3 zile in Berlin, capitala Germaniei – obiective turistice, ce sa faci in Berlin?

Poate surprinzator, dar una dintre capitalele europene care pe noi ne-a impresionat foarte mult este Berlinul, capitala Germaniei. Un oras cosmopolit, multicultural, animat, foarte activ si cu o energie vibranta, dar in acelasi timp un oras frumos, interesant, aerisit, Berlinul ne-a surprins si cucerit din primul moment!

Cu o istorie recenta zbuciumata, marcata de evenimentele celui de-al Doilea Razboi Mondial iar apoi de divizarea orasului in doua, astazi Berlinul merita atentia oricarui turist. Este un oras potrivit atat celor interesati de cultura, arta si istorie, cat si celor care vor sa se distreze si sa se destinda – Berlinul este unul dintre orasele europene cu cea mai activa viata de noapte.

Pe langa asta, vei fi uimit de contrastele intalnite aici: trecand de la eleganta Berlinului de Vest la aerul de fost oras socialist din partea estica, putem spune ca Berlin este destul de atipic!

In acest articol iti voi prezenta itinerariul nostru pentru cele trei zile petrecute in Berlin, in care am incercat sa bifam cele mai importante si atractive obiective turistice din capitala Germaniei.

Despre Berlin

Berlin este capitala Germaniei si cel mai mare oras al tarii, cu o populatie de aproximativ 3.5 milioane locuitori. Situat in nord-estul Germaniei, Berlin este traversat de raul Spree.

Berlin

Berlin nu este un oras cu o vechime la fel de mare ca si alte mari capitale europene, fiind atestat pentru prima oara doar in secolul al XIII-lea. Acesta a fost capitala Prusiei in anii 1700 si a devenit capitala marelui Imperiu German in anul 1871, urmand de atunci o extindere rapida.

Berlin este un oras al contrastelor, si tocmai asta este ceea ce face Berlinul atat de atragator: vei gasi aici cladiri frumoase, bulevarde elegante, o viata activa din punct de vedere cultural, o viata de noapte foarte efervescenta, dar poti da si peste diferite zone urbane, mai underground, specifice capitalei Germaniei.

In Berlin cu siguranta nu te vei plictisi: cu un numar de 170 de muzee, 150 de teatre sau peste 50 de festivale de film pe an, cu numeroasele parcuri, restaurante sau cluburi de noapte, capitala Germaniei ofera o multime de activitati de petrecere a timpului liber.

Berlin

Istoria Berlinului

Inainte de a incepe descrierea itinerariului in Berlin, cu ce poti face si ce poti vizita aici, va las cateva informatii despre istoria recenta a capitalei Germaniei, pentru a putea intelege mai bine contextul acestui oras aparte.

RFG si Berlinul de Vest vs. RDG si Berlinul de Est

Poate cel mai interesant aspect despre Berlin este istoria sa recenta, de cand orasul a fost impartit in doua: Berlinul de Vest, respectiv Berlinul de Est. Cu siguranta ati auzit cu totii despre Caderea Zidului Berlinului, ce a avut loc destul de recent (in urma cu aproximativ 30 de ani), dar ce a fost acest zid?

Zidul Berlinului
Zidul Berlinului (Locatia: East Side Gallery)

La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Germania a fost divizata in patru zone controlate de tarile aliate invingatoare in razboi: Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietica, Regatul Unit si Franta.

Berlinul, ca si capitala a Germaniei si situata in mijlocul zonei controlate de sovietici, a fost la randul sau impartit in patru sectoare, corespunzatoare fiecareia dintre cele patru tari ocupante.

RFG, sau Republica Federala Germania este reprezentata de unirea zonelor ocupate de Statele Unite ale Americii, Regatul Unit si Franta. RFG a abordat o politica democratic capitalista, in timp ce in cealalta parte, in RDG, sau Republica Democrata Germana, Uniunea Sovietica a impus un regim comunist autoritar. Aceste abordari diferite au dus la diferente majore in ceea ce priveste dezvoltarea celor doua Germanii, oamenii au emigrat tot mai mult din partea estica in partea vestica a tarii, ademeniti de libertatea si oportunitatile pe care le aveau intr-o tara capitalista, comparativ cu una comunista.

