7 zile in in Muntenegru – Circuit cu masina in tara balcanica

O tara fascinanta, o adevarata bijuterie ascunsa a Europei, pentru noi a fost Muntenegru. Aflata la doar cateva sute de kilometri de Romania, Muntenegru este o destinatie perfecta pentru vacanta de vara.

Noua ne-a placut extrem de mult aceasta tara, pe care am vizitat-o intr-un circuit cu masina timp de o saptamana. In fiecare zi am incercat sa exploram tara bucatica cu bucatica, iar singurul nostru regret a fost ca nu am avut mai multe zile la dispozitie, pentru a descoperi tot ce are de oferit Muntenegru.

Despre Muntenegru

Muntenegru este de-a dreptul fermecatoare. Recunosc, in momentul in care am inceput sa planuim vacanta in aceasta tara, nu aveam mari asteptari. Nefiind o tara membra a Uniunii Europene, aveam poate anumite temeri legate de locatii, de conditii, de siguranta.

Dar toate temerile noastre s-au dovedit a fi false. Muntenegru este extraordinara, este sigura, curata, conditiile au fost bune peste tot si nu am simtit niciodata ca am vizita o tara mai putin dezvoltata decat orice alta tara din Uniunea Europeana. Muntenegru ni s-a parut foarte bine organizata din punct de vedere turistic, cu informatii peste tot si in limba engleza, iar comunicarea cu localnicii a mers foarte bine. Muntenegrenii sunt un popor foarte primitor, in orice interactiune avuta cu ei am simtit bucurie ca am ajuns sa le vizitam tara, de care sunt foarte mandri de altfel.

Kotor
Kotor

Noi am ales-o in principal ca destinatie de mare, dar Muntenegru ofera mult mai mult decat un litoral animat: peisajele sunt absolut spectaculoase, sunt multe locatii care merita vizitate si admirate pentru frumusetea lor naturala, iar orasele de pe coasta e o placere sa le descoperi pas cu pas.

Te invit sa citesti acest articol unde am punctat cele mai frumoase locuri din Muntenegru, in speranta ca te voi convinge si pe tine sa pui aceasta tara pe lista ta de viitoare destinatii: Muntenegru – Cele Mai Frumoase 15 Locuri De Vizitat.

Kotor
Kotor

Ce trebuie sa stii inainte sa ajungi in Muntenegru

Daca te-ai hotarat sa iti planifici o vacanta in Muntenegru, inainte sa pornesti e bine sa fii informat si pregatit in legatura cu aceasta locatie. Te invit sa citesti acest ghid de calatorie cu cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre Muntenegru: cum circuli in Muntenegru, care sunt costurile, despre internet, mancare, cazare sau alte sfaturi de calatorie: Muntenegru – Tot Ce Trebuie Sa Stii Inainte Sa Vizitezi Muntenegru.

In Muntenegru moneda oficiala este Euro, astfel ca ai scapat de grija de a mai schimba in bani locali.

Pentru internet am optat pentru cea mai usoara si convenabila varianta pentru noi: un eSim de la Telekom cu 500 GB, valabil timp o saptamana, pentru care am platit 10 euro.

Pentru Serbia am activat un eSim din aplicatia Airalo – pentru 1 GB de internet am platit 5 euro.

Budva
Citadela din Budva

Cum ajungi in Muntenegru

Fiind vorba de un circuit cu masina, voi descrie aici traseul nostru din Romania, mai exact din Cluj-Napoca, locul plecarii, pana in Muntenegru, in Budva. Din pacate, la momentul actual, nu exista niciun zbor direct intre Romania si Muntenegru.

Din Cluj-Napoca pana in Budva sunt aproape 1000 de kilometri, parcursi in aproximativ 14 ore fara oprire, conform Google Maps. Cel mai bun traseu pentru noi a fost prin Timisoara si apoi Serbia: Timisoara – vama Foeni – Belgrad – Cacak – Uzice – Podgorica – Budva. Am trecut granita prin vama Foeni, este o vama mai putin circulata decat vama Moravita, cu dezavantajul ca este deschisa doar intre orele 8 – 20.

Desigur, in functie de punctul de pornire din Romania, se pot alege si alte trasee, cu iesire pe la Portile de Fier sau vama Calafat.

