7 zile in Portugalia – cat costa o vacanta de o saptamana in Portugalia?

Culoare, soare, veselie, viata, bucurie… acestea sunt primele cuvinte care imi vin in minte atunci cand ma gandesc la Portugalia. O tara care te impresioneaza din primul moment in care pasesti acolo, prin energia locului, cultura, arhitectura, casele colorate, obiectivele turistice interesante sau prin gastronomia locala. 

Portugalia a fost de mult timp pe lista noastra de calatorii, si acum a venit momentul sa o vizitam. Intamplarea a facut ca noi sa ajungem acolo in extrasezon, ceea ce nu a fost neaparat o idee rea. O saptamana in Portugalia in luna decembrie poate fi o varianta destul de buna pentru cei care vor sa scape de frigul de acasa, dar si sa evite o destinatie turistica foarte aglomerata in general. Preturile au fost mai bune acum la avion si cazare, vremea blanda, iar la obiective turistice nu am avut deloc de asteptat.

 Portugalia ne-a primit extrem de bine, portughezii sunt un popor de oameni foarte ospitalieri, motiv pentru care speram ca experientele noastre descrise in acest articol sa va indemne si pe voi sa vizitati aceasta tara minunata in viitorul apropiat. 

Despre Portugalia

Cu o populatie de 10 milioane de locuitori, Portugalia este cea mai vestica tara din Europa Continentala. Situata in Peninsula Iberica, in sud-vestul Europei, tara se invecineaza cu Spania la nord si est, iar in rest are iesire directa la Oceanul Atlantic. Portugalia include, pe langa partea continentala, si arhipeleagurile Madeira si Azore, din Atlantic.

Portugalia este considerata cea mai veche tara din Europa, pentru ca are aceleasi granite inca din anul 1139, de cand a fost fondata de catre primul rege al tarii, Afonso Henriques. Timp de aproape opt secole a fost regat, pana in anul 1910, cand Portugalia a devenit republica. Capitala Lisabona este a doua cea mai veche capitala europeana, dupa Atena.

Lisabona
Lisabona

De-a lungul anilor, Portugalia a detinut diverse colonii in jurul lumii, astfel ca in prezent limba portugheza este limba oficiala vorbita in tari de pe patru continente: Portugalia, Brazilia, Angola, Capul Verde, Mozambic, Sao Tome si Principe, Guineea Ecuatoriala, Guineea-Bissau si Timorul de Est. Portugheza este astfel a sasea cea mai vorbita limba din lume.

Portugalia este membru fondator al NATO si membru al Uniunii Europene din anul 1986. Moneda oficiala a tarii este Euro.

Portugalia

Cum ajungi in Portugalia

Desi Portugalia nu este una dintre tarile europene usor accesibile din Romania, cea mai rapida varianta de a ajunge aici este cu avionul. In acest moment, singurul zbor direct catre Lisabona este din Bucuresti, cu Wizz Air. Dar se poate ajunge cu escala si din alt oras al Romaniei, important e sa fiti atenti cum va achizionati biletele de avion, sa fie cu timp de escala bun si pret avantajos.

Noi am plecat din Cluj-Napoca cu Lufthansa, cu escala in Frankfurt si am platit pe un bilet dus-intors 150 euro. Escala a fost destul de scurta si zborurile nu au avut intarziere, din fericire, astfel ca in 6 ore am ajuns din Cluj in Lisabona.

Variante de a ajunge in Portugalia

  • Zbor direct Wizz Air Bucuresti – Lisabona
  • Zbor Lufthansa cu escala din Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu sau Iasi spre Lisabona sau Porto
  • Zbor direct din Budapesta
    • Wizz Air: spre Lisabona
    • Ryan Air: spre Lisabona sau Porto

Cand sa mergi in Portugalia

Portugalia este o destinatie turistica vizitata tot timpul anului, datorita climei sale si temperaturilor blande pe timpul iernii, comparativ cu restul tarilor europene.