Exodul numerosilor cetateni din estul Germaniei inspre vest a determinat, astfel, in anul 1961, formarea frontierelor din RDG, pentru a stopa aceasta migrare continua.

Germania
Albastru - Germania de Vest (RFG), Rosu - Germania de Est (RDG), Galben - Berlinul de Vest, inconjurat de RDG (sursa: Wikipedia)

Zidul Berlinului

Zidul Berlinului a impartit capitala Germaniei in doua parti distincte, Berlinul de Vest, apartinand Republicii Federale Germania, respectiv Berlinul de Est, din Republica Democrata Germania, intre anii 1961-1989.

Zidul Berlinului
Zidul Berlinului (sursa: Wikipedia)

Zidul a izolat complet Berlinul de Vest, de restul orasului si tarii. Cu o lungime de 155 km, Zidul Berlinului a fost un sistem de ziduri din beton, garduri de sarma ghimpata si turnuri de supraveghere care erau imposibil de a fi trecute, construit cu scopul de a impiedica migratia masiva din est in vest.

Timp de aproape 30 de ani, acest zid a reprezentat un simbol al conducerii aspre al comunistilor, in totala opozitie cu libertatea simtita de nemtii din RFG. 

In urma tensiunilor politice aparute in Germania de Est in anii 80 si a presiunii populatiei, in noaptea de 9 noiembrie 1989 a avut loc caderea Zidului Berlinului, ceea ce a dus din nou la libertarea de miscare dintre cele doua parti ale orasului.

Caderea Zidului Berlinului a dus, de altfel, si la reunificarea Germaniei din anul 1990.

Urmari ale Zidului Berlinului

Astazi, Berlinul este un oras liber, in totalitate. Cu toate acestea, nu ai cum sa nu observi diferite urmari ale impartirii orasului in doua parti:

  • Berlinul de Vest este mai elegant, mai armonios, cu constructii de bun gust, asemenea unei capitale occidentale.
  • Berlinul de Est seamana foarte mult cu un oras din Europa de Est, cu blocuri si cladiri care reflectau ideologia si politica regimului comunist: se punea accent mai mult pe utilitate si functionalitate, si mai putin pe un aspect placut al exteriorului. Blocurile mari, uniforme, folosite pentru a aduce muncitorii la lucru in oras, bulevardele largi si pietele cu cladiri simple sunt elementele care se regasesc si astazi in peisajul autohton al Berlinului de Est. Ce e drept, in partea estica a Berlinului m-am simtit ca intr-un oras dintr-o tara a fostului bloc comunist.
Berlinul de Est
Berlinul de Est
  • Zidul Berlinului a fost distrus si daramat aproape in totalitate. Astazi mai exista doar o mica parte originala din zid, care poate fi vizitata de turisti (East Side Gallery, cu ale sale picturi, foarte populare printre turisti).
  • Desi Zidul Berlinului a fost demolat, prin oras vei observa peste tot cum este marcat pe jos locul pe unde a trecut fostul zid.

Cum ajungi in Berlin

Cu masina in Berlin

Berlin este situat in nord est-ul Germaniei, iar daca vrei sa ajungi cu masina din Romania iti recomand sa urmezi traseul Budapesta – Bratislava – Praga – Dresden.

Cu avionul in Berlin

Din Romania exista zboruri directe spre Berlin de pe aeroporturile din Bucuresti (Ryan Air), Cluj-Napoca (Wizz Air) si Iasi (Wizz Air).

Cum ajungi de la aeroport in Berlin

Aeroportul Berlin Brandenburg (BER) este situat la aproximativ 30 kilometri de centrul orasului, iar cu ajutorul mijloacelor de transport in comun, poti parcurge cu usurinta distanta de la aeroport pana in oras.

Nu exista linie de metrou directa pana la aeroport, dar iti recomand sa iei autobuzul expres spre o statie de metrou din oras, iar de acolo poti ajunge cu metroul spre orice punct din Berlin.