Muntenegru

Ca si taxe de drum, atat in Serbia, cat si in Muntenegru nu exista viniete, dar se platesc autostrazile. Se poate plati direct cu cardul.

  • Pentru 120 km de autostrada in Serbia, intre Belgrad si Cacak, am platit 23 lei
  • In Muntenegru, pentru 40 km pe autostrada A1 inainte de Podgorica, am platit 3.5 euro

In Serbia am alimentat de la benzinariile OMV, iar in Muntenegru de la EKO.

Ce e de mentionat aici e ca in Muntenegru am intalnit foarte multe radare. Limitele de viteza in Serbia si Muntenegru sunt 130 km/ora pe autostrada, 100 km/ora drumuri rapide, 80 km/ora in afara localitatilor, 50 km/ora in localitati.

Sa va asigurati, inainte sa porniti la drum, ca aveti asigurarea la masina valabila pentru Serbia si Muntenegru!

Ce sa faci in Muntenegru – itinerar pe zile

Muntenegru, desi nu este o tara de mari dimensiuni, are foarte multe obiective turistice care merita vizitate. O saptamana nu ne-a fost de ajuns sa le descoperim pe toate, de aceea am incercat sa ajungem la acele puncte turistice care noua ni s-au parut cele mai atragatoare. Am ramas mai mult in zona de mare, dar Muntenegru este o tara care ofera foarte multe activitati si inspre zona montana.

Ne-am impartit oarecum vacanta in doua parti: primele zile le-am petrecut in zona Budva, partea principala de litoral a tarii, explorand jumatatea estica a coastei. In partea a doua a vacantei am dorit sa vizitam si locatia considerata cea mai frumoasa din Muntenegru, si anume Kotor si golful ce poarta acelasi nume.

Slano jezero - Vidikovac
Slano jezero - Vidikovac

Ziua 0 – Deplasarea spre Muntenegru

Noi am plecat din Cluj-Napoca vineri dupa-amiaza, am innoptat la Timisoara, iar dimineata la 8 am pornit spre Muntenegru. Am strabatut Serbia si am ajuns in Budva seara, dupa orele 19.

Am avut aceasta cazare in Becici, la 3 minute de plaja si la 20 de minute de mers pe jos pe faleza pana la Budva: Apartment Ivanovic Family.

Budva
Budva

Ziua 1 – Budva

Budva

In prima zi am ramas in Budva, am explorat orasul, faleza, plajele si toate punctele de interes din oras: centrul istoric format dintr-o veche cetate, biserica Sf. Ivan, Citadela sau sculptura Balerinei.

Budva are si o plaja intinsa, inconjurata de o faleza foarte animata, cu multe localuri in aer liber sau terase. Budva este de altfel considerata si capitala distractiei, avand o viata de noapte foarte vibranta.

Budva detine si un port elegant, de unde oricine poate lua o barca pentru a merge spre Sveti Nikola, insula situata in largul coastei orasului.

Ne-am petrecut jumatate din zi vizitand orasul Budva, iar dupa-masa ne-a ramas si putin timp pentru a sta la plaja.

Daca vrei sa afli mai multe despre ce poti face in Budva, iti recomand sa citesti si acest articol: Budva – 8 Lucruri De Facut Pe Litoralul Muntenegrean.

Ziua 2 – Sveti Stefan, Petrovac, Stari Bar, Ulcinj

In cea de-a doua zi am luat masina si am pornit in explorarea altor orase-statiuni de pe coasta Marii Adriatice.

Sveti Stefan

Situat la 8 km de Budva, insula Sveti Stefan este un simbol al Muntenegrului. Din pacate, insula nu se poate vizita liber, aici functioneaza un resort de lux, unde doar oaspetii hotelului au permisiunea de a intra pe insula.

Dar noi am admirat insula de la distanta. Sunt multe puncte panoramice de unde poate fi vazuta Sveti Stefan, gasesti puncte de oprire inclusiv pe soseaua principala.

Sveti Stefan

Petrovac

O statiune mica, dar foarte cocheta mi s-a parut Petrovac. Aceasta ofera combinatia perfecta intre plaja, marea limpede si stancile ce par a rasari direct din apa.

