14 zile in paradisul Thailandez – itinerariul perfect pentru prima ta vizita in Thailanda

O tara fascinanta, un adevarat taram paradisiac si o destinatie perfecta de mers in vacanta in sezonul rece – aceasta a fost pentru noi Thailanda. Cu atmosfera sa degajata, cu peisaje tropicale si cultura bogata, Thailanda ne-a dat o stare de bine si ne-a cucerit inca de la prima vizita!

Daca si tu esti la prima ta calatorie in Thailanda si esti in plin proces de documentare despre aceasta destinatie, atunci ai ajuns la locul potrivit!

Iti propun aici un itinerar complet de doua saptamani, bazat pe experienta noastra, prin care sa ajungi in cele mai cautate, atractive si populare locuri din Thailanda.

Despre Thailanda

Thailanda este superba! Ti-o va spune oricine a fost deja in aceasta tara, si o confirmam si noi.

O ajuta pozitionarea, geografia si clima, dar si bunul simt si respectul localnicilor, care emana o energie extrem de buna si pozitiva, fiind mereu zambitori si deschisi cu turistii. Thailanda se si numeste, de altfel, Tara Zambetelor!

Krabi

Pentru noi, Thailanda a fost prima tara vizitata din Asia de Sud Est, si recunosc ca am mers cu o oarecare teama, pentru ca nu stiam ce urma sa gasim acolo: cum sunt oamenii, cat de sigura e tara, care sunt conditiile de curatenie, si cel mai important, ce vom manca atatea zile?

Dar toate temerile noastre s-au dovedit a fi neintemeiate: oamenii sunt extraordinari, tara este sigura, nu ne-am simtit niciodata in pericol, curatenia, chiar daca poate nu la nivel de Europa, a fost prezenta in orase, statiuni, locuri de cazare sau de servit masa, iar mancarea a fost exceptionala!

Noi am ales Thailanda ca destinatie de vacanta in perioada Revelionului, in principal pentru plajele si insulele sale exotice, dar tara ofera mult mai mult decat un litoral spectaculos.

Trebuie sa stii doar ca tara este destul de mare, sunt multe locuri frumoase si activitati pe care le poti face aici, iar la inceput poate parea coplesitor sa iti organizezi singur vacanta: ce e de vizitat, unde sa ne cazam, ce activitati putem face, cum ajungem de la o destinatie la alta etc.? 

Ce trebuie sa stii inainte sa ajungi in Thailanda

Daca te-ai hotarat sa iti planifici o vacanta in Thailanda, inainte sa pornesti la drum e bine sa fii informat si pregatit in legatura cu aceasta destinatie. Te invit sa citesti acest ghid de calatorie cu cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre Thailanda: cum circuli in Thailanda, care sunt costurile, despre internet, mancare, cazare sau alte sfaturi de calatorie pe care e bine sa le cunosti: Ghidul Incepatorului In Thailanda – Tot Ce Trebuie Sa Stii Inainte Sa Ajungi In Thailanda.

In Thailanda, moneda oficiala este baht – THB, iar 100 THB = 2.6 euro sau 12.8 RON (curs valabil in ianuarie 2024).

Pentru internet am optat pentru cea mai usoara si convenabila varianta pentru noi: un eSim din aplicatia Airalo – pentru 50 GB de internet valabil 10 zile am platit 10 dolari. Daca nu ai aplicatia, iti las aici un referral code, cu care primesti 3$ la instalare: DENISA1254

Bangkok
King Power Mahanakhon - Bangkok

Aplicatiile cel mai des utilizate de noi in Thailanda au fost:

  • Klook si GetYourGuide pentru day trip-uri. Am observat ca aplicatia Klook merge mai bine pe Asia decat GetYourGuide, preturile sunt mai scazute la excursii 
  • Airalo pentru internet 
  • 12go.asia pentru orarul ferry-urilor
  • Bolt si Grab pentru ride sharing

Cum ajungi in Thailanda

Transportul pana in Thailanda este, de obicei, cea mai costisitoare cheltuiala din toata vacanta ta aici. Din Europa drumul este lung, sunt multe ore de zbor, iar biletele de avion sunt destul de scumpe, astfel ca, daca vii pana in Thailanda, ti-as recomanda sa stai cel putin doua saptamani.

Daca vrei sa cauti biletele de avion pe cont propriu, cateva din companiile aeriene cu care poti zbura din Europa ar fi Turkish Airlines, Qatar, KLM, Lufthansa sau Air France.

Noi am ales sa zburam cu compania aeriana Turkish Airlines, cu plecare din Cluj-Napoca si escala in Istanbul. Pentru ca am zburat in perioada sarbatorilor de iarna, pretul biletelor a fost destul de ridicat – 1200 euro/bilet dus-intors.

Dar pretul unui bilet de avion difera in functie de perioada aleasa, de ofertele gasite sau de cat de devreme incepi cautarea. Poti incerca diferite variante de zbor, pana o vei gasi pe cea potrivita tie, dar sa te astepti la un pret mediu al biletului de avion de 1000 euro, dus-intors.

Maya Bay - Phi Phi Islands
Maya Bay - Phi Phi Islands

Ce sa faci in Thailanda – itinerar pe zile

Si acum, vine partea interesanta – Ce sa faci in Thailanda timp de doua saptamani, astfel incat sa ai parte de cea mai minunata vacanta exotica? Iti propun aici o lista completa de activitati si locuri de vizitat, perfecta pentru prima ta vizita in Thailanda, iar toate punctele expuse mai jos sunt bazate pe propria noastra experienta.

