Cum circuli in Thailanda – Peste 10 variante de transport
Thailanda este una dintre cele mai cautate destinatii exotice, o tara minunata, cu locuri ce merita vizitate si apreciate la adevarata lor valoare.
Odata ajuns aici, cel mai probabil nu te vei opri intr-un singur loc si vei incerca sa iti faci un traseu prin care sa descoperi cat mai multe locatii frumoase din tara.
In acest articol vin in ajutorul tau cu o serie de sfaturi legate de cum sa te deplasezi in Thailanda, atat prin tara, cat si local, in interiorul unei statiuni sau insule.
Iar daca vrei sa afli mai multe despre Thailanda, te invit sa citesti si acest articol: Ghidul Incepatorului In Thailanda – Tot Ce Trebuie Sa Stii Inainte Sa Ajungi In Thailanda.
Transportul pana in Thailanda este, de obicei, cea mai costisitoare cheltuiala din toata vacanta ta. Din Europa drumul este lung, sunt multe ore de zbor, iar biletele de avion sunt destul de scumpe. Astfel ca, daca mergi in Thailanda, ti-as recomanda sa stai cel putin doua saptamani.
Daca vrei sa afli cum ne-am organizat noi vacanta de doua saptamani in Thailanda, intra aici: 14 Zile In Paradisul Thailandez – Itinerariul Perfect Pentru Prima Ta Vizita In Thailanda.
Din Europa sunt cateva companii aeriene care zboara in Thailanda, avand escale potrivite ca si timp, iar in cele mai multe cazuri, capitala Bangkok este punctul de intrare in tara.
Daca vrei sa cauti biletele de avion pe cont propriu, iti las aici cateva companii aeriene: Turkish Airlines, Qatar, KLM, Lufthansa sau Air France.
Pretul unui bilet de avion difera in functie de perioada aleasa, de ofertele gasite sau de cat de devreme incepi cautarea. Poti incerca diferite variante de zbor, pana o vei gasi pe cea potrivita tie, dar sa te astepti la un pret mediu al biletului de avion de 1000 euro, dus-intors.
Dupa ce ai aterizat in Bangkok, iti va fi destul de usor sa ajungi in orice colt al Thailandei cu transportul intern. Sunt foarte multe zboruri interne, iar preturile sunt accesibile, pornind de la 50 euro/zbor.
Cum circuli in Thailanda
I. Cum te deplasezi in Thailanda
Daca vii in Thailanda, cu siguranta vei vrea sa ajungi in mai multe locatii, asa ca e bine sa stii ce posibilitati ai pentru a ajunge de la o destinatie la alta. In Thailanda, partea buna este ca e usor sa fii flexibil si sa te hotarasti de azi pe maine ca vrei sa iti schimbi locatia. Nu e nevoie mereu sa iti programezi deplasarile cu mult timp inainte, in general vei gasi mijloace de transport cu usurinta, indiferent daca este vorba de avion intern, ferry sau bus.
1. Cu avionul intern in Thailanda
Avioanele interne sunt unele dintre cele mai folosite mijloace de transport pentru a te deplasa dintr-o locatie in alta in Thailanda.
Fie ca pleci din Bangkok spre nordul tarii, sau vrei sa vii din Phuket spre Bangkok, avionul intern este cea mai rapida cale de a strabate tara. Sunt numeroase zboruri zilnice, cu diferite companii aeriene, iar preturile sunt destul de accesibile, in jur de 50 euro/segment, cu bagaje incluse.
Cateva companii aeriene pe care sa le cauti daca vrei sa zbori intern ar fi: Thai Airways, Bangkok Airways, AirAsia sau Vietjet Air.
2. Cu ferry in Thailanda
Un mod de a calatori pe care multi turisti il practica in Thailanda este asa numitul “island hopping”, sau mersul de pe o insula pe alta. Pentru asta, cel mai folosit mijloc de transport este barca sau vaporul.
Aici sunt doua variante, aceea de a calatori cu un ferry, un vapor de pasageri, cu loc suficient, care merge destul de incet, dar lin, sau cu un speed boat, o barca de mare viteza, cu care ajungi mai repede, dar plimbarea nu e la fel de placuta. Nu as recomanda speed boat-ul persoanelor cu rau de mare.
3. Cu trenuri si autobuze de noapte in Thailanda
Alte mijloace de transport ce pot fi folosite in Thailanda, pentru a ajunge de exemplu din Bangkok spre Chiang Mai sau spre Phuket, sunt trenurile sau autobuzele de noapte.
Acestea sunt, in general, mai ieftine decat biletele de avion, dar vei petrece mult mai mult timp pe drumuri.
Poti cauta variante de transport si bilete pe site-ul 12go.asia.
4. Cu taxi sau van-uri
Pe distante mai scurte, cum ar fi intre Phuket si Krabi, poti folosi si taxi-urile sau mini van-urile.
Cauta variante de transport si preturi pe site-ul 12go.asia.
II. Rute des frecventate in Thailanda
Mai departe iti voi prezenta unele dintre cele mai frecventate rute de catre turisti, pentru a sti si tu cum poti ajunge cu usurinta dintr-un punct in altul:
- Zbor intern – sunt foarte multe zboruri zilnice intre cele doua locatii, operate de mai multe companii de zbor (Thai Airways, Bangkok Airways sau Vietjet Air), iar zborul dureaza aproximativ 1.5 ore
- Autobuz – calatoria dureaza in jur de 12 ore.