Un punct de atractie aici este castelul, situat in partea dreapta a plajei. Vizitatorii pot vizita gratuit turnurile si zidurile acestui vechi castel, iar privelistile sunt minunate.

Stari Bar

Stari Bar, sau vechiul Bar, este un oras in ruine situat in apropierea orasului modern de la mare, Bar. Amplasat pe dealuri, departe de mare, acesta dateaza din Evul Mediu, fiind pe vremuri un important centru comercial.

Astazi, Stari Bar este o atractie pentru turisti, in mod special datorita aerului medieval resimtit aici: gasesti o fortareata cu ziduri care au rezistat in timp, stradute pietruite si cu o atmosfera foarte diferita fata de restul oraselor de la mare, aduce mult cu un oras de la munte.

Ulcinj

Ulcinj pare un oras diferit fata de celelalte din tara. Situat aproape de granita cu Albania si adapostul celei mai mari comunitati albaneze din Muntenegru, in Ulcinj se observa influentele aduse din tara vecina.

Aici am vizitat castelul, care pastreaza inca farmecul arhitectural din trecut si ofera niste privelisti minunate asupra marii.

Poate cel mai important aspect al acestui oras este plaja sa. Dupa Ulcinj incepe cea mai frumoasa plaja din Muntenegru, din punctul meu de vedere: o plaja lunga de 13 km, intinsa si cu nisip galben si foarte fin.

Ulcinj
Plaja din Ulcinj

Ziua 3 – Plaja Becici

Ziua a treia a fost despre relaxare. Am petrecut toata ziua la plaja de langa cazare, plaja Becici. Ne-am bucurat de mare, de soare si de peisajele minunate pe care acest loc le oferea, cu stancile care imprejmuiau toata zona plajei.

Am servit masa la Azzuro Restaurant & Beach Bar, un loc pe care vi-l recomandam si voua, daca ajungeti prin zona.

Plaja din Becici
Plaja din Becici

Ziua 4 – Lacul Skadar

Lacul Skadar

In ziua 4 am parasit Budva si am mers spre Lacul Skadar. Lacul Skadar este cel mai mare lac din Balcani si se intinde intre Muntenegru si Albania.

Lacul ne-a impresionat prin frumusetea sa, prin imprejurimile sale, prin vegetatia si biodiversitatea bogata si prin peisajele sale.

Lacul Skadar

Daca ajungi aici, iti recomand neaparat si o plimbare cu barca pe lac. Pentru asta trebuie sa ajungi la Lake Skadar National Park Visitors Centre, unde a fost amenajat un mic orasel turistic, unde comerciantii ofera diferite excursii cu barca. Sunt mai multe optiuni din care poti alege: tururi de 2, 3, 4 sau 5 ore sau cu barca privata. De exemplu, o plimbare de 2 ore costa 15 euro/persoana, sau barca privata costa 30 euro/ora + 5 euro/persoana taxa pentru lac.

Noi am ales un tur privat de o ora si jumatate. Barca ne-a costat 45 de euro, si inca 5 euro de persoana taxa de lac. Am mai gasit inca un cuplu cu care sa impartim barca si implicit si costurile, astfel ca pretul final a fost de 32.5 euro / 2 persoane / 1.5 ore.

Tot aici, daca vrei sa ai o privire de la inaltime asupra lacului, poti urca pana la cetatea de pe deal. Nu recomand sa si intri inauntru, vei fi nevoit sa platesti o suma de intrare de 2.5 euro in cazul in care nu doresti sa servesti masa. Dar aceeasi panorama frumoasa o vei avea si pe drum pana acolo.

Pavlova Strana Viewpoint

De la Lacul Skadar am decis sa mergem cu masina la punctul panoramic Pavlova Strana. A trebuit sa ne abatem putin de la drumul principal, dar privelistea a fost minunata, si as zice ca este unul dintre cele mai instagramabile imagini din Muntenegru.

Skadar

Daca ajungi si tu aici, te sfatuiesc totusi sa eviti drumul direct dintre acest punct si drumul national M2.3. Este periculos, ingust, abrupt si la margine este direct prapastie.

 

Seara am ajuns in Kotor, unde ne-am cazat la Apartments Jovana.