Fiind prima calatorie in Thailanda, am vrut sa punctam cele mai atractive si cautate locuri turistice din Thailanda. Astfel ca ne-am impartit vacanta intre mai multe locatii si cazari, am pornit din Bangkok, am ajuns in Phuket, Phi Phi si Krabi, iar apoi ne-am intors in Bangkok, de unde am luat avionul de intoarcere spre casa.

Zilele 1-3 – Bangkok

Primele zile le-am petrecut in Bangkok, capitala Thailandei. Bangkok a fost poarta noastra de intrare in tara, aici am gasit cele mai convenabile preturi la biletele de avion, si am profitat astfel si de ocazia de a vizita imensa metropola si capitala a tarii.

Bangkok ne-a cucerit din plin, a fost prima noastra intalnire cu lumea asiatica si am ramas placut surprinsi de oras – un oras plin de viata, vibrant, aglomerat, dar care imbina traditia, autenticitatea locala si modernitatea intr-un mod unic.

Daca vii in Thailanda, pune-ti pe lista si Bangkok-ul. Chiar daca scopul calatoriei tale in Thailanda este acela de a te relaxa pe o plaja salbatica sau pe o insula tropicala, iti garantez ca o vizita in Bangkok te va uimi si  te va incanta.

Iti recomand sa citesti acest articol, daca vrei sa afli mai multe informatii despre cum sa iti organizezi o vizita de 3 zile in Bangkok: 3 Zile in Bangkok – Itinerariul perfect pentru prima vizita in Bangkok.

Bangkok

Pentru perioada petrecuta in Bangkok am ales o cazare draguta, intr-o zona turistica buna, pe binecunoscutul bulevard Sukhumvit, pentru care am platit 50 euro/noapte: Rezt Bangkok.

Ziua 1 - King Power Mahanakhon, Lumphini Park, Chinatown

In prima zi din Bangkok am avut un program mai lejer, din cauza oboselii acumulate in urma zborului lung de 16 ore si a schimbarii de fus orar, astfel ca primele obiective vizitate in calatoria noastra au fost Lumphini Park, Chinatown si celebrul turn King Power Mahanakhon.

Lumphini Park

Lumphini Park este cel mai cunoscut parc din Bangkok, o oaza de verdeata direct intre zgarie-norii din centrul orasului.

Parcul este frumos amenajat, cu un lac imprejmuit de palmieri in mijlocul sau. Este o adevarata placere sa te plimbi pe aici, te relaxeaza si iti ofera un dram de racoare intr-o zi torida, asa cum e de obicei in Bangkok. Dar sa ai totusi grija la varani, parcul fiind renumit pentru reptilele mari care isi au aici casa.

Lumphini Park

Chinatown

Unul dintre cele mai vechi cartiere ale Bangkok-ului este cel chinezesc, Chinatown. Este un cartier atipic fata de celelalte din Bangkok, un loc unde simti influenta chinezeasca la tot pasul, care de altfel ii si da un farmec aparte. Este un loc vizitat de turisti, datorita pietelor, street food-ului si a atmosferei, in general.

Daca ajungi aici, sa iti pui pe lista templul Wat Traimit, targul Sampeng Lane Market si Yoawarat Road, strada cu street food ce prinde viata pe timpul serii.

Chinatown

King Power Mahanakhon

In turnul King Power Mahanakhon poti urca pana pe terasa de la etajul 78, de unde ai parte de o imagine splendida a intregului oras. Ba mai mult, exista si o platforma pe care te poti urca si vedea orasul direct sub tine, iti garantez ca aceasta experienta iti va oferi senzatii tari.

Exista doua tipuri de bilete pentru a urca in turn: un bilet de intrare pentru prima parte a zilei, pana la ora 15:30, sau pentru cea de-a doua parte a zilei, dupa ora 16. Eu ti-as recomanda sa mergi aici in jurul apusului, este una dintre cele mai frumoase vederi pe care o poti avea deasupra Bangkok-ului.

Pretul unui bilet porneste de la 22 euro, si se poate cumpara in avans, online, de aici: Bangkok: Mahanakhon SkyWalk Entry Ticket with Options.

Ziua 2 – Templele din Bangkok

Odihniti si cu forte proaspete, cea de-a doua zi din Bangkok am petrecut-o vizitand cele mai reprezentative obiective culturale si religioase, si anume principalele temple budiste, atat de frumoase, elegante si maiestuoase. Cele mai importante trei temple, Grand Palace cu Templul lui Buddha din Smarald, Wat Pho si Wat Arun sunt situate la mica distanta intre ele, astfel ca acestea pot fi vizitate toate impreuna, in aceeasi zi.

Bangkok

The Grand Palace & The Temple of Emerald Buddha

Cel mai grandios complex de temple, statui si cladiri oficiale se gaseste la Grand Palace, sau Palatul Regal, unde se afla si celebra statuie a lui Buddha de Smarald.

The Grand Palace este una dintre cele mai impresionante si vizitate atractii turistice din Bangkok. Construit in 1782, palatul a fost sediul oficial al monarhiei thailandeze. Pe langa resedinta regala, complexul gazduieste si un numar de cladiri guvernamentale si Templul lui Buddha de Smarald.