- Zbor intern – Thai Airways, Bangkok Airways sau Vietjet Air
- Autobuz
- Minibus sau taxi – calatoria dureaza aproximativ 3 ore
- Ferry – aproximativ 2 ore, iar pretul este de 600 baht/persoana, cu transfer de la cazare inclus
- Speedboat – aproximativ 1 ora
- Ferry – aproximativ 1.5 ore, iar pretul este de 450 baht/persoana
- Speedboat – aproximativ 1 ora
- Ferry – aproximativ 2 ore
- Zbor intern cu Bangkok Air
- Zbor intern cu Bangkok Air, Vietjet sau AirAsia
- Tren de noapte
- Autobuz
- Zbor intern cu Thai Airways, Vietjet sau AirAsia
- Autobuz
III. Transportul local in Thailanda
Transportul in Thailanda este foarte bine pus la punct, organizat si accesibil. Ai la dispozitie numeroase mijloace de a te deplasa pe plan local, pe care ti le voi detalia mai jos.
1. Cu scuterul in Thailanda
As zice ca scuterul este cel mai comod mijloc de transport intr-o astfel de destinatie exotica. Este rapid, ai posibilitatea de a ajunge pe cont propriu in locuri unde este dificil de ajuns cu masina sau taxi si esti destul de flexibil.
Totodata, condusul unui scuter nu este recomandat oricui. Sunt anumite riscuri pe care soferii de scuter si le asuma, traficul este haotic, sunt foarte multi alti turisti care la randul lor inchiriaza scutere si sunt neexperimentati, iar circulatia se desfasoara in stilul britanic, pe partea stanga.
In practica, nu ai nevoie de permis international, dar daca te prinde politia fara permis vei fi nevoit sa platesti o amenda de 1000 THB. Pe de alta parte, in caz de accident, nu vei fi asigurat de niciun fel fara permis international, nici medical, si nici material.
2. Cu taxi-ul
Taxi-ul este metoda clasica de a te deplasa in orase, oriunde ai merge. Te sfatuiesc aici sa mergi cu aparatul pornit, sau sa stabilesti de dinainte suma calatoriei, pentru a nu avea surprize neplacute la final.
3. Cu aplicatii de ride-sharing – Bolt/Grab
Cea mai des folosita varianta de transport aleasa de noi a fost cu aplicatiile de ride-sharing Bolt sau Grab.
Am gasit masini mereu, rapid, iar preturile erau transparente, si decente.
Bolt ni s-a parut mai ieftin decat Grab, dar in unele locatii reuseam sa gasim doar masini de la Grab. Oricum, este cea mai simpla si usoara modalitate de a calatori intr-un oras sau intre statiuni in Thailanda.
4. Tuk tuk
Cea mai simpatica metoda de a calatori, si autentica pentru o tara asiatica, este cu tuk tuk-ul. In Thailanda a devenit mai mult un mijloc folosit de turisti, pentru experienta in sine, iar in Bangkok, de exemplu, este foarte popular.
De obicei este mai scump decat taxi-ul sau Bolt/Grab. Dealtfel, atentie cum negociati cu soferul pretul unei calatorii. Va sfatuiesc sa stabiliti pretul inainte sa va urcati in tuk tuk.
5. Songthaew
Songthaew este un vehicul de pasageri in Thailanda, un mijloc de transport public, si este destul de ieftin, o calatorie costa 30-50 baht.
6. Cu long-tail boat
Unele locuri din Thailanda nu sunt accesibile pe cale terestra, cum ar fi la Railay Beach, in Krabi, sau pe diferite plaje de pe insula Phi Phi Don, astfel ca singura modalitate de a ajunge acolo este cu ajutorul unei barci.
Barcile de tip long-tail boat tin loc, in aceste cazuri, de mijloc de transport public.
7. Day trips
As dori sa adaug ceva si la capitolul excursii. Daca vei merge in vreo excursie organizata, este bine sa stii ca transportul de la cazare iti va fi asigurat. Va veni dupa tine un minivan care te va duce la punctul de intalnire, iar la finalul excursiei vei fi adus inapoi la cazare. Transportul de la hotel si inapoi este inclus in pretul excursiei.
Sper ca informatiile gasite aici sa te ajute in organizarea vacantei tale in Thailanda, iar in cazul in care consideri ca am uitat ceva si vrei sa completezi si cu alte mijloace de transport pe care le poti utiliza in Thailanda, lasa un comentariu mai jos.
Articole similare
Ghidul Incepatorului In Thailanda – Tot Ce Trebuie Sa Stii Inainte Sa Ajungi In Thailanda
14 Zile In Paradisul Thailandez – Itinerariul Perfect Pentru Prima Ta Vizita In Thailanda
Top 12 Activitati In Phuket, Pentru O Vacanta De Vis – Ce E De Facut In Phuket, Thailanda
Krabi, Thailanda – TOP 10 Lucruri Pe Care Le Poti Face In Krabi
3 Zile In Bangkok – Itinerariul Perfect Pentru Prima Vizita In Bangkok