Cele mai potrivite perioade pentru excursii sunt lunile de primavara sau toamna, cand temperatura este medie si inca nu se simte aglomeratia din varful de sezon, reprezentat de lunile de vara.

Daca doriti sa combinati si o vacanta la plaja in Portugalia, atunci evident este de mers vara, cand temperatura de afara si cea a apei sunt potrivite pentru baie. Dar daca va axati in principal pe vizitat, atunci perioada verii poate nu este cea mai buna, din cauza aglomeratiei. Si in Portugalia intr-adevar este aglomeratie. Veti sta la cozi peste tot, chiar daca aveti deja biletele de intrare achizitionate online.

Boca de Infierno
Boca de Infierno, Cascais

Noi am vizitat Portugalia la sfarsitul lunii noiembrie, si a fost bine: din 7 zile, am prins doar cate o ora de ploaie in doua zile diferite, in rest soare si temperaturi pe timpul zilei intre 15-17 grade, perfecte pentru plimbat. Singurul dezavantaj a fost ca se intuneca destul de repede, la ora 17, astfel ca ziua de vizita ne era din start scurtata. Dar avand in vedere ca nu am avut de asteptat pe nicaieri la cozi, am recuperat astfel destul de mult timp. In plus, am prins si Targul de Craciun din Lisabona, din Piata Rossio.

Cum circuli in Portugalia

Portugalia are o infrastructura foarte buna, cu mijloace de transport in comun foarte comode si care circula destul de des. Dupa o saptamana in aceasta tara, in care am circulat doar cu transportul public, pot spune ca nu am simtit absolut deloc lipsa unei masini, astfel ca eu nu as recomanda inchirierea unei masini, daca vreti sa vizitati Portugalia.

In Lisabona si Porto sunt nenumarate linii de transport: metrouri, tramvaie, autobuze. Pana si daca vreti sa circulati cu Bolt sau Uber, preturile sunt destul de mici. De exemplu, pentru o calatorie din gara din Porto pana in centrul orasului am platit pe un Bolt 4 euro.

Catedrala din Lisabona
Catedrala din Lisabona si tramvaiul turistic

Pentru calatorii intre orase, aveti la dispozitie trenuri sau autobuze private, cum ar fi Flixbus sau Rede Expressos, la preturi foarte bune.

Din Lisabona catre Cascais si Sintra am folosit trenurile regionale, care circulau la o frecventa de 20 de minute, iar pretul unui bilet de tren era de aproximativ 2.5 euro. In Sintra nu e absolut deloc recomandat sa ajungi cu masina, pentru ca drumurile sunt foarte inguste si nu sunt locuri de parcare. Dar sunt autobuze care te duc peste tot, si care circula des.

Lisabona
Fluviul Tagus (Tejo) - Lisabona

Ce sa faci 7 zile in Portugalia

Portugalia este una dintre acele tari in care ajuns o data, vei dori mereu sa revii. Pentru noi, prima experienta in Portugalia a fost minunata, si ne-am intoarce oricand in vizita. Am avut la dispozitie o saptamana intreaga sa ii descoperim principalele atractii turistice, dar cu siguranta sapte zile nu sunt indeajuns pentru a explora aceasta tara in totalitate.

Manastirea Jeronimos
Manastirea Jeronimos, Lisabona

In calatoria noastra, ne-am axat pe principalele obiective pe care aceasta destinatie le ofera. Am petrecut 4 zile in Lisabona si in imprejurimi, si 2 zile in Porto. Am avut 2 zile pline in care sa ne bucuram de capitala Lisabona, o zi sa admiram frumoasele palate din Sintra, o zi sa ajungem in cel mai vestic punct din Europa, in Cabo da Roca, si sa vizitam frumosul orasel Cascais, si la final am profitat de ultimele doua zile sa luam la pas al doilea cel mai mare oras al tarii, Porto.

Turnul Belem
Turnul Belem, Lisabona

Ziua 1 – Transport cu avionul, cazare in Lisabona

Am pornit din Cluj-Napoca dupa-masa la ora 18, iar dupa o calatorie de cateva ore, cu o escala in Frankfurt, am ajuns in aeroportul din Lisabona, in jurul orei 23, ora locala.