Autobuzele care duc la aeroport sunt cele ale caror numere incep cu X, cum ar fi X70 sau X71. Aeroportul este situat in zona C, astfel ca pentru o calatorie de la sau pana la aeroport vei avea nevoie de un bilet pentru zonele ABC, care costa 4 euro. Poti cumpara biletul de la sofer, cash sau card, sau direct din aplicatia BVG. Biletul este valid 2 ore, si poti schimba mai multe mijloace de transport pe o singura directie.

Atentie ca avioanele zboara doar de pe terminalele 1 si 2, desi sunt autobuze care merg doar pana la terminalul 5, situat cu cativa kilometri mai aproape de oras.

Alta varianta de a ajunge in aeroport este cu trenul, cum ar fi RE8. Iti recomand sa verifici Google Maps, pentru cel mai optim traseu pana la destinatia aleasa de tine.

Cum circuli in Berlin

Berlin este un oras cu un sistem de mijloace de transport public bine dezvoltat, poti alege intre numeroase trenuri de oras (S-Bahn), metrouri (U-Bahn), tramvaie sau autobuze pentru a te deplasa.

Zona centrala o poti acoperi, in mod normal, la pas, dar daca doresti sa ajungi in locuri mai indepartate, cum ar fi la aeroport, la East Side Gallery sau pe Kurfurstendamm Strasse, ai ajunge mult mai repede cu un mijloc de transport.

Biletele le poti cumpara din statiile de metrou, dar eu iti recomand sa folosesti aplicatia BGV. Ai aici mai multe optiuni de bilete sau abonamente de o zi sau de o saptamana. E bine de stiut ca zona AB acopera intreg orasul, iar zona ABC acopera si aeroportul.

  • Un bilet simplu: zona AB: 3.2 euro, zona ABC: 4 euro – Biletul e valid 2 ore si poti schimba mai multe mijloace de transport pe o singura directie
  • 4 bilete: zona AB: 10 euro, zona ABC: 14.40 euro
  • Bilet 24 ore: zona AB: 9,5 euro, zona ABC: 10.7 EURO
  • Abonament 7 zile: zona AB: 39 euro, zona ABC: 46 EURO

Berlin Welcome Card

Si in Berlin ai posibilitatea de a cumpara un city card, pentru a profita de diferite reduceri la obiectivele turistice si pentru a avea transportul inclus.

Un astfel de card este Berlin Welcome Card, pretul porneste de la 30 euro / 48 ore si ai asigurat transportul in oras, de la aeroport si reduceri la majoritatea atractiilor din Berlin.

Ce sa faci 3 zile in Berlin?

In cele ce urmeaza voi descrie itinerariul nostru in cele 3 zile petrecute in capitala Germaniei. Puteti, la randul vostru, sa va inspirati dupa acest program, sau sa aflati detalii despre cele mai importante si vizitate obiective turistice.

Berlin este un oras interesant, frumos, un oras cosmopolit, elegant, si in acelasi timp poate parea si putin haotic. Trei zile nu iti vor ajunge pentru a descoperi toate punctele de atractie remarcabile, locurile mai ascunse din oras sau intreaga cultura stradala, dar cel putin vei reusi sa patrunzi in lumea fascinanta a complexului oras Berlin.

Berlin

Ziua 1 - Branderburger Tor, Reichstag Building

Am zburat in Berlin direct din Cluj-Napoca, cu Wizz Air. De la aeroport am luat autobuzul X71, iar apoi metroul U6 pentru a ajunge la cazarea noastra din zona Check Point Charlie (Select Hotel Berlin The Wall). Biletul de transport a costat 4 euro, si l-am putut achizitiona direct din aplicatia BGV.

Dupa ce ne-am cazat, am pornit la pas spre cele mai cunoscute obiective turistice din centrul Berlinului, cum ar fi Poarta Branderburg sau cladirea Parlamentului – Reichstag Building.

Branderburger Tor

Branderburger Tor, sau Poarta Brandenburg, este de departe simbolul Berlinului, imaginea reprezentativa pe care o vedeti peste tot cand vine vorba despre capitala Germaniei. Poarta este decorata cu o statuie a zeitei Victoriei, intr-un car tras de patru cai.

Poarta Branderburg se situeaza pe fosta granita dintre Berlinul de Est si cel de Vest, astazi avand o insemnatate speciala pentru berlinezi: este un semn atat al diviziunii dintre cele doua Germanii, cat si al reunificarii ulterioare, imaginea portii deschise dupa caderea Zidului fiind un simbol al unitatii si libertatii.