Templul lui Buddha de Smarald, sau Wat Phra Kaew, este un sacru templu budist ce se afla in interiorul complexului Palatului Regal. Aici este expusa statuia lui Buddha din smarald, una dintre cele mai cunoscute si venerate statui ale lui Buddha din tara.

Reguli de imbracaminte: vizitatorii sunt rugati sa poarte o tinuta decenta. Femeile trebuie sa aiba umerii si picioarele acoperite, iar barbatii sa poarte pantaloni lungi. In cazul in care nu aveti haine lungi la voi, veti gasi la intrare de cumparat, la preturi destul de mici. De exemplu, o pereche de pantaloni lungi costa 100 baht (2.6 euro). La intrare in templu este obligatoriu sa va descaltati.

Biletul de intrare la Grand Palace costa 500 baht (13 euro). Acesta este deschis zilnic intre 8:30-15:30.

Palatul Regal poate fi vizitat si in cadrul unui tur ghidat:

Wat Pho Temple – Reclining Buddha

Templul nostru preferat, sau mai bine zis complexul de temple care ne-a placut cel mai mult in Bangkok a fost cel de la Wat Pho, sau templul lui Buddha care sta in pozitie culcata.

Cu cladiri si statui la fel de frumoase ca la Palatul Regal, Wat Pho pare mai putin aglomerat si cu mai mult spatiu sa te plimbi si sa te ratacesti printre toate monumentele impozante.

Renumita aici este statuia lui Buddha care sta in pozitie culcata, o statuie remarcabila care impresioneaza prin dimensiunile sale, de 46 metri lungime si 15 metri inaltime, si il reprezinta pe Buddha intrand in Nirvana. Statuia este acoperita cu foite de aur, iar talpa piciorului este minutios decorata.

Biletul de intrare la Wat Pho costa 200 baht (5.5 euro). Acesta este deschis zilnic intre 8-18:30.

Iti las aici si link-ul spre un tur ghidat al acestor temple: Bangkok: City Highlights Temple and Market Walking Tour.

De la Wat Pho, ca sa ajungi la urmatorul templu de pe lista, Wat Arun, vei fi nevoit sa treci cu barca fluviul Chao Praya. Trecerea se face in statia Tha Tian, dureaza cateva minute, iar biletul costa doar 5 baht (0.13 euro).

Wat Arun Temple

Wat Arun este unul dintre cele mai remarcabile temple si cladiri din Bangkok. Situat pe malul fluviului Chao Praya, acesta este vizibil din orice punct inalt al orasului, cum ar fi rooftop bar-urile sau turnul King Power Mahanakhon, mai ales pe timp de seara, cand este spectaculos luminat.

Arhitectura si decoratiunile templului sunt uluitoare, cu ceramica colorata si portelan, si are o inaltime de aproximativ 82 de metri.

Pretul unui bilet de intrare este de 100 baht (2.6 euro) si poate fi vizitat zilnic intre 8-18.

Wat Arun

Daca vrei sa participi la un tur ghidat al acestor temple, intra aici: Bangkok: City Highlights Temple and Market Walking Tour.

Dupa ce ai vizitat toate aceste temple minunate, este la alegerea ta daca vrei sa continui ziua cu o plimbare de o ora pe fluviul Chao Phraya. Poti inchiria o barca direct din statia de ferry de unde ai trecut fluviul, iar un tur de o ora poate costa in jur de 1000-1500 baht / barca.

Wat Arun
Wat Arun & Chao Praya River, Bangkok

Ziua 3 - Floating Market & Railway Market Day Trip, Khao San Road

In cea de-a treia zi am mers intr-un day trip spre unele dintre cele mai autentice locuri de pe langa Bangkok, piata plutitoare Damnoen Saduak, si la piata celebra asezata de-a lungul sinei de tren Maeklong Railway Market.

Poti ajunge in cele doua destinatii pe cont propriu, dar cu un day trip ai putea bifa ambele locatii in aceeasi zi, este mai confortabil si nu foarte scump.

Excursia aleasa de noi a fost aceasta: Daytrip to Damnoen Saduak Floating Market & Maeklong Railway Market, la pretul de 25 euro/persoana. In pret am avut inclus transportul de la cazare, plimbarea cu barca in piata plutitoare si ghid in limba engleza.

Maeklong Railway Market

Maeklong Railway Market este ultima piata de acest fel din Thailanda, o piata improvizata de-a lungul unei sine de tren, pe unde zilnic trec trenuri.

Locul este veritabil, o piata inedita, cu produse locale, cum ar fi diferite tipuri de peste sau fructe de mare, dar partea interesanta aici este cand trece trenul: se aude fluierul ca se apropie trenul, comerciantii se grabesc sa isi stranga tarabele, iar vizitatorii se inghesuie cu totii pe margine pentru a nu fi atinsi de tren. Astazi mai circula pe aici doar 4 trenuri pe zi, ultimul fiind la ora 15.

Damnoen Saduak Floating Market

Pietele plutitoare sunt alte puncte de atractie in Bangkok, iar cea mai cunoscuta astfel de piata este Damnoen Saduak Floating Market. Piata se afla cam la o ora jumatate de Bangkok, iar astazi ea are un scop strict turistic.