Cazarea am avut-o in centru, in apropierea pietei Rossio (Hotel Residencial Florescente), unde am ajuns cu usurinta cu metroul – mijloacele de transport in comun circula in Lisabona pana la 1 noaptea. Pentru calatoria cu metroul am platit 2 euro – 1.5 euro calatoria in sine, 0.5 euro cardul fizic de calatorie.

Piata Comercio, Lisabona
Piata Comercio, Lisabona

Ziua 2 si 3 – Lisabona

Urmatoarele 2 zile le-am petrecut vizitand capitala Portugaliei. Am cumparat si un card de calatorie de 24 de ore (Lisbon card), prin care am avut asigurata intrarea la anumite obiective turistice si transportul cu mijloacele de transport.

Am vizitat obiectivele principale: Piata Comertului, Piata Rossio, cartierul Alfama, cartierul Belem, castelul Sao Jorge. In acest articol am scris despre toate aceste obiective si tot ceea ce am vizitat in Lisabona: 4 Zile In Lisabona – Obiective Turistice, Ce Sa Faci In Lisbona?.

Ziua 4 – Sintra

Cea de-a patra zi am dedicat-o in intregime orasului Sintra, orasul palatelor si al castelelor. Sintra este unul dintre cele mai turistice locuri din Portugalia, si e usor de inteles de ce: nicaieri nu vei mai gasi atat de multe palate fascinante, adunate toate intr-un loc: Palatul Pena, Castelul Maurilor, Quinta de Regailera etc.

Am luat trenul spre Sintra din statia Rossio, un drum de aproximativ 40 de minute, iar ajunsi acolo, am achizitionat un bilet de autobuz hop on hop off, prin care am putut ajunge la toate obiectivele importante din zona.

Te invit sa citesti aici cum ne-am petrecut ziua in Sintra: O Zi In Sintra, Portugalia – Tinutul Castelelor Din Povesti – Obiective Turistice.

Palatul Pena
Palatul Pena, Sintra
Castle of the Moors
Castle of the Moors
Quinta de Regailera
Quinta de Regailera, Sintra

Ziua 5 – Cabo da Roca si Cascais

In urmatoarea zi ne-am decis sa vizitam orasul Cascais, statiunea faimoasa de pe coasta Atlanticului, si sa ajungem in cel mai vestic punct al Europei continentale, Cabo da Roca.

Din Lisabona am luat trenul spre Cascais din statia Cais do Sodre, iar din Cascais am luat mai departe autobuzul 403 pana la Cabo da Roca. Pentru mai multe detalii despre cum sa iti organizezi o astfel de excursie de o zi, poti citi aici: O Zi In Cabo Da Roca Si Cascais, Portugalia: Cum Ajungi In Cel Mai Vestic Punct Al Europei.

Cabo da Roca
Cabo da Roca
Casa de Santa Maria si Farul din Cascais
Casa de Santa Maria si Farul din Cascais

Ziua 6 si 7 – Porto

Porto este orasul boem si pitoresc al Portugaliei, si merita cel putin o zi de vizita, daca ajungeti in aceasta tara.

porto

Din Lisabona pana in Porto se poate ajunge atat cu trenurile rapide, cat si cu autobuze private, cum ar fi Flixbus sau Rede Expressos. Noi am cumparat bilet de tren in avans, pentru ca am dorit sa vedem cum e experienta unei calatorii cu trenul expres in Portugalia, dar din pacate exact in ziua plecarii s-au anuntat greve la compania de cai ferate, astfel ca trenul a fost anulat. Ajunsi in gara Oriente, de unde pleaca trenurile, si afland ca trenul nu mai circula, ne-am reorientat rapid si am cumparat pe loc un bilet intr-unul din autobuzele care merg spre Porto. Acestea circula foarte des, pornesc tot din statia Oriente, si in general sunt mai ieftine decat un bilet de tren. Pe un bilet de tren platisem 30 de euro, pe cand biletul de autobuz porneste de la cativa euro, fiind pret variabil. Noi am platit 10 euro.