Reichstag Building

Langa poarta Branderbugului se afla cladirea Parlamentului, sau Reichstagsgebäude, una dintre cladirile emblematice ale Berlinului. Aceasta a fost martora unor importante evenimente istorice din secolul trecut, printre care proclamarea Republicii in anul 1918, incendiul provocat din 1933 care a adus nazistii la putere sau reunificarea Germaniei din 1990.

Reichstag Building

Cupola de sticla este caracteristica acestei cladiri, iar vestea buna este ca aceasta poate fi vizitata, gratis! Este nevoie doar de o programare online, pe site-ul oficial. Atentie doar ca locurile se epuizeaza rapid, e nevoie sa va faceti rezervare cu cel putin 1-2 saptamani inainte.

Dar, daca nu mai gasiti locuri online, trebuie sa stiti ca sunt sanse sa gasiti bilete la fata locului, de pe o zi pe alta. Ghiseul unde va puteti inscrie pentru a vizita cladirea Parlamentului nu este insa usor de descoperit (pe Google Maps nu apare). Este o constructie mica, o ghereta, situata pe strada Scheidemannstraße, mai in fata, in stanga cladirii Parlamentului. Puteti intra aici si verifica daca mai gasiti locuri la cupola.

Reichstag Building
Mai in fata, pe stanga, poti sa iti rezervi intrarea la Reichstag Building

Eu va recomand sa nu ratati acest punct din Berlin, mai ales ca este gratis si este o ocazie unica sa urcati pe cladirea parlamentului uneia dintre cele mai dezvoltate tari din lume. Iar experienta si panorama de sus este unica!

Grosser Tiergarten

In spatele portii Branderburg se afla parcul Tiergarten, unul dintre cele mai mari parcuri din Berlin (are aproximativ 210 hectare), un loc popular pentru relaxare si plimbare din centrul orasului.

Reprezentativ pentru acest parc este coloana Victoriei (Siegessäule), si Zoo Berlin, una dintre cele mai vechi gradini zoologice din lume. Un bilet de intrare la gradina zoologica este 18.5 euro / adulti si minori peste 16 ani, respectiv 8.5 euro / copil 4-15 ani.

Tiergarten
Tiergarten

Memorial to the Murdered Jews of Europe

Memorialul Victimelor Evreilor Europeni Asasinați este un monument comemorativ, situat in apropierea Portii Brandenburg, dedicat celor aproximativ 6 milioane de evrei ucisi in timpul Holocaustului, in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Memorialul este destul de recent construit, dupa anul 2000, si este format dintr-un numar de 2711 de stalpi de diferite dimensiuni, construiti pe un teren denivelat. Arhitectura memorialului nu are o interpretare directa, dar sentimentul pe care il ai, plimbandu-te printre aceste pietre inalte, este destul de sinistru si tulburator.

Topografia Terorii / Topography of Terror

Topografia Terorii este un sit memorial si muzeu situat pe locul fostului sediu central al Gestapo-ului si SS-ului din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, deschis pentru a comemora victimele nazismului.

Muzeul prezinta expozitii cu fotografii, documente sau marturii despre istoria nazismului si despre trecutul politic al tarii. Sunt amintite si povesti ale celor persecutati sau deportati in lagarele de concentrare in anii de dinainte sau din timpul razboiului.

Topografia Terorii este un loc de o importanta insemnatate istorica, creat pentru a aminti si a intelege raul provocat de Germania nazista, impreuna cu consecintele dramatice pe care acest regim le-a provocat.

Muzeul se poate vizita zilnic, iar intrarea este libera.

Checkpoint Charlie

In apropierea muzeului Topografiei istoriei se afla Checkpoint Charlie, un fost punct de trecere intre Berlinul de Est si cel de Vest.

Checkpoint Charlie a devenit un simbol al divizarii Berlinului si al Razboiului Rece, fiind unul dintre cele trei puncte de trecere dintre Berlinul de Vest (controlat de Republica Federală Germania) si Berlinul de Est (controlat de Republica Democrată Germană), alaturi de Checkpoint Alpha și Checkpoint Bravo.