In piata sunt barcute traditionale care navigheaza pe canalele raului, iar diversi comercianti, direct din barcile lor, opresc la tine si incearca sa iti vanda diferite produse. Plimbarea pe canale dureaza, in medie, cam jumatate de ora.

Experienta, in sine, e minunata! Dar preturile nu sunt neaparat dintre cele mai mici. Asta daca nu esti un bun negociator si reusesti sa scoti un pret mai bun. Dar, prin comparatie, preturile din Railway Market sunt mai mici decat aici.

Khao San Road

Ca si activitate de seara iti propun ceva diferit, si anume sa testezi si sa experimentezi atmosfera de noapte de pe Khao San Road.

Se stie de mult ca Bangkok este una dintre capitalele distractiei, iar strada Khao San Road este epicentrul sau. O strada pietonala, cu multe terase si discoteci, cu muzica asurzitor de tare, cu mirosuri de canabis si femei sumar imbracate, cu concursuri de bautura si o multime de tarabe ce vand mancare cel putin stranie, cum ar fi gandaci, scorpioni sau crocodili… Cam aceasta este, in mare, Khao San Road.

Daca vii in Thailanda pentru distractie si viata de noapte, atunci aici este primul loc pe care il pui pe harta. Dar chiar si daca nu esti interesat de astfel de activitati nocture si pline de promiscuitate,  merita sa vii pe aceasta strada, doar si din curiozitate.

Iti recomand sa vii aici cu Bolt/Grab sau Taxi, mai ales noaptea, pentru ca zona nu este foarte bine conectata la mijloacele de transport in comun.

Zilele 4-9 Phuket

Dupa 3 zile pline petrecute in capitala Thailandei, e timpul sa ne indreptam spre adevarata Thailanda paradisiaca!

Din Bangkok pana in Phuket am zburat intern, cu compania aeriana Thai Airways. Calatoria a durat o ora jumatate, iar pretul biletului a fost de 80 euro/persoana, cu bagaj de cala inclus. Preturile pentru astfel de zboruri incep de la 50 euro/persoana, in functie de perioada.

Phuket

Cazarea am avut-o in statiunea Kata Beach, la hotelul OK Phuket, unde am platit 50 euro/noapte, in prima saptamana din ianuarie. Am ales sa ne cazam in Kata Beach deoarece ne-am dorit o statiune mai linistita si potrivita celor care nu cauta distractii si cluburi de noapte in vacanta lor. 

De la aeroport pana in Kata Beach am luat autobuzul local, Phuket Smart Bus. Nu este neaparat cea mai comoda si rapida varianta, dar daca nu esti intr-o graba, noi il recomandam, mai ales ca este foarte ieftin, doar 100 baht / persoana (aproximativ 2.6 euro). Autobuzul circula zilnic, intre orele 6-21, si trece prin toate statiunile de pe insula: Surin, Kamala, Patong, Karon, Kata sau Rawai beach.

Te invit sa citesti si acest articol, unde am scris despre Phuket si despre ce poti face aici: Top 12 Activitati In Phuket, Pentru O Vacanta De Vis – Ce E De Facut In Phuket, Thailanda.

Ziua 4 - Kata Beach

Prima zi din Phuket si a patra zi din calatoria noastra am alocat-o deplasarii din Bangkok pana in Phuket. Am zburat in prima parte a zilei, iar cea de-a doua parte a zilei ne-am petrecut-o pe plaja in Kata Beach, apoi savurand o cina la unul dintre restaurantele din statiune.

Aici am facut cunostinta pentru prima data cu apusurile de pe plajele din Thailanda, care sunt absolut superbe. Au urmat multe astfel de apusuri in calatoria noastra, in fiecare zi de pe cate o alta plaja.

Kata Beach
Kata Beach

Ziua 5 - James Bond Island Day Trip

Urmatoarea zi am ales-o pentru a realiza un day trip foarte cautat de turisti, spre una dintre cele mai emblematice insule din Thailanda, si anume insula James Bond, facuta celebra de filmul James Bond, filmat aici in anul 1974.

James Bond Island
James Bond Island

Pe langa James Bond, in excursie am avut inclusa si o plimbare cu caiac-ul in Phang Nga Bay, iar experienta a fost minunata si o recomand oricui. Pranzul l-am servit intr-un sat pe apa foarte interesant.

Aceasta este excursia pe care noi am rezervat-o pentru a ajunge la James Bond: James Bond and Phang Nga Bay Tour from Phuket, pentru care am platit 40 de euro/persoana.

James Bond Island
Phang Nga Bay

Ziua 6 – Elephant Sanctuary, Karon Beach

Dupa o zi aglomerata, a urmat una mai relaxanta. In prima parte a zilei am mers la un sanctuar de elefanti sa vizitam frumoasele animale, iar restul zilei a fost despre stat la soare si facut baie in mare in Karon Beach, statiunea invecinata cu Kata Beach, unde aveam cazarea.

Sanctuar de elefanti

O experienta frumoasa si o activitate draguta pentru noi a fost aceea de a vizita elefantii intr-un sanctuar de elefanti.

In Thailanda, si in Phuket, de altfel, sunt cateva sanctuare de elefanti care adapostesc si ingrijesc elefantii batrani sau bolnavi, incapabili sa supravietuiasca pe cont propriu in salbaticie.