Ca si timp, calatoria pana in Porto din Lisabona dureaza de la 2 ore si 45 minute (tren), pana la 3 ore si jumatate (autobuz).

Ajunsi in Porto, ne-am plimbat prin centrul orasului si am admirat arhitectura colorata a tuturor cladirilor. Te invit sa citesti acest articol pentru a vedea ce poti face in Porto 1-2 zile: Ce Sa Faci In Porto, Portugalia – Top 5 Obiective Turistice.

A doua zi seara ne-am intors in Lisabona si ne-am cazat la un BNB foarte aproape de aeroport, avand in vedere ca a doua zi de dimineata aveam zborul de intoarcere.

Ziua 8 – Intoarcerea acasa

Dimineata la ora 5 am avut zborul de intoarcere, tot cu escala prin Frankfurt.

Ce sa mananci in Portugalia

Bucataria portugheza este delicioasa. Desi pana acum nu am fost mari fani ai mancarurilor cu peste, retetele portugheze ne-au facut sa ne schimbam aceasta perceptie, si ajunsesem sa nu treaca o zi fara sa mancam peste in Portugalia.

Cel mai cunoscut fel de mancare din bucataria locala este asa-numitul Bacalhau, cod uscat si sarat, care este gatit in diferite moduri. O sa mentionez aici Bacalhau a Bras, un fel de mancare preparat din cod, ceapa, cartofi taiati marunt si oua. Un alt preparat gasit la multe patiserii din oras este Pasteis de Bacalhau, sau Codfish cakes, un produs de patiserie gatit din cod, cartofi si branza. Desi suna ciudat, este foarte bun la gust, si foarte satios.

Vedeta bucatariei portugheze este de departe Pasteis de Nata, mici tarte umplute cu crema de ou, vanilie si scortisoara, cunoscute si renumite in intreaga lume. Recunosc ca pana si pentru mine, printre primele lucruri aflate despre Portugalia, a fost despre aceste Pasteis de Nata si despre cat de gustoase sunt. Si sunt foarte bune la gust, intr-adevar.

Reteta originala se spune ca a fost inventata de calugarii de la Manastirea Jeronimos din Lisabona, in anul 1837, iar in prezent, singurul loc unde se mai vand aceste produse dupa reteta originala sunt la patiseria din Belem, sub denumirea de Pasteis de Belem.

Pe langa mancare, Portugalia este bine reprezentata si la nivel de bauturi: faimosul vin de Porto, renumitele vinuri dulci din Portugalia, sau Ginjinha, lichiorul din cirese care se serveste dintr-un paharel de ciocolata.

Unde sa te cazezi in Portugalia

In Portugalia gasiti cazari pentru toate bugetele si nevoile, recomandarea mea este doar sa le rezervati din timp. Daca zburati in Lisabona, e important de stiut ca mijloacele de transport functioneaza intre orele 5 AM – 1 AM, si in functie de acest interval orar va puteti organiza cum ajungeti la cazare, daca trebuie sa ajungeti la aeroport inainte de 5 dimineata, sau aterizati tarziu in noapte. Pentru ca noi am avut zborul de intoarcere la 5 dimineata, am hotarat sa luam pentru ultima noapte cazare aproape de aeroport, pentru a nu pierde mult timp pe drum dimineata, cu taxi-ul / Uber / Bolt.

