De ce sa calatoresti?

Pentru orice calator, planificarea unei vacante poate fi o provocare, este momentul in care acesta isi seteaza obiectivele si asteptarile pe care le are de la viitoarea calatorie, si stabileste toate detaliile premergatoare plecarii.

In vederea usurarii acestui intreg proces de planificare, am pregatit o serie de articole, un ghid de calatorie, care sper ca iti vor fi de ajutor in organizarea viitoarelor tale excursii. Mai exact, o lista de sfaturi, ponturi si tips&tricks pe care le-am strans de-a lungul anilor, din experienta proprie, si pe care doresc sa le impartasesc mai departe.

Fie ca esti un calator cu experienta, cu zeci de excursii in spate, sau esti la inceput de drum cu acest mod de a calatori pe cont propriu, aspectele punctate in acest ghid iti pot aduce ordine in planurile tale de calatorie, pentru a avea o vacanta cat mai frumoasa si reusita.

De ce sa calatoresti?

Inainte de a lua decizia de a porni la drum intr-o calatorie, cea mai importanta intrebare pe care ti-o poti pune este, de ce sa calatoresti?

travel

Raspunsul e unul simplu: a calatori inseamna a trai experiente unice, este modul prin care descoperi locuri noi si minunate, iti da o stare de bine si fericire si iti poti crea amintiri pe viata. Te vei bucura de cateva zile de libertate intr-un loc strain si necunoscut, si vei simti cum vei evada din stresul cotidian si de la agitatia zilnica de acasa.

Exista diferite moduri de a calatori: poti alege sa petreci cateva zile in liniste la un resort pe malul marii sau intr-o pensiune in mijlocul naturii, poti explora locuri turistice populare, cum ar fi marile orase europene, poti pleca intr-o vacanta de aventura, in care sa incerci diferite sporturi sau activitati specifice destinatiei in care ai ajuns. Fie ca mergi pe cont propriu sau apelezi la o agentie de turism, orice vacanta trebuie atent planuita de dinainte.

Daca motivele descrise mai sus nu sunt indeajuns pentru a te convinge sa incepi sa te gandesti unde sa mergi in vacanta, sper ca demontarea urmatoarelor preconceptii sa te faca sa iti schimbi parerea. Sunt frici si idei pe care multi oameni le pot avea cand vine vorba de a merge intr-o vacanta.

1. Sa calatoresti e scump

Sa calatoresti nu trebuie sa fie scump! Cel putin, nu mai scump decat niste haine cumparate la o scurta vizita la mall, de exemplu.

Poti calatori ieftin si frumos, trebuie doar sa inveti cum. Recomand sa citesti acest articol, pentru sfaturi de cum sa calatoresti cu un buget redus.

2. Sa calatoresti pe cont propriu e periculos

Este destul de putin probabil ca tu sa patesti ceva in strainatate. Sunt aceleasi sanse pe care le ai avea si acasa, daca te plimbi prin zone periculoase. Asa cum acasa eviti zonele rau famate, asa te sfatuiesc sa le eviti si in strainatate, oriunde ai merge.

In cea mai mare parte a timpului, vei circula prin zone turistice, aglomerate, unde maxim ce se poate intampla e sa iti fie furate geanta, portofelul sau telefonul. Dar aici depinde si de tine, si de grija pe care o porti asupra obiectelor tale. Geanta trebuie tinuta tot timpul in fata, sa ai acces rapid la ea, iar telefonul sau portofelul nu trebuie puse niciodata in buzunarele din spate!

Daca nu te simti confortabil sa te plimbi noaptea pe strazi, nu o face! Iti faci programul in asa fel incat seara sa ajungi deja la hotel, sau apelezi la taxiuri, daca nu ai de ales.

Daca nu te simti in siguranta sa mergi pe cont propriu in anumite tari, poate din cauza anumitor evenimente petrecute acolo, apeleaza cu incredere la o agentie de turism, ce organizeaza sejururi sau circuite in acea zona. 

Fa-ti o asigurare de sanatate inainte sa pleci din tara! Este foarte important, pentru linistea ta sufleteasca, sa fii asigurat in caz de anumite probleme medicale ce pot aparea.

