Iordania – Tot ce trebuie sa stii inainte sa vizitezi Iordania
Iordania a devenit in ultimii ani una dintre cele mai cautate destinatii de vacanta: aici gasesti o cultura bogata si diversa, atractii turistice cunoscute la nivel mondial, imagini spectaculoase, monumente impresionante si mancare traditionala delicioasa.
Am vizitat si noi Iordania, si este cu siguranta una dintre locatiile pe care le recomandam mai departe. Este o tara mica, dar cu oameni foarte prietenosi si primitori, cu foarte multe locuri frumoase de vizitat si cu o istorie care trebuie descoperita.
Am pregatit o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le stii inainte sa pleci in Iordania: cum ajungi in Iordania, care sunt conditiile de intrare in tara, cat de sigura este Iordania, costuri, obiective turistice, cazare si mancare.
Daca vrei sa afli mai multe despre toate locurile care merita vizitate in Iordania, te invit sa citesti acest articol: Iordania – Cele Mai Frumoase 11 Locuri Pe Care Trebuie Sa Le Vizitezi.
Cuprins
- Ce trebuie sa stii inainte sa ajungi in Iordania
- 1. Despre Iordania
- 2. Religia in Iordania
- 3. Siguranta in Iordania
- 4. Cum ajungi in Iordania
- 5. Conditii de intrare in Iordania - viza
- 6. Jordan Pass
- 7. Cand sa mergi in Iordania
- 8. Cum sa vizitezi Iordania? Pe cont propriu, cu ghid local sau in circuit cu o agentie
- 9. Ce sa vizitezi in Iordania
- 10. Dinarul iordanian - Care sunt preturile in Iordania, cum platesti?
- 11. Cum sa te imbraci in Iordania – ce sa duci cu tine
- 12. Unde sa te cazezi in Iordania
- 13. Ce sa mananci in Iordania
- 14. Se poate bea alcool in Iordania?
- 15. Cum e internetul in Iordania
- 16. Negociaza
- 17. Bucura-te de apus si rasarit
Ce trebuie sa stii inainte sa ajungi in Iordania
1. Despre Iordania
Iordania (oficial Regatul Hasemit al Iordaniei) este o tara araba din Orientul Mijlociu, invecinata cu Siria la nord, Irak la est, Arabia Saudita la sud, Israel (si Palestina) la vest.
Are iesire la Marea Moarta (impreuna cu Israel) si la Marea Rosie in sudul tarii, iar raul Iordan serveste drept frontiera intre Iordania si Israel. Iordania este o tara preponderent desertica.
Iordania are o istorie bogata, ce dateaza de mai bine de 4000 de ani. In prezent, in Iordania traiesc aproximativ 10 milioane de oameni, limba oficiala este araba, iar islamul este religia predominanta.
Capitala tarii este la Amman, cel mai mare oras al tarii (peste 4 milioane de locuitori) si centrul economic, politic si cultural.
Moneda oficiala este Dinarul Iordanian. La momentul scrierii acestui articol (aprilie 2023), 1 JOD = 1.30 euro (6.43 RON).
Turismul este o industrie importanta in Iordania, fiind una dintre sursele principale de venit ale tarii. Acest lucru se observa si in modul in care iordanienii isi primesc musafirii in tara, turismul s-a dezvolvat mult si totul este bine organizat.
2. Religia in Iordania
Iordania este o tara araba predominant musulmana, astfel ca trebuie sa stii ca vei ajunge intr-o zona unde sunt anumite reguli de conduita pe care e bine sa le respecti, la fel ca in orice alta tara araba.
Cu toate acestea, Iordania e o tara musulmana moderna si toleranta, mai putin conservatoare decat alte tari din regiune. De exemplu, femeile nu sunt obligate sa poarte Hijab pe strada si au drepturi la fel ca si barbatii. Turistele sunt indemnate sa aiba o tinuta decenta, dar nu sunt obligate sa poarte rochii lungi sau sa aiba umerii acoperiti, cel putin nu in zonele turistice.
Pe langa musulmani, in Iordania exista si o minoritate crestina. Nu exista conflicte in tara din cauza diversitatii religioase.
3. Siguranta in Iordania
Iordania este considerata una dintre cele mai sigure tari din Orientul Mijlociu. Desi situata intr-o regiune tensionata (razboi in Siria, probleme in Irak), Iordania nu este o destinatie de vacanta periculoasa, autoritatile au instituit masuri de securitate in zonele turistice.
Desi exista o teama pentru multa lume de a calatori intr-o tara araba musulmana, Iordania este, in general, o tara linistita din punct de vedere al criminalitatii.
