1 zi la Turnul din Pisa – ce e de vizitat, costuri, bilete

Pisa este unul dintre cele mai turistice orase din Italia, un oras de neratat pentru cei care aleg sa viziteze aceasta tara minunata, si asta in special datorita uneia dintre cele mai emblematice turnuri din lume, si anume Turnul Inclinat din Pisa.

In acest articol iti voi prezenta principalele puncte de atractie din Pisa, pe langa faimosul Turn, si ce altceva mai poti face aici timp de o zi intreaga. De asemenea, vei regasi si lista de preturi la biletele de intrare si locul de unde le poti achizitiona.

Vizita noastra in Pisa a fost inclusa in vacanta din Florenta, despre care te invit sa citesti aici: 3 Zile In Italia: Florenta, Pisa, Bologna – Itinerar, Locuri De Vizitat.

Despre Pisa

Pisa este resedinta provinciei Pisa din regiunea Toscana, un oras de aproximativ 90.000 locuitori, situat la gura de varsare a raului Arno in Marea Mediterana.

Desi nu este un oras de mari dimensiuni, Pisa este recunoscuta la nivel mondial datorita unuia dintre cele mai impresionante monumente din lume, si anume Turnul Inclinat din Pisa.

Pisa

De altfel, in Pisa se gasesc si alte atractii turistice interesante, cum ar fi Piazza del Miracoli, care găzduiește Catedrala din Pisa, Battistero di San Giovanni și Camposanto.

In zona acestei pietei au aparut astfel multe restaurante, terase sau magazine, iar toate acestea dau Pisei un aer de oras foarte turistic si energic, care freamata zilnic de vizitatori.

Ce sa vizitezi o zi in Pisa

1. Turnul din Pisa

Turnul din Pisa, sau Turnul Inclinat din Pisa, este cel mai cunoscut turn inclinat din lume si numit unul dintre Cele 7 Minuni ale Lumii Medievale.

Turnul face parte din complexul religios din Piata Domului si functioneaza ca un turn-clopotnita.

Constructia turnului a inceput in anul 1173, dar la putin timp dupa startul constructiei, dupa ce primele trei etaje au fost ridicate, turnul a inceput sa se incline din cauza solului argilos si nisipos. Timp de un secol constructia a fost oprita, iar urmatoarele patru etaje au fost construite oblic, pentru a compensa partea deja inclinata.

Pisa

Astazi, turnul are un unghi de inclinare de aproximativ 5 grade, si o inaltime de 58 metri (273 trepte). In urma unor lucrari recente de consolidare, la momentul actual turnul este considerat stabil si sigur pentru cel putin inca 2-300 de ani.

Turnul poate fi vizitat zilnic de catre turisti, iar senzatia urcarii intr-un turn inclinat este unica. Simti acel unghi de inclinatie inca de cand pasesti in turn, iar sus, la ultimul etaj, sentimentul straniu este si mai puternic.

Pisa

Biletele de intrare sunt la ora fixa, sa fii prezent la intrarea in turn cu cateva minute inainte de ora mentionata pe bilet. Daca ai ghiozdan, trebuie sa il lasi inainte intr-un spatiu special de depozitare, in cladirea de vizavi.

Daca vrei sa vizitezi turnul, iti recomand sa iti cumperi biletul de intrare in avans, online. Biletele sunt limitate si foarte cautate. Atentie doar ca urcarea nu este cea mai usoara si nu este recomandata celor cu probleme de mobilitate sau claustrofobie. 

Copiilor sub 8 ani nu le este permisa urcarea in turn, iar tinerii sub 18 ani trebuie sa fie insotiti de un adult.

Vedere din Turnul din Pisa
Vedere din Turnul din Pisa

2. Piazza del Duomo - Piazza del Miracoli

Piata din jurul turnului si a catedralei este un loc deosebit, cu o energie extrem de buna. Aici este locul unde o multime de turisti incearca sa prinda cele mai bune cadre cu turnul inclinat, in pozitii care mai de care mai ciudate. Dar pe langa fluxul mare de vizitatori, piata, cu toate cladirile sale istorice si gradinile verzi, este minunata.

Pisa

Intrarea in Piazza del Miracoli este gratuita.

3. Catedrala din Pisa

Catedrala din Pisa a fost construita in secolul al XI-lea si este un exemplu al arhitecturii romanice italiene. Cu o fatada din marmura alba si cu ornamente in relief, si un interior la fel de impresionant, catedrala merita o vizita daca ajungi in Pisa, mai ales ca intrarea este gratuita.

Catedrala din Pisa

Trebuie sa stii doar ca intrarea in catedrala este conditionata de o ora fixa de intrare, in cazul in care nu ai deja un bilet de intrare la orice alt monument din complex.

  • Daca ai deja bilet la turn sau la alte monumente din piata, poti intra in catedrala oricand, cu biletul cumparat deja.
  • Altfel, trebuie sa iti achizitionezi tu un bilet de intrare la catedrala. Chiar daca e gratis, acest bilet va fi pentru o ora fixa, iar locurile sunt limitate.
Catedrala din Pisa

4. Battistero di San Giovani

Baptisterul din Pisa a fost construit in stilul roman, in secolul al XII-lea. Motivul constructiei acestui Baptisteriu a fost de a aduce o cladire adiacenta marii catedrale, care sa fie in armonie cu cladirea maiestuoasa deja existenta.

Baptisterul din Pisa
Baptisterul din Pisa

5. Camposanto

Camposanto este ultimul monument din Piazza del Duomo, si a fost fondat in anul 1277 pentru a gazdui mormintele care pana atunci erau imprastiate in jurul Catedralei.

Pe langa aceste monumente, in acest complex se afla si doua muzee unde este descrisa istoria acestui loc: Opera del Duomo Museum, Sinopie Museum.

Cat costa biletele de intrare in Pisa

Iti recomand sa cumperi biletele de intrare la Pisa de pe site-ul oficial https://www.opapisa.it/en/tickets/prices/. Aici gasesti combinatii de bilete sau bilete simple de intrare:

Tip biletPret (Euro)
Vizita completa (turn + toate monumentele din piata)27
Turn20
Baptisteriu7
Camposanto7
Muzee (Opera del Duomo Museum / Sinopie Museum)7
Pisa - raul Arno
Pisa - raul Arno

Cum ajungi in Pisa

Iti recomand sa legi vizita ta in Pisa cu o vacanta de mai multe zile, in care sa vizitezi si alte locatii frumoase din zona, cum ar fi Florenta sau Cinque Terre.

De exemplu, din Florenta spre Pisa circula foarte frecvent trenuri, un bilet costa doar 9 euro iar timpul de deplasare este de 50 minute – o ora.

E bine sa stii si ca spre Pisa ai zbor direct din Bucuresti cu Wizz Air sau Ryanair.

Unde sa mananci in Pisa

In apropierea pietei cu Turnul si Catedrala din Pisa vei gasi mai multe locuri unde poti servi masa. Preturile sunt decente, iar felurile de mancare sunt in general cele din gastronomia italiana (paste, pizza).

Noi am ales aceasta locatie pentru masa de pranz, unde am mancat o pizza excelenta: La lanterna Ristorante Pizzeria.

Pisa
Pisa
Pisa
Unul dintre cele 7 clopote din Turnul din Pisa
Pisa
Pisa
Catedrala din Pisa