Vizitatorii au ocazia sa admire frumoasele animale, sa-i hraneasca, sa-i pozeze, iar in unele sanctuare le este permis sa faca baie cu ei.

Totusi, evitati parcurile de elefanti unde inca se mai calaresc animalele!

Ai nevoie de rezervare in avans pentru a merge la elefanti, iar excursiile le poti lua din statiune, de la cazare, sau online, de pe aplicatiile de profil:

Karon Beach

In Karon Beach ne-a placut foarte mult plaja. Lunga, intinsa, cu nisip fin si cu o apa albastra, limpede si foarte calda. Intreaga plaja era imprejmuita de o perdea de palmieri, ce oferea un loc perfect de stat la umbra.

Iar apusul, superb, bineinteles!

Ziua 7 - The Big Buddha & Kata Noi Beach

The Big Buddha

Un loc impresionant din Phuket, pe care am dorit sa il vizitam si noi, este Statuia lui Big Buddha, situata la mare inaltime, pe un deal.

Monumentul are este inalt de 45 de metri si a fost construit destul de recent, in anul 2004.

Big Buddha
Big Buddha

Poti ajunge pana la baza statuii simplu cu un Bolt sau Grab, sau poti alege varianta mai complicata, si anume printr-o drumetie pornind din Kata Beach. Daca alegi cea de-a doua varianta, sa ai la tine multa apa, deoarece efortul si caldura pot fi insuportabile. Si sa fii atent la insectele de pe traseu, pe noi ne-au cam speriat tarantulele intalnite aici.

Intrarea la Statuia lui Big Buddha este gratuita.

Kata Noi Beach

Dupa-amiaza am ales sa mergem pe plaja unei alte statiuni invecinate, in Kata Noi Beach. Este o statiune linistita si legata de Kata Beach, si cu o plaja mai mica, dar la fel de frumoasa.

Iar apusul vazut aici ne-a lasat, din nou, fara cuvinte.

Ziua 8 - Freedom Beach & Patong

Freedom Beach

Freedom Beach este cu siguranta una dintre cele mai frumoase plaje din Phuket. Cu nisip alb si mare de albastru turcoaz, Freedom Beach este una dintre plajele izolate de pe insula, care iti transmite sentimentul de acel loc paradisiac si tropical.

Locatia nu este cea mai accesibila, se afla la sud de Patong, dar poti ajunge la ea fie cu barca pe mare, fie coborand o panta abrupta. Iar la coborare (si inapoi, la urcare), ai doua posibilitati: fie pe la intrarea la care obisnuiesc sa te lase taximetristii, unde trebuie sa platesti un bilet de 100 baht ca sa poti cobori scarile pana pe plaja (nu stiu cat de legal sau cat scam este acest bilet), sau pe la intrarea principala, unde ai de coborat o panta destul de abrupta. La urcare pe aceasta panta exista masini care, contra unei sume de 100 baht, te pot aduce inapoi in varf.

Freedom Beach

Patong Beach

Dupa Freedom Beach, am ajuns rapid cu un Bolt in Patong, cea mai aglomerata statiune din Phuket, destinatia preferata de cei dornici de distractie. Aici gasesti cea mai activa viata de noapte, Bangla Road fiind centrul petrecerilor nocturne din Phuket.

Plaja din Patong este una lunga, cu nisip fin, dar foarte aglomerata, mai ales in plin sezon. Nu este o statiune pe care as recomanda-o celor pretentiosi, sau care isi doresc o vacanta linistita si relaxanta, ci mai mult celor tineri si plini de energie, pe care nu ii deranjeaza muzica data tare si inghesuiala din statiune si de pe plaja. Noi, cel putin, nu ne-am regasit foarte mult aici, de aceea nici nu o recomandam mai departe. Am avut un feeling de Costinesti, pentru cine e familiar cu statiunea romaneasca.

Patong

Ziua 9 - Similan Islands Day Trip

Excursia preferata din toata sederea noastra in Thailanda a fost de departe in insulele Similan. A fost cea mai lunga si scumpa excursie, intr-adevar (60 de euro/persoana), dar a fost atat de bine organizata, iar insulele au fost atat de superbe, incat va indemn pe fiecare sa nu va uitati la bani cand vine vorba de a merge in acest day trip.

Excursia rezervata de noi a fost aceasta: Similan Islands Speedboat Snorkeling Tour from Phuket. Iar conditiile au fost excelente: un catamaran modern, trusa de snorkeling, pranz gustos si racoritoare pe intreg parcursul zilei.

Iar insulele Similan sunt din cu totul alta poveste! Asa peisaj paradisiac, mare turcoaz si nisip fin ca aici nu mai vazusem demult.

Zilele 10-11 Phi Phi Islands

Ziua 10 - Phi Phi Islands

Dupa 6 zile minunate petrecute in Phuket, a venit momentul sa schimbam locatia, si ne-am decis sa mergem pe una dintre cele mai renumite si populare insule din Thailanda, si anume pe insula Phi Phi.

Din Phuket pana in Phi Phi am ajuns usor cu un ferry, rezervat direct de la cazare, pentru care am platit 600 baht/persoana, cu transfer de la cazare inclus.

Dar gasiti diferite de transport, fie in statiuni, fie online, pe site-ul 12go.asia.