Ziua 5 – Kotor

Kotor

Urmatoarea zi am petrecut-o in Kotor. Daca timpul petrecut in Budva a fost pentru noi ca o veritabila vacanta la mare, cu aceeasi atmosfera de litoral pe care am intalnit-o in orice alta statiune turistica, orasul Kotor este mai mult o locatie de vizitat si admirat.

Golful Kotor este considerata bijuteria Muntenegrului. Este o zona foarte frumoasa din punct de vedere geografic, un golf foarte asemanator cu un fiord.

Kotor
Golful Kotor

Iar Kotor este un oras-cetate foarte bine conservat, si foarte turistic, de altfel. Mi-a adus mult aminte de Dubrovnik, orasul croat din apropiere: aceleasi ziduri inalte, aceleasi labirinturi stradale din interiorul cetatii si aceleasi peisaje frumoase asupra Marii Adriatice.

La fel ca si in Dubrovnik, si aici te poti plimba pe zidurile cetatii, cu diferenta ca aici nu esti nevoit sa platesti bilet de intrare pentru a urca pe ziduri.

Kotor
Kotor

Un alt punct de interes aici este si fortareata, la care poti ajunge urcand dealul din spatele cetatii. Biletul de intrare costa 8 euro daca pornesti direct din cetate, fiind si cea mai rapida varianta de a urca.  Alt traseu, pentru care nu trebuie sa platesti bilet, dar care este mai lung, porneste de aici, numit si Ladder of Kotor.

Pe langa orasul vechi, in Kotor este placut sa te plimbi si in afara cetatii, pe faleza de la malul marii. De la cazare pana in centru aveam de parcurs circa 2 kilometri, dar avand doar faleza, a fost o adevarata placere se ne plimbam pe jos toata aceasta distanta, admirand peisajele superbe care ne inconjurau.

Daca vrei sa afli mai multe despre Kotor si ce poti face aici, iti recomand si acest articol: Kotor, Perla Muntenegrului – 7 Lucruri Pe Care Le Poti Face In Kotor.

Kotor

Ziua 6 – Plimbare cu barca in Golful Kotor, Tivat

Cu barca pana la Blue Cave

Ziua am inceput-o cu o plimbare cu barca in Golful Kotor, timp de 3 ore. Ne-am dorit sa ajungem pana la Blue Cave, sau grota albastra, un highlight al acestei zone, o pestera sculptata direct in stanca, destul de mare pentru a trece barci prin interiorul sau.

Blue Cave

Am inceput excursia din Kotor, barca a venit dupa noi, in punctul ales de noi (vizavi de cazare), iar pe traseu am vizitat si alte obiective interesante, cum ar fi insula artificiala Our Lady of the Rocks din fata orasului Perast, am admirat din larg orasele Perast, Tivat, Herceg Novi sau diferite tuneluri folosite in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ajunsi la Blue Cave, aici am avut posibilitatea de a inota in apa timp de 10-20 minute.

Pentru o astfel de excursie am platit 30 euro / persoana.

Perast
Our Lady of the Rocks

Tivat

La 10 km de Kotor se afla Tivat, orasul cu aeroport international si port pentru vase de croaziera.

Zona portului Porto Montenegro este extrem de eleganta, mi-a adus aminte de Monaco si de opulenta intalnita acolo, prin prisma numeroaselor ambarcatiuni de lux si a magazinelor de firma foarte scumpe.

Faleza este foarte draguta si frumos amenajata, daca ajungeti in Kotor va recomand si voua sa dati o fuga pana in Tivat, pentru o scurta plimbare in Porto Montenegro.

Masina am parcat-o intr-o parcare privata in apropiere de centru, pentru care am platit 0.5 euro / ora.

Ziua 7 – Parcul National Durmitor, Canionul Tara

Ultima zi a fost si ziua intoarcerii acasa. Pornind de data aceasta din Kotor, am decis sa schimbam putin traseul, prin Niksic, pentru a putea trece si prin parti ale Muntenegrului pe care nu reusisem sa le vizitam inca.

Am trecut astfel prin Durmitor, parcul national inclus pe lista UNESCO, aflat pe un platou situat la inaltimea de 1500 metri deasupra marii. Am avut ocazia sa conduc prin niste locuri fascinante, care iti taiau de-a dreptul rasuflarea. Drumul este bun, este drum national, dar cu multe serpentine si urcari si coborari. Dar peisajele au fost superbe, cu siguranta as fi regretat daca nu am fi ales acest traseu.