Femei turiste in Iordania
Ca si fata, de multe ori intr-o tara araba am simtit ca sunt observata si abordata de localnici. Desi nu neaparat intr-un mod agresiv, dar priviri, fluieraturi sau diverse remarci au existat. Aici, in schimb, nu am simtit acelasi nivel de atentie din partea arabilor. Pentru femei, incercati totusi sa evitati zonele slab populate, in mod special noaptea.
4. Cum ajungi in Iordania
Singurul aeroport din Romania unde sunt efectuate zboruri spre Iordania este de pe aeroportul Otopeni, din Bucuresti. De aici puteti alege sa zburati cu Tarom sau Ryan Air.
Pana recent, mai exista si varianta de zbor Bucuresti – Aqaba, cu Wizz Air. Daca aveti ocazia sa aterizati pe acest aeroport, zburand din alta parte, e bine de stiut ca prin Aqaba nu e nevoie sa platiti viza de intrare in tara.
5. Conditii de intrare in Iordania - viza
Pentru a intra in Iordania aveti nevoie de un pasaport cu valabilitate de cel putin 6 luni si de viza, care se poate obtine direct in aeroportul din Amman, on-arrival, contra unei sume de 40 dinari iordanieni.
Exista situatii in care poti evita sa platesti aceasta viza:
- Ai cumparat online un Jordan Pass (voi explica la punctul urmator ce este Jordan Pass).
- Intri in tara prin aeroportul sau portul din Aqaba. Aqaba este zona economica libera, unde nu se plateste viza de intrare in Iordania
6. Jordan Pass
Doresti sa vizitezi Iordania, ai nevoie de viza si stai cel putin 3 nopti? Jordan Pass este cea mai buna solutie. Este un pass pe care trebuie sa il achizitionezi inainte sa pleci in vacanta, ai viza asigurata si intrari gratuite sau reduceri la obiectivele turistice principale din Iordania (peste 40 de atractii).
Jordan Pass este de 3 feluri, in functie de cate zile vrei sa vizitezi Petra:
- Jordan Wanderer – 70 JD cu o singura intrare
- Jordan Explorer – 75 JD, cu intrare in 2 zile consecutive
- Jordan Expert – 80 JD, cu intrare in 3 zile consecutive
Jordan Pass este avantajos, pentru ca economisiti astfel la cumpararea biletelor de intrare, chiar si daca vizitati doar Petra din acea lista de obiective turistice. Un bilet de o zi la Petra costa 50 JOD, viza 40 JOD, iar Jordan Pass cu intrare de o zi la Petra este 70 JOD (fata de 90 JOD, cat ar costa viza si intrarea la Petra cumparate separat).
Verifica pagina oficiala pentru a vedea care sunt beneficiile acestui pass: The Jordan Pass.
7. Cand sa mergi in Iordania
Sezonul de varf in Iordania se desfasoara intre lunile martie – mai si septembrie – noiembrie. In aceste luni, vremea este buna, potrivita pentru vizita, dar si pentru plaja si baie la Marea Moarta si Marea Rosie.
In lunile de vara temperaturile sunt mult prea ridicate, chiar insuportabile in mijlocul desertului. Iernile sunt racoroase, cu temperaturi scazute si inclusiv cu zapada.
8. Cum sa vizitezi Iordania? Pe cont propriu, cu ghid local sau in circuit cu o agentie
Acest raspuns il aveti doar voi, in functie de modul vostru de a calatori si de cat de confortabil va simtiti sa mergeti singuri intr-o locatie cu o alta cultura. Si evident, si de ce buget dispuneti.
Noi am fost intr-un circuit organizat, iar motivul a fost in principal siguranta. Aveam experienta altor tari arabe, unde nu ne-am simtit mereu in siguranta (de exemplu in Egipt, vanzatorii deveneau destul de agresivi cu turistii cateodata), si am pornit cu ideea ca si aici va fi la fel. Dar nu, Iordania e o tara linistita, ce poate fi vizitata pe cont propriu. De altfel, sunt tot mai multi turisti romani care au inceput sa calatoreasca in acest fel in Iordania, si pana acum nu am auzit de experiente negative.
Avantajul de a calatori cu un grup organizat este acela de siguranta si relaxare, timp de o saptamana nu trebuie sa va ganditi la nimic, totul este planificat si voi nu aveti niciun stres. Dezavantajul este acela al costului final, in general o excursie cu agentie costa mai mult. Si poate lipsa libertatii si a flexibilitatii pe care o ai atunci cand calatoresti singur. Dar ai parte de explicatii din partea ghizilor, asa ca asta poate compensa. Dupa cum spuneam, tine de fiecare cum considera ca este mai potrivit si mai placut sa descopere o tara.