Am dormit pe insula doua nopti, ceea ce va recomand si voua, daca aveti in plan sa vizitati faimoasele insule, impreuna cu Maya Bay.

Majoritatea turistilor aleg o excursie de o zi din Phuket sau Krabi pentru a vizita insulele Phi Phi, dar noi suntem de parere ca o astfel de excursie este mult prea grabita pentru a descoperi si explora toate aceste locatii.

Cazandu-va direct in Phi Phi, ziua puteti merge sa vizitati imprejurimile cu o barca, iar seara sa va bucurati de atmosfera unica de pe insula. Daca spuneam despre Patong ca ne-a dat un vibe de Costinesti, despre Phi Phi putem spune ca ne-a adus aminte de Vama Veche, cu terase hipsteresti si petreceri pe plaja.

Singurul dezavantaj la a fi cazati in Phi Phi poate fi muzica data tare noaptea, care se aude pe mare parte din insula. Dar, daca va asumati acest lucru (si aveti cu voi dopuri de urechi), va puteti bucura de experienta autentica a acestui loc.

Ziua 11 - Maya Bay & Pi Leh Lagoon Day Trip

Phi Phi Islands - Maya Bay & Pi Leh Lagoon Day Trip

Stim cu totii ca cel mai instagramabil loc din Thailanda este Maya Bay, celebra plaja unde Leonardo DiCaprio a jucat in filmul “The Beach”. Maya Bay se afla pe insulele Phi Phi si este locul pe care orice turist il pune pe lista atunci cand ajunge in Thailanda.

Fie ca pleci din Phuket, din Krabi sau direct de pe insula Phi Phi Don, excursia in insulele Phi Phi este una dintre cele cautate excursii din Thailanda, daca nu chiar cea mai populara.

Nu am putut sa ratam nici noi acest loc apreciat de toti. Ne-am luat un early bird trip cu plecare din Phi Phi Don, prin care am vizitat cele mai frumoase locuri din imprejurimi: Maya Bay, Pi Leh Lagoon, Monkey Beach si Bamboo Island, cu doua opriri pentru snorkerling.

Tips & Tricks pentru a vizita Phi Phi Islands

  • In momentul in care alegi un day trip spre Phi Phi, sa fii atent ce opriri include si cat stationeaza la fiecare oprire.
  • Iti recomand sa mergi cu un speed boat-ul daca vrei sa petreci mai putin timp pe drum si sa ai mai mult timp la dispozitie pe insule, iar in tur sa fie neaparat inclusa si insula Bamboo, pentru ca este absolut minunata.
Bamboo Island
Bamboo Island
  • Daca sunt importante pentru tine pozele facute aici, atunci este mai spectaculos sa mergi cu un longtail boat.
  • Exista posibilitatea sa inchiriezi un boat trip doar pentru tine, dar pretul este mai ridicat decat daca ai merge cu un grup mai mare.
Phi Phi
  • Viziteaza stand-urile de turism din statiune si decide-te la turul cel mai potrivit tie: cu speed boat, cu longtail boat, barca privata, tur de 4,6 sau 7 ore, early bird (plecare dimineata devreme) sau tur la apus.
  • Iti recomand sa mergi cu un tur early bird – sunt tururi care pornesc de la prima ora a diminetii, astfel incat sa ajunga pe ora 7 in Maya Bay, ora la care se deschide oficial plaja. Vei ajunge inaintea multimilor de turisti, si vei simti ca toata plaja este doar a ta.
Phi Phi
Maya Bay, Phi Phi Islands
  • Pe Maya Bay este interzis sa intri in apa, astfel ca aici, mai mult de o ora pentru a face cateva poze, nici un tur nu va opri.

Zilele 12-14 Krabi

Dupa Phi Phi, a urmat Krabi, ultima destinatie de pe lista.

Din Phi Phi pana in Krabi am ajuns rapid cu ferry, pentru care am platit 450 baht/persoana. Aici poti verifica frecventa barcilor care circula intre Phi Phi si Krabi si poti cumpara bilete online: 12go.asia.

In Krabi ne-am cazat la acest hotel dragut din Ao Nang, statiunea principala din Krabi, pe care il recomandam: Baan Ban Dalay. Camera a costat 40 euro/noapte, in perioada revelionului (ianuarie 2024), iar conditiile au fost foarte bune: liniste, curatenie, restaurant la parter, iar camera foarte cocheta. Aproape de plaja, dar totusi departe de galagia si zumzaiala din centrul statiunii.

Daca vrei sa afli mai multe despre ce poti face in Krabi, te invit sa citesti si acest articol: Krabi, Thailanda – TOP 10 Lucruri Pe Care Le Poti Face In Krabi.

Krabi
Krabi

Ziua 12 - Railay Beach, Monkey Trail

Railay Beach

Plaja preferata de multi in Krabi este Railay Beach, un loc absolut fermecator, si destul de izolat, de altfel.

Plaja nu este accesibila pe cale terestra, poti ajunge aici doar cu un long-tail boat din Ao Nang. Pentru asta, trebuie sa mergi in statia de taxi boat din Ao Nang si sa iti cumperi un bilet spre Railay Beach, care costa 20 baht dus-intors, te-ai urcat in barca, iar in 10 minute ai ajuns acolo. Daca nu ramai peste noapte in Railay, sa fii atent doar ca ultima barca pleaca inapoi spre Ao Nang la ora 18.