3. Nu o sa ma descurc singur intr-o tara straina

Iti garantez ca oricine se poate descurca oriunde, daca pleaca bine pregatit cu temele de acasa. Mai exact, in momentul in care ajungi la destinatie, trebuie sa stii exact la ce sa te astepti:

  • Cum ma inteleg cu localnicii, daca nu vorbim nicio limba comuna?
    • Google Translate poate fi de foarte mare ajutor aici. Deobicei localnicii, cand vad un turist, sunt draguti si rabdatori si sunt dispusi sa comunice cu ei prin tot felul de metode
  • Nu am internet si nici semnal la telefon
    • O varianta foarte comoda, in orice tara ati merge, mai ales in tarile din afara spatiului de roaming SEE, este sa va cumparati cartele SIM de internet. Puteti folosi telefonul dumneavoastra personal, sau sa aveti un alt telefon de rezerva, cu care sa faceti hotspot si catre altii. Cartele gasiti direct in aeroport deobicei, sau in orice alte magazine din oras
    • Cautati retelele de Wifi gratuite la care sa va puteti conecta
    • In anumite locatii puteti sa va inchiriati routere Wifi portabile, la care sa fiti conectati in permanenta https://www.getyourguide.com/s?q=internet
  • Nu stiu sa ajung de la o destinatie la alta
    • Google Maps (sau alte aplicatii de profil) e prietenul vostru in aceste situatii, va ofera atat traseele pe jos, cat si cu mijloacele de transport in comun, impreuna cu orarul acestora
    • Daca nu aveti internet pentru a porni Google Maps, va sfatuiesc sa va descarci dinainte harta offline a locatiei tale
    • Pe langa Google Maps, mai sunt si alte aplicatii pe care le poti folosi pentru navigarea in oras: HERE WeGo, Moovit, aplicatii locale ale mijloacelor de transport in comun

4. Pot face altceva mai productiv in acest timp

Aici depinde de prioritatile fiecaruia si in ce punct al vietii este. Eu pot doar sa iti spun ca odata ce vei prinde gustul calatoriilor, vei deveni dependent de starea de bine si energia pe care o simti cand esti acolo, si vei astepta cu nerabdare urmatoarele vacante. Vei ajunge sa pui mai mare pret pe experiente si momente traite frumos, decat pe lucruri materiale.

5. Nu am zile de concediu indeajuns

Nu este obligatoriu ca atunci cand te pornesti la drum, sa petreci multe zile in acea calatorie. Poti alege varianta city break-urilor, in care sa profiti de zilele de week-end sau de zilele libere nationale. Putin si des poate fi mai bine decat mult si rar, si o escapada de 3 zile intr-o alta locatie te poate reseta si iti poate da acel imbold prin care sa te intorci la treburile zilnice cu forte proaspete.

6. Nu am cu cine sa plec in vacante

Sunt multe persoane care calatoresc singure, pe cont propriu, poate pentru ca nu au cu cine merge, sau poate ca prefera singuratatea. A calatori singur nu trebuie sa fie ceva de speriat, daca iti alegi destinatiile si le organizezi in asa fel incat sa te simti mereu in siguranta. Poate fi si un mod prin care cunosti oameni noi. Daca alegi sa dormi in hosteluri, care sunt foarte populare printre solo traveleri, vei avea ocazia sa cunosti oameni care au adoptat acelasi mod de a calatori ca si tine.

O alta varianta este de a alege un circuit cu ghid printr-o agentie de turism. Timp de o saptamana, tu si alte cateva zeci de oameni veti avea acelasi traseu, si cu siguranta nu te vei simti singur intr-o asemenea experienta.

Cum iti planifici vacanta?

Dupa ce ai luat hotararea de a pleca intr-o calatorie, urmatoarea etapa este cea a planificarii.

O calatorie reusita depinde, in prealabil, de o pregatire riguroasa, in care sa iei in calcul toate aspectele pozitive sau negative care pot aparea in timpul excursiei. Riscul de a avea parte de evenimente nefericite este mult mai mic atunci cand anticipezi anumite obstacole pe care le poti intampina. Desigur, aici nu includem evenimentele neprevazute si care nu depind in mod direct de tine, cum ar fi anularea zborului sau a cazarii. Dar e important sa fii stapan pe lucrurile pe care tu le poti controla.

travel

Pe scurt, pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru organizarea vacantei sunt urmatorii:

  1. Alege-ti destinatia, intereseaza-te de locatia respectiva, creeaza un itinerar si stabileste ce vrei sa vizitezi sau ce activitati vrei sa faci
  2. Calculeaza un posibil buget pentru aceasta calatorie
  3. Programeaza vacanta, cumpara biletele de avion, rezerva cazarea, cumpara biletele online pentru obiectivele turistice
  4. Pregateste-ti bagajul si toate documentele necesare

Daca si pentru tine a calatori a devenit un stil de viata, sau iti doresti sa explorezi cat mai mult aceasta lume a calatoritului, aceasta serie de articole sper ca te va ajuta in organizarea propriei vacante, si iti va oferi o lista de sfaturi si trucuri care sa iti fie de folos.