Daca vrei sa calatoresti pe cont propriu, trebuie sa te informezi de dinainte despre tot ce vrei sa vizitezi si sa iti faci un itinerariu. Ai posibilitatea inchirierii unei masini (cu permisul din Romania poti conduce in aceasta tara), sau poti lua legatura cu un ghid local, sa te duca el cu masina la obiectivele pe care doresti sa le vizitezi. Nu recomand neaparat sa apelati la autobuze, nu au o infrastructura de mijloace de transport in comun foarte bine pusa la punct.
9. Ce sa vizitezi in Iordania
Iordania detine niste locuri de vizitat absolut spectaculoase. Petra si desertul Wadi Rum au fost 2 dintre destinatiile pe care mi le-am dorit de ani de zile sa vizitez, si sunt niste locatii cunoscute la nivel mondial.
Pe langa acestea, daca ajungi in Iordania nu trebuie sa ratezi o baie in Marea Moarta, sa ajungi la Marea Rosie, sa vizitezi situl de la Jerash, capitala Amman, Locul Botezului Mantuitorului, Muntele Nebo sau Wadi Mujib.
Despre toate acestea, si alte locuri frumoase din Iordania, am povestit mai pe larg aici: Iordania – Cele Mai Frumoase 11 Locuri Pe Care Trebuie Sa Le Vizitezi.
10. Dinarul iordanian - Care sunt preturile in Iordania, cum platesti?
Trebuie sa stii ca Iordania nu este o destinatie ieftina. Moneda lor oficiala, dinarul iordanian, este mai puternic decat euro, si asta se simte si la preturile la cazari, mancare, magazine sau obiective turistice.
In aprilie 2023 1 JOD = 1.30 euro / 6.43 RON.
Ca si exemplu de preturi, pe autostrada opream la diferite popasuri unde serveam masa, iar un meniu costa 10 JOD (aproximativ 65 RON).
In Iordania am putut plati in multe locuri cu cardul, mai ales la magazinele mari sau restaurante.
Am schimbat si dinari, iar cel mai ok curs l-am prins la cursul valutar dolar – dinar. Se poate schimba si euro. Ca in orice destinatie turistica, nu recomand sa schimbi bani in aeroport. Aici casele de schimb valutar percep un comision aditional.
11. Cum sa te imbraci in Iordania – ce sa duci cu tine
- Iordania este o tara musulmana, asa ca e bine sa fii atent la imbracaminte, mai ales cand esti in mijlocul localnicilor. Daca te plimbi prin Aqaba sau Amman, sa ai o tinuta decenta (fara pantaloni scurti sau haine decoltate). Suntem musafiri in tara lor si e un semn de respect sa tinem cont de aceste reguli vestimentare nescrise. Pe de alta parte, in zonele turistice, turistii au o libertate mai mare in ceea ce priveste modul de a se imbraca.
- Daca ajungi pe o plaja publica, nu sta dezbracat in costum de baie! Localnicii au costumele lor de baie, femeile sunt imbracate in totalitate, iar daca tu vei fi doar cu un costum de baie, te asigur ca cineva iti va atrage atentia! Iti recomand plajele private, unde te vei putea bucura in totalitate de experienta unei zile la plaja.
- In Iordania soarele este foarte puternic, asa ca sa fii pregatit mereu cu crema cu protectie solara si sapca sau esarfa pentru soare si praf.
- Daca ajungi la Petra, sa ai pantofi comozi. Vei avea mult de mers pe jos, mai ales daca vrei sa urci pana la manastire.
- Sa ai la tine papuci de apa, daca vrei sa faci baie in Marea Rosie sau sa traversezi canionul Wadi Mujib. Se stie ca in Marea Rosie sunt arici de mare, asa ca e mai bine sa previi un accident nedorit.
- Va recomand sa aveti la voi si un adaptor de priza, in Iordania prizele sunt cu 3 pini
12. Unde sa te cazezi in Iordania
Unde sa te cazezi depinde in principal de ce doresti sa faci sau sa vizitezi in Iordania. Regula principala este sa cauti cazari cu note bune pe Booking sau Google. Un numar mare de stele nu inseamna neaparat si conditii extraordinare. Recomand sa va luati cazare in regim de demipensiune.
- In Petra cauta cazare in Wadi Musa, recomandabil cu mic dejun inclus, pentru a fi cat mai aproape de intrarea in sit. Sfatul meu e sa ajungi cat mai devreme dimineata in Petra, pentru a nu prinde aglomeratia si soarele puternic din timpul zilei.
- In Wadi Rum puteti rezerva o cazare unde sa aveti parte de experiente deosebite, cu mancare traditionala si spectacole tematice. Puteti dormi in corturi, direct in desert, sub cerul liber, iar aceste cazari pot fi mai mult sau mai putin luxoase, in functie de buget. Noi am stat aici: Luxury Rum Magic.