Railay Beach
Railay Beach, Krabi

Barca te va lasa pe plaja Railay West, dar eu te sfatuiesc sa nu te opresti aici. Parcurge mica statiune pana ajungi in Railay East, iar de acolo, pe o carare superb amenajata, tropicala, frecventata de maimute si pe sub niste formatiuni stancoase interesante, vei ajunge pe cea mai frumoasa plaja din Krabi – Phra Nang Cave Beach.

Plaja se numeste asa datorita pesterii Phra Nang Cave sau Princess Cave, care gazduieste un spatiu sacru, destul de straniu as putea zice. Va las sa descoperiti din poze ce fel de ofrande si amulete sunt aduse aici – noi, personal, am fost uimiti si fascinati, oarecum, de ce am gasit in pestera.

Mai departe de pestera, plaja este absolut minunata, iar imaginea completa, a nisipului fin, a marii turcoaz si a stancilor calcaroase, este de pus in rama! Este un loc pe care nu trebuie sa-l ratati.

Daca nu reusiti sa ajungeti aici pe cont propriu, cu taxi boat, trebuie sa stiti ca day trip-ul spre cele 4 insule are oprire si pe aceasta plaja. 

Monkey Trail si Tonsay Beach

Cel mai interesant loc din Krabi este Monkey Trail – aceasta este o mica poteca prin padure, ce leaga plaja Ao Nang de o alta plaja frumoasa, Tonsay Beach.

Dar ce surprinde la aceasta poteca este ca e plina ochi de maimute! Traseul nu e lung, si nici complicat, il parcurgi cam in 5-10 minute, dar devine dificil cand te intalnesti cu zeci de maimute pe drum – te simti ca intr-un joc unde trebuie sa eviti obstacolele, obstacolele fiind maimutele, in acest caz.

E o activitate inedita si o experienta unica, as putea spune. Maimutele, in general, nu sunt periculoase, si par a fi obisnuite cu oamenii, dar chiar si asa, va recomand sa fiti precauti! Sunt animale salbatice si nu poti anticipa cum pot reactiona, in cazul in care se simt puse in pericol.

Recomandat este sa nu le dai de mancare, si sa fii atent, pentru ca sunt destul de hoate. Daca incearca sa fure de la tine, sau se urca pe tine, important e sa nu te impotrivesti, pe ele le intereseaza mai mult obiectele tale, nu sa te atace. Si un sfat pe care l-am invatat in Thailanda – sa nu le zambesti cu gura deschisa. Daca iti vad dintii, ele au impresia ca le ataci, si altfel vor riposta.

Ziua 13 - 4 Islands Day Trip

O excursie foarte populara in Krabi, pe care am rezervat-o si noi, a fost aceea spre cele 4 insule.

Este vorba de un grup de insule din Marea Andaman situate unele langa altele, cum ar fi Ko Kai (the Chicken Island), Ko Poda sau Ko Mor, foarte spectaculoase si frumoase.

Un astfel de daytrip poti rezerva direct de la agentiile de turism din statiune, sau online de aici: 4 Islands Day Tour from Krabi.

4 Islands

Ziua 14 - Hong Island Day Trip

Excursia spre Hong Island a fost una dintre cele mai frumoase excursii pe care noi le-am facut in Thailanda.

Am avut ocazia sa ajungem pe o insula de-a dreptul splendida, cu o plaja superba, salbatica, cu un peisaj fascinant. Pe insula poti ramane la plaja, sau, daca esti mai sportiv, poti urca pana la viewpoint sa te bucuri de privelistea intregii insule.

Personal, noi recomandam speed boat-uri in astfel de excursii, petreceti mai putin timp pe drum, in barca, si mai mult timp pe plaje.

Pe langa Hong Island, in cadrul acestei excursii veti avea si alte opriri: Hong Lagoon, insula Koh Pakbia si insula Koh Lao Lading, locuri de asemenea superbe.

Unde sa te cazezi in Thailanda

De la hoteluri exclusiviste la hosteluri pentru backpack-eri, in Thailanda ai de unde alege in ceea ce priveste optiunile de cazare, in functie de buget, locatie si preferinte.

Preturile pot varia de la 10-20 euro/noapte pana la peste 100 euro/noapte, in functie de nevoile si pretentiile fiecaruia.

Iti recomand sa iti rezervi cazarile direct pe Booking.com sau Agoda, dupa ce ai verificat in prealabil review-urile aferente, atat pe platformele de booking, cat si pe Google.

Cazarile noastre in Thailanda au fost acestea:

  • Bangkok: Rezt Bangkok – o cazare draguta, decenta la pret, intr-o zona buna, aproape de mall si de statii, dar totodata, fiind in spatele strazii principale, a fost liniste.
  • Phuket, Kata Beach: OK Phuket – Camera curata, intr-o locatie buna si linistita din Kata Beach. 
  • Phi Phi: Sea View Bungalow – o cazare autentica pe insula Phi Phi, intr-o casuta interesanta de tip bungalow.
Phi Phi - Sea View Bungalow
Phi Phi - Sea View Bungalow
  • Krabi, Ao Nang: Baan Ban Dalay – Camera a costat 40 euro/noapte, in perioada revelionului (ianuarie 2024), iar conditiile au fost foarte bune: liniste, curatenie, restaurant la parter, iar camera foarte cocheta. Aproape de plaja, dar totusi departe de galagia si zumzaiala din centrul statiunii.
Baan Bandalay

Ce am mancat in Thailanda

Mancarea thailandeza este renumita la nivel mondial, si merita toate laudele. Este atat de gustoasa, sanatoasa si deosebita, incat te vei indragosti iremedial de gustul bucatariei thailandeze. Street food-ul thailandez este cunoscut in lumea intreaga, si este o experienta inedita pe care trebuie sa o incerci.