Cazarile noastre in aceasta calatorie au fost urmatoarele:

  • In Lisabona, in zona centrala, langa Piata Rossio:  Hotel Residencial Florescente
    • Pentru cinci nopti, am platit 400 euro camera si am avut micul dejun inclus, pentru 2 persoane. Pe langa cazare, a mai trebuit sa platim taxa de oras inca 2 euro / noapte / persoana (in total 20 euro)
  • In Porto:  Pao de Acucar Hotel
    • Am platit 58 euro, cu mic dejun inclus. Aditional, am mai avut de platit inca 4 euro taxa de oras
  • In Lisabona, aproape de aeroport:  Be My Neighbour
    • Cazarea a fost 81 euro, fara mic dejun inclus. Pe langa asta, am mai avut de platit 4 euro taxa de oras
Lisabona
Lisabona - Hotel Residencial Florescente

Cat ne-a costat o saptamana in Portugalia

Pentru final, voi lasa o scurta analiza a bugetului nostru de 2 persoane pentru o vacanta de o saptamana in Portugalia. Ca deobicei, nu ne place sa cheltuim mult in calatoriile noastre, pentru ca suntem adepti ai calatoritului des si ieftin. Dar chiar si asa, in aceasta vacanta nu ne-am abtinut de la cheltuieli importante pentru noi, in materie de obiective vizitate sau experiente traite.

Am incercat insa sa economisim la transport si hotel: am mers pe jos cat de mult am putut, am apelat la Bolt doar la nevoie, iar cazarea am cautat-o sa fie cat mai avantajoasa: conditii bune la preturi decente. In ceea ce priveste mancarea, aveam o masa principala pe zi in oras, micul dejun il serveam la hotel, iar seara mancam ceva usor.

Astfel, sumele cheltuite de noi au fost:

  • Avion: 150 euro / persoana, bilet Economy Light la Lufthansa, unde am avut inclus un bagaj de cabina de 8 kg
    • => 300 euro pentru 2 persoane
  • Transport
    • Metrou Lisabona: cardul de calatorie costa 0.5 euro, iar o calatorie cu metroul 1.5 euro. Noi am avut nevoie doar de 2 calatorii cu metroul, astfel ca am platit 3.5 euro / persoana
    • Transport spre Porto: 30 euro dus-intors / persoana
    • Trenuri spre Sintra si Cascais: cardul de calatorie costa 0.5 euro, iar o calatorie cu trenul 2.3. In total, am platit aproximativ 10 euro / persoana
    • Bilet de autobuz hop on hop off In Sintra: 11.5 euro
    • Bilet de autobuz spre Cabo da Roca din Cascais: 7 euro dus-intors / persoana
    • Bolt: 15 euro (am folosit Bolt in principal in Porto, si in dimineata plecarii, in drum spre aeroport)
      • => in total 70 euro / persoana, 140 euro pentru 2 persoane
  • Obiective turistice Lisabona
    • Lisbon Card pentru 24 ore – 21 euro / persoana
    • Bilet intrare Carmo Covent: 4 euro (cu Lisbon Card)
    • Bilet intrare Castelul Sao Jorge: 10 euro
      • => in total 35 euro / persoana, 70 euro pentru 2 persoane
  • Obiective turistice Sintra
    • Bilet intrare Palatul Pena: 14 euro
    • Bilet intrare Castelul Maurilor: 8 euro
    • Bilet intrare Quinta de Regalleira: 10 euro
      • => in total 32 euro / persoana, 64 euro pentru 2 persoane
  • Obiective turistice Porto
    • Bilet intrare Libraria Lello: 5 euro
      • => 10 euro pentru 2 persoane

Bugetul nostru pentru transport, cazare si intrarea la obiective a fost de 1150 euro pentru 2 persoane (575 euro / persoana). In aceasta suma nu intra si banii de mancare, suveniruri sau alte cheltuieli suplimentare.

O masa in oras pentru 2 persoane ne-a costat intre 30-35 de euro. Pe zi, putem zice ca am mai cheltuit inca 25-30 euro pe mancare pe persoana, ceea ce duce la un total de aproximativ 750 euro / persoana – 1500 euro pentru 2 persoane.

Dupa o saptamana in Portugalia, noi am ramas placut impresionati de tara. Ne-am intoarce aici oricand, si am alege sa vizitam si destinatiile pe care nu am reusit sa le acoperim acum, cum ar fi Algarve, Albufeira sau Lagos.

Cabo da Roca