Astazi, Checkpoint Charlie este un loc de interes pentru turisti, acestia pot vedea o replica a fostei cabine de control, iar in zona sunt diverse expozitii care prezinta istoria Berlinului in perioada in care Zidul Berlinului era in picioare.

The Wall – asisi Panorama Berlin

Daca vrei sa afli cum arata Berlinul in zilele in care Zidul despartea orasul in doua, poti intra la The Wall – asisi Panorama Berlin. Intr-o amenajare 3D, poti vedea o imagine panoramica a Berlinului din anii 1980.

Un bilet de intrare costa 11 euro. 

Ziua 2 - Insula Muzeelor, Berlinul de Vest

Ziua a doua am decis sa o incepem cu un Walking Tour, pentru a afla cat mai multe informatii despre capitala Germaniei direct de la un ghid local. Ziua a continuat cu o plimbare prin centrul istoric, pe Insula Muzeelor, iar seara am petrecut-o pe unul dintre cele mai importante bulevarde din Berlinul de Vest.

Berlin

Walking Tour

Am inceput ziua cu un Free Walking Tour, cum obisnuim sa facem de altfel in fiecare mare oras european pe care il vizitam. Ghidul ne-a prezentat aspecte importante din istoria Berlinului, ne-a explicat semnificatia cladirilor din centru si ne-a povestit despre stilul de viata al berlinezilor din perioada in care orasul era divizat de Zid. Turul a inceput din Berlinul de Est, de la fosta primarie (Rotes Rathaus), apoi am pornit spre Insula Muzeelor, bulevardul Unter den Linden, pietele BebelPlatz si Gendarmenmarkt, Checkpoint Charlie, Memorialul Evreilor, Buncarul lui Hitler si am incheiat turul la Poarta Brandenburg.

Free Walking Tour Berlin
Free Walking Tour - locul ascuns al buncarului unde a murit Hitler

Unter den Linden

Unter den Linden este o frumoasa alee din Berlin, ce leaga Poarta Brandenburg de Insula Muzeelor, si pe care se gasesc alte monumente de importanta majora in oras, cum ar fi Opera de Stat din Berlin, Universitatea Humboldt sau ambasadele principalelor state care au controlat Berlinul dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial – Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Franta si Rusia. Este o strada cu o istorie bogata, cu numeroase statui si cladiri ale caror arhitecturi impresioneaza orice trecator, cu o multime de magazine si restaurante.

Numele Unter den Linden inseamna in limba germana “Sub Tei”, si provine de la numerosii tei plantati de-a lungul aleii.

Unter den Linden
Unter den Linden

BebelPlatz

Bebelplatz este o piata publica de langa bulevardul Unter den Linden. Piata este incojurata de Universitatea Humboldt, Opera de Stat si Biblioteca Universitara, si este cunoscuta mai ales prin prisma unui episod tragic, acela al incendierii cartilor din 1933, sub conducerea nazistilor.

BebelPlatz
BebelPlatz

In piata se afla un memorial dedicat acelui moment de ardere a cartilor. Pe o placa este inscriptionat mesajul tragic al lui Heinrich Heine din anul 1820: “Acolo unde arzi carti, vei ajunge la final sa arzi si oameni”, care parca prevestea evenimentele groaznice ce urmau sa se petreaca mai tarziu in istorie.

BebelPlatz
Acolo unde arzi carti, vei ajunge la final sa arzi si oameni - Heinrich Heine, 1820

Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt este una dintre cele mai frumoase piete din Berlin, si impresioneaza prin cele doua catedrale in oglinda (Catedrala Franceza si Catedrala Germana), cu cladirea Casei de Concerte Konzerthaus in mijloc.

Gendarmenmarkt

Insula Muzeelor / Museuminsel

Insula Muzeelor este o mica insula situata in centrul Berlinului, in mijlocul raului Spree, si este, asa cum ii spune si numele, o insula a muzeelor. Cele mai valoroase muzee din Berlin le vei gasi aici: Muzeul National de Arta, Muzeul Vechi, Muzeul Nou, Muzeul Pergamon si Muzeul Bode.

