O zi in Cabo da Roca si Cascais, Portugalia: cum ajungi in cel mai vestic punct al Europei

Daca ajungi in Lisabona, nu ai cum sa nu fii curios si sa nu vezi cum arata locul despre care credeau oamenii mai demult ca este capatul lumii. Cabo da Roca, sau locul unde se termina pamantul si incepe marea, este cel mai vestic punct al Europei Continentale, si unul dintre cele mai emblematice obiective turistice ale Portugaliei.

O vizita la Cabo da Roca poate fi combinata cu o excursie de o zi din Lisabona catre Cascais, un oras-resort cochet de pe malul Oceanului Atlantic, popular ca destinatie turistica pentru petrecut de vacanta vara, pentru plajele sale, dar si pentru o excursie rapida in orice perioada a anului, datorita centrului sau atragator.

Cabo da Roca

Cabo da Roca este punctul cel mai vestic al Europei Continentale, si locul despre care se zicea mai demult ca ar fi sfarsitul lumii. Atrage mii de turisti, care nu doar ca au ocazia sa ajunga pe cea mai vestica margine a Europei, dar au parte si de o priveliste superba in jur. Deasupra unei stanci abrupte, de 140 metri, este locul “unde se termină pământul și unde începe marea”, cum a spus poetul Camões in secolul al XVI-lea, așa cum este înscris si pe o placă plasată aici.

Cabo da Roca
Cabo da Roca

O vedere reprezentativa din Cabo da Roca este cea a farului colorat rosu si alb. Construit în 1772, este unul dintre cele mai vechi faruri de-a lungul coastei portugheze. Se află la 165 de metri deasupra nivelului mării, iar lumina sa poate fi zarita până la 48 de kilometri distanță.

Cabo da Roca

Cum ajungi in Cabo da Roca

In Cabo da Roca poti ajunge cu autobuzul 403, care pleaca fie din Cascais, fie din Sintra. Un bilet unic de calatorie costa 3.5 euro, dar poti circula si cu abonamentul de o zi de 11.5 euro luat in Sintra, pentru toate autobuzele turistice (Citeste acest articol despre ce poti face cu un astfel de abonament: O Zi In Sintra, Portugalia – Tinutul Castelelor Din Povesti – Obiective Turistice).

Cascais

Cascais

Cascais este un oraș situat în partea de vest a Portugaliei, pe malul Atlanticului, la o distanta de 25 km din Lisabona. Este un fost oras pescaresc, iar mai apoi locul preferat de nobili pentru a-si petrece vara. Astazi, Cascais s-a dezvoltat azi intr-o frumoasa destinatie turistica, de vacanta, potrivita atat pentru o excursie de o zi, in care sa te plimbi relaxat pe strazile orasului, cat si pentru un sejur mai indelungat, pentru a petrece cateva zile la plaja.

Cum ajungi in Cascais

In Cascais cel mai usor ajungi din Lisabona cu trenul, din statia Cais do Sodre. Un bilet dus-intors costa 4.6 euro, plus inca 0.5 euro cardul fizic de calatorie (este acelasi card fizic pe care l-am folosit si cand am mers spre Sintra). Trenurile circula din 20 in 20 de minute, iar calatoria dureaza 40 de minute.

Card de calatorie
Card de calatorie folosit pe trenurile regionale (spre Sintra sau Cascais)

In oras se poate ajunge si cu masina, dar poate fi mai complicat de gasit locuri de parcare.

Cascais

Obiective turistice in Cascais

In cateva ore prin Cascais, noi am avut un program lejer, unde sa ne pierdem pe stradutele vesele ale orasului. Cascais este un oras pe care sa il descoperi la pas, sa te bucuri de peisaje si de atmosfera relaxanta, sa savurezi o cafea pe o terasa sau sa te plimbi pe faleza oceanului. In cele cateva ore pe care le-am avut la dispozitie in oras am ajuns si la atractiile turistice principale ale orasului.

Boca de Inferno

Boca de Inferno (sau Gura Iadului) este unul dintre cele mai fascinante locuri din Cascais. Numele său denota dimensiunea și forța uriașă a valurilor care lovesc aceste țărmuri, fiind ramasitele unei peșteri străvechi.

Boca de Infierno

Nu ai cum sa nu ramai impresionat de ceea ce natura a fost in stare sa faca din acest loc. Privelistea este absolut spectaculoasa, mai ales daca aveti ocazia sa prindeti si soarele apunand in ocean.

Din centrul orasului se ajunge aici pe jos cam in 20 minute, dar plimbarea este minunata, pe faleza oceanului.

Casa de Santa Maria si Farul din Cascais

O alta imagine reprezentativa pentru Cascais este cea a Casei de Santa Maria si a farului alb si albastru, situat langa casa. Casa a fost construita in anul 1910 intr-un stil traditional portughez.

Casa de Santa Maria si Farul din Cascais
Casa de Santa Maria si Farul din Cascais

Daca aveti mai multe zile la dispozitie pe care sa le petreceti in Lisabona, va puteti organiza o calatorie de o zi catre aceste doua locatii. Peisajele sunt superbe, si veti avea ocazia sa vedeti Portugalia si dincolo de granitele unui oras mare.

Noua ne-a placut foarte mult cum a decurs aceasta zi, a fost o zi degajata si relaxata, si am simtit ca am cunoscut si descoperit Portugalia si mai bine.