- La Marea Moarta vei gasi doar resorturi, unde poti folosi plaja privata, recomandabil cu acces direct la mare. Aici nu vei gasi statiuni si magazine supermarket.
- In Amman sau Aqaba cautati un hotel cu o nota cat mai buna.
Unde ne-am cazat in Iordania:
- Amman: MENA Tyche Hotel Amman
- Marea Moarta: Dead Sea Spa Hotel
- Wadi Musa (Petra): Petra Panorama Hotel
- Aqaba: Jordan Seasons Hotel
- Wadi Rum: Luxury Rum Magic
13. Ce sa mananci in Iordania
Gastronomia iordaniana este extraordinara, ca de altfel orice alta bucatarie orientala: condimente, arome, gusturi deosebite.
Am ramas impresionati de cat de sanatos mananca ei, la fiecare masa serveau nenumarate feluri de salate, falafel, humus, iar vita si puiul erau foarte gustos preparate. Vedeta la ei este mielul – Mansaf este un fel de mancare traditional, preparat din orez, carne de miel si iaurt fermentat. Eu nu sunt o fana a carnii de miel, astfel ca acesta este singurul fel de mancare pe care l-am ratat aici.
In rest, orice am mancat, a fost delicios. Diferit fata de bucataria europeana, cu altfel de gusturi si arome, mancarea iordaniana reprezinta o experienta culinara in sine.
A, si nici macar nu am zis nimic de dulciuri. Care da, sunt extraordinar de delicioase si ele. Preferatul meu este Kunefe, o reteta de desert orientala, pe baza de fidea, branza nesarata si sirop de zahar.
La bautura, sa nu ratezi sucul de rodie si cafeaua cu cardamon.
E bine sa stii ca apa in Iordania nu este potabila, iti recomand sa consumi doar apa imbuteliata!
Unde am mancat in Iordania
In fiecare zi am avut cazare cu demipensiune, astfel ca am avut mereu acoperit mic dejun-ul si cina.
Pentru masa de pranz opream in general la popas-uri de pe autostrada, unde plateai pentru bufet suedez. Pentru 10 dinari, mancai cat doreai.
14. Se poate bea alcool in Iordania?
Fiind o tara musulmana, majoritatea populatiei nu consuma alcool, din motive religioase, iar consumul si vanzarea de bauturi alcoolice sunt reglementate in Iordania.
Exista magazine specializate care au permisiunea de a vine bauturi alcoolice, dar sa te astepti la preturi destul de ridicate. In Aqaba, fiind zona economica libera, preturile la aceste bauturi sunt mai scazute decat in restul tarii.
Daca vreti sa aduceti alcool din Romania, aveti dreptul la 1 litru de persoana.
Sa tii cont ca in Iordania este strict interzis sa consumi alcool in spatiul public.
Se poate fuma in Iordania?
Iordania nu are restrictii stricte in ceea priveste fumatul in locurile publice si este mai permisiv ca in tarile europene: la ei se fumeaza in interior, in cafenele si restaurante.
15. Cum e internetul in Iordania
In Iordania poti gasi internet wireless in diferite locatii (restaurante, obiective turistice, autobuze). Viteza la internet in general e buna, dar sunt locuri unde nu este semnal, si astfel ca nu ai acces deloc la internet.
Poti cumpara o cartela SIM de internet din aeroport, de la una din urmatoarele retele: Orange, Zain sau Umniah (ultima retea are preturi mai mici, dar are acoperire mai slaba decat primele doua retele). Preturile la cartela de internet difera in functie de optiuni si perioada: de exemplu, gasesti cartela Orange de 15 GB la 10 JOD.
16. Negociaza
Cand vrei sa cumperi ceva, incearca sa negociezi.
Negocierea e o arta in tarile din lumea orientala, si de multe ori ai putea fi surprins de rezultatul acesteia. Chiar daca nu e o practica folosita la noi, incearca! Cu siguranta nu ai nimic de pierdut!
17. Bucura-te de apus si rasarit
Ca ultim punct pe care il voi mentiona este sa te bucuri de orice rasarit si apus pe care il vei vedea aici: in desert, in Petra, la Marea Moarta, la Marea Rosie. Peisajele sunt absolut spectaculoase, culorile sunt unice si emotiile simtite sunt maxime!
Daca te pregatesti sa pleci in Iordania, sau doar esti curios si interesat de o posibila vacanta in aceasta tara, tine cont de lucrurile punctate aici. Iordania este o tara superba, desi cu o cultura putin diferita fata de cea europeana. Dar daca mergi pregatit, te asigur ca vei avea o vacanta reusita.