Tara
Podul peste canionul Tara

Tot in drumul nostru am trecut si peste faimosul pod peste canionul Tara, o alta imagine simbolica a Muntenegrului.

In Serbia am avut acelasi traseu ca si la dus.

Unde sa te cazezi in Muntenegru

Noi am decis sa impartim calatoria noastra in doua: in prima parte am vizitat Budva si locatiile din apropiere, iar in a doua parte am explorat golful Kotor.

Prima cazare a fost in Becici, orasul de langa Budva. Am ales acest oras pentru ca era mult mai linistit decat Budva, aveam acces imediat la plaja din Becici, aveam loc de parcare asigurat la cazare, iar pana in Budva faceam 20 de minute pe jos, pe faleza de la malul marii.

Aceasta a fost cazarea noastra, pe care v-o recomand si voua: Apartment Ivanovic Family. Pentru aceasta cazare am platit 50 euro/noapte in luna iunie 2023.

In Kotor am avut aceasta cazare, pentru care am platit 60 euro / noapte: Apartments Jovana.

Kotor

Ce sa mananci in Muntenegru

Muntenegru are o bucatarie locala asemanatoare cu cele ale tarilor vecine din Balcani, cu retete care se bazeaza in principal pe carne, cum ar fi cevapcici (asemanator cu micii de la noi) sau pljeskavica.

Pe langa restaurantele traditionale, gasesti in Muntenegru numeroase localuri cu specific mediteranean, care servesc preparate pe baza de peste sau fructe de mare, dar si cu specific international.

Dintre locurile in care am mancat si care ne-au incantat le mentionez pe urmatoarele:

Budva
Azzuro Restaurant & Beach Bar, Becici

Preturile la mancare la terase nu sunt ridicate, cel putin pentru preparatele uzuale, cum ar fi pizza, paste, burgeri. Pentru o masa in oras plateam pana in jur de 25 euro / 2 persoane, iar pentru un mic dejun 10-15 euro / 2 persoane.

In schimb, preparatele traditionale sau cele din peste puteau avea preturi destul de ridicate, de la 20 euro in sus.

Cat ne-a costat vacanta in Muntenegru

Ca si o concluzie dupa o saptamana petrecuta aici, va pot spune ca Muntenegru nu este o tara scumpa. Cel putin, nu la fel de scumpa ca si Croatia, tara vecina.

  • Cazare – In luna iunie, cu 50-60 de euro pe noapte, am gasit apartamente foarte frumoase, in Kotor si langa Budva, cu toate facilitatile: langa plaja, cu parcare, curatenie si liniste.
  • Mancare – O iesire in oras ne costa in jur de 25-30 euro / 2 persoane, iar un mic dejun servit la terasa in jur de 10 euro / 2 persoane. Avand apartament, am mancat de multe ori la cazare. Am apelat de cateva ori si la aplicatii de food delivery, iar preturile aici erau considerabil mai mici decat la restaurant (de exemplu, o portie de burger cu cartofi prajiti – 7 euro).
  • Internet – eSim-ul de la Telekom cu 500 GB internet / 10 euro
  • Benzina / Motorina – nu am sesizat mari diferente fata de Romania
  • Magazine – preturile in magazinele alimentare par usor mai mici decat in cele din Romania
  • Tururi cu barca – la lacul Skadar am platit 33 euro pentru excursia cu barca, iar in Kotor 60 euro (pretul este pentru doua persoane)
Budva
Budva

Articole similare

Muntenegru in imagini

Kotor
Kotor
Budva
Budva
Durmitor
Parcul National Durmitor
Kotor
Kotor - spre fortareata
Muntenegru
Skadar
Lacul Skadar
Skadar
Lacul Skadar - Pavlova Strana Viewpoint
Stari Bar
Stari Bar
Perast
Perast
Kotor
Kotor - pe zidurile cetatii
Kotor
Kotor
Budva
Budva
Budva
Budva
Budva
Budva
Kotor
Kotor
Kotor
Budva
Budva
Budva
Budva
Budva
Budva