Insula Muzeelor

Pe langa aceste muzee, insula este un loc minunat pentru a fi descoperit si explorat la pas. Cladirile sunt niste opere de arta in sine, si toata zona este foarte eleganta si prestigioasa.

Tot aici se afla si Domul din Berlin.

Berliner Dom

Catedrala sau Domul din Berlin este una dintre cele mai importante cladiri religioase din oras, si un punct de atractie turistic.

Domul din Berlin

Vizitatorii au ocazia sa urce pana sus, in cupola, iar un bilet costa 10 euro.

In cripta capelei se afla morminte ale unor membri ai familiei imperiale germane, dar care momentan nu se mai poate vizita.

Pergamonmuseum

Pergamonmuseum este cel mai nou muzeu de pe pe aceasta insula, si gasesti aici colectii impresionante de monumente arhitecturale majore, cum ar fi Ishtar Gate of Babylon, si alte artefacte istorice si arheologice, oferind o imagine asupra lumii civilizatiilor antice. Este un loc potrivit iubitorilor de istorie.

Neues Museum

Neues Museum gazduieste colectii de obiecte din Egiptul antic, cum ar mumii sau colectii de papirus, si artefacte preistorice din diferite culturi.

Altes Museum

Altes Museum este unul dintre cele mai vechi muzee din Berlin, iar aici se gasesc diferite colectii din antichitatea greceasca, romana si etrusca (sculpturi, ceramica, bijuterii, monezi).

Altes Museum

Alte Nationalgalerie

Alte Nationalgalerie este un muzeu de arta cu o colectie bogata de opere de arta europene, din secolele XIX si XX, cu lucrari din clasicicm, romantism sau impresionism.

Alte Nationalgalerie

Bode Museum

Pasionatii de istorie si arta au ocazia sa admire si diverse colectii din Muzeul Bode, cum ar fi muzeul de arta bizantina, colectia de sculpturi si una dintre cele mai mari colectii de monezi din lume.

Bode Museum

Recunosc, dintre toate aceste puncte de atractie de pe Insula Muzeelor, noi am ales sa vizitam doar Catedrala si sa urcam sus, in dom. Celor interesati de arta si istorie antica le recomand totusi sa isi faca timp pentru a vizita aceste muzee.

Kreuzberg

Dinspre Insula Muzeelor am pornit spre vestul Berlinului, ajungand in drumul nostru si in cartierul Kreuzberg.

Kreuzberg este un cartier vibrant, cu o viata de noapte activa, diversitate culturala si atmosfera energica. Aici gasesti comunitati din diferite colturi ale lumii ce convietuiesc impreuna, cum ar fi turcii, arabii sau africanii.

Cartierul are o multime de baruri, cluburi sau cafenele si este bine reprezentata arta stradala, prin diferite lucrari de graffiti.

Berlinul de Vest

Pe seara am ajuns si intr-una dintre cele mai aglomerate zone din Berlin, mai exact din inima fostului Berlin de Vest.

Kurfürstendamm Strasse

Kurfürstendamm Strasse, sau prescurtat Kudamm, este cea mai aglomerata si celebra artera de shopping din Berlin, cu o multime de magazine de lux, restaurante, cafenele sau hoteluri.

Kurfürstendamm Strasse

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Biserica Memorială Kaiser Wilhelm (Kaiser Wilhelm Memorial Church) de pe Kurfürstendamm Strasse ofera o imagine simbolica a Berlinului in plin razboi mondial. Biserica a suferit daune importante din cauza bombardamentelor in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial. Biserica nu a fost nici demolata, nici reparata, iar ruinele bisericii au fost pastrate ca un momument comemorativ al evenimentelor din acei tristi ani.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Postdamer Platz

Postdamer Platz este o piata publica din Berlin, devenita astazi un modern centru de afaceri si divertisment. In secolul al XX-lea, piata a fost una dintre cele mai aglomerate locuri din Berlin, dar in urma separarii Berlinului, Postdamer Platz a devenit un simbol al divizarii, fiind impartita direct de Zidul Berlinului.

