functie de timp si preferinte, se pot vizita si alte locatii, unde noi din pacate nu am mai putut ajunge, din lipsa de timp sau pentru ca erau sub restaurare. Unele dintre aceste obiective ar fi basilica Cistern, palatul Dolmabahce, parcul Camlica.
Istanbul este un oras minunat, si reprezinta alegerea potrivita pentru toti pasionatii de calatorit si iubitorii de istorie, cultura sau gastronomie.