Cateva din felurile de mancare pe care nu trebuie sa le ratezi aici sunt:

  • Phad Tai: mancarea traditionala thailandeza, noodle cu legume si carne de pui sau fructe de mare, cu un gust usor dulce
  • Tom Yum: o supa cu lapte de cocos si creveti sau carne de pui
  • Sticky rice cu mango: desertul preferat din Thailanda
Phuket
Pad Thai

Dar pe langa asta, vei gasi o multime de feluri de mancare interesante, sau unele mai ciudate, cum ar fi carnea de crocodil. Daca vrei sa mergi la sigur si sa nu te risti, atunci incearca preparatele din pui si evita sa mananci street food din locuri ce nu par foarte igienice.

Si sa nu uiti sa mananci zilnic fructe tropicale, pentru ca sunt senzationale! Papaya, fructul pasiunii, fructul dragonului, mango, ananas, nuca de cocos – gasesti de toate si sunt extrem de accesibile la pret.

Mi-ar fi greu sa iti dau o lista de restaurante unde se mananca bine, pentru ca noi am mancat bine peste tot pe unde am fost. Iar preturile sunt mai mult decat decente. Iti recomand doar sa deschizi inainte Google Maps si sa alegi restaurante cu nota peste 4-4.5, si iti garantez ca nu vei fi dezamagit.

Totusi, as dori sa mentionez un mic restaurant, nu foarte atragator ca si aspect si design, dar cu o mancare extraordinara si o servire impecabila. Se numeste Kalika Restaurant, se afla la granita dintre Karon si Kata Beach, iar masa de pranz din poza, cu doua feluri principale, o bere mare, un smoothie de cocos, un aperitiv din partea casei si un platou cu fructe si sticky rice tot din partea casei, ne-a costat 12 euro.

Phuket
Kalika Restaurant, Phuket

Cat ne-a costat excursia in Thailanda

Si acum vine randul unui subiect despre care multa lume se ascunde – Cat ne-a costat o astfel de excursie?

Incep prin a spune ca preturile sunt foarte subiective – conteaza ce “noroc” ai la biletele de avion, ce fel de calator esti, si poate si cat de bun negociator esti.

  • Avion – biletele de avion sunt cea mai mare cheltuiala intr-o vacanta in Asia. Noi am platit 1200 euro pe un bilet dus-intors/persoana din Romania, in conditia in care am zburat in plin sezon, cu 3 zile inaintea Revelionului
  • Transport – pe langa avionul cu care am ajuns in Thailanda, am mai avut 2 zboruri interne, pentru care am platit in total 170 euro/persoana, si doua calatorii cu ferry-ul spre si dinspre Phi Phi, ce au costat 30 euro/persoana
  • Cazare – aici este locul unde poti economisi la buget, daca iti alegi cazari mai slab cotate sau mai departe de zonele populare. Pentru 14 zile, noi am platiti in total pe cazari 700 euro, cu o medie de 50 euro / noapte, in conditia in care am ales doar cazari bine cotate si in zone bune: Bangkok: Rezt Bangkok , Phuket: OK Phuket, Phi Phi: Sea View Bungalow, Krabi: Baan Ban Dalay 
  • Excursii de o zi – acestea au fost activitatile care au ridicat mult costul vacantei. Desi pretul pe excursie nu parea ridicat, variind de la 20 euro la 60 euro, in functie de distanta, conditii sau locuri vizitate, avand 7 astfel de excursii, costurile s-au adunat. Am platit pe excursii in jur de 220 euro / persoana. Acestea au fost excursiile noastre: Piata plutitoare si Railway Market, James Bond, Similan Islands, Phi Phi Islands, Hong Islands, 4 Islands, Elephant Sanctuary.
  • Mancare – pentru mancare nu as avea o suma exacta, uneori mancam la restaurant, alteori ne era de ajuns doar un toastie de la 7/11. Ideea este ca mancarea nu este foarte scumpa aici, plateam intre 10 si 20 euro pe o masa de doua persoana in oras, cu bauturi incluse.
  • Alte cheltuieli – aici as putea adauga suvenirurile si cadourile cumparate, si transportul cu Bolt sau Grab. Nu erau scumpe, dar s-au adunat in final.

Costul final al vacantei noastre de doua saptamani in Thailanda, in plin sezon turistic, a fost de 2000 euro de persoana, suma in care nu am inclus cheltuielile cu mancarea sau suvenirurile/cadourile.

Kata Beach

Cam acesta a fost itinerariul nostru de 14 zile in Thailanda. Au fost doua saptamani pline, frumoase si de neuitat, de care ne vom aminti mereu cu drag. Ce ziceti, am bifat tot ce era mai important, sau am mai omis cate ceva? Asteptam impresiile si parerile voastre in comentarii.