Potsdamer Platz

Ziua 3 - Berlinul de Est, TV Tower, East Side Gallery

Cea de-a treia zi am pastrat-o pentru a explora zona estica a Berlinului. Recunosc, ne-a socat putin la inceput imaginea pe care am intalnit-o aici: blocuri comuniste, cladiri tipic sovietice, piete deloc elegante si bulevarde largi, asemenea cum intalnesti in orice alt oras dintr-o zona fost comunista. Dar, toate acestea fac parte din privelistea de ansamblu al intreg orasului Berlin, si ii aduce un farmec aparte. Daca in partea centrala si in Berlinul de Vest am gasit un oras armonios, elegant, vestic, Berlinul de Est ne-a adus foarte mult aminte de orasele din partea estica a Europei, din fostele tari comuniste.

Moscova Restaurant - East Berlin
Moscova Restaurant - East Berlin

Alexanderplatz

Alexanderplatz este punctul central din Berlinul de Est, ce poarta numele fostului tar rus din anul 1805. Cu renumitul turn de televiziune, ceasul Urania si numeroasele centre comericale, Alexanderplatz este unul dintre cele mai aglomerate locuri din Berlin, este un hub de transport si un punct de interes pentru turisti si localnici deopotriva.

AlexanderPlatz

Nu este o piata eleganta, asa cum ai gasi in orice alta capitala vest-europeana. Perioada comunista si-a pus amprenta asupra acestui loc, vei gasi elemente si caracteristinci distincte, care au reflecat politica regimului din anii de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial: o piata larga, cu cladiri uniforme si simple, fara accent pus pe infatisarea si aspectul locului.

Urania-Weltzeituhr

Urania-Weltzeituhr, sau Ceasul Mondial Urania, este un punct de referinta din piata Alexanderplatz. Ceasul a fost construit in anul 1969 pentru a comemora aniversarea de 20 de ani de la infiintarea Republicii Democrate Germane.

Ceasul este reprezentat de un sistem solar deasupra unui inel, care se invarte non stop, afisand ora fiecarui oras inscriptionat pe panou.

Turnul de Televiziune / Berliner Fernsehturm

Cu o inaltime de peste 360 metri, turnul de televiziune din Berlin este unul dintre principalele obiective turistice din capitala Germaniei. Daca ajungi aici, iti recomand sa iti cumperi un bilet si sa urci in turn, vei avea parte de o panorama a intregului oras, si vei putea repera de la inaltime fiecare monument sau obiectiv important din Berlin.

TV Tower Berlin

Karl-Marx-Allee

Una dintre cele mai mari artere ale orasului, un important bulevard din Berlinul de Est ce pornea din Alexanderplatz, este Karl-Marx-Alee, denumit pe vremuri Aleea lui Stalin.

Ce este aici oarecum captivant este sentimentul pe care ti-l lasa acest bulevard. Dintr-o tara foarte dezvoltata a Europei Occidentale simti ca ai aterizat intr-o cu totul alta lume, zona fiind reconstruita in stilul clasic socialist dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial.

Zidul Berlinului – East Side Gallery

Un alt punct major de interes pentru turisti este East Side Gallery. Aceasta este o celebra galerie de arta in aer liber, creata pe cea mai lunga portiune ramasa in picioare din Zidul Berlinului.

Pe o distanta de peste 1 kilometru, gasesti aici o colectie de picturi realizate direct pe zid, unele cu puternice mesaje politice, legate in principal de perioada in care acel Zid despartea Berlinul in doua.

East Side Gallery - Bruderkuss
East Side Gallery - Bruderkuss

Cea mai cunoscuta pictura de pe acest zid este “Bruderkuss”, reprezentat de sarutul dintre Leonid Breschnew, Secretarul General al Uniunii Sovietice, si Erich Honecker, Secretarul General al Partidului Socialist din RDG.

Galeria se poate vizita oricand, gratuit.

Nikolaiviertel

Nikolaiviertel este un cartier cochet si elegant din inima Berlinului, din jurul bisericii Nikolai, construita in anul 1230. Cartierul nu a rezistat bombardamentelor din timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, astfel ca toate cladirile au fost reconstruite dupa razboi conform vechiului plan. Astazi este un loc foarte frecventat de turisti, gasesti aici diferite terase si restaurante autentice, unde poti servi preparate specifice bucatariei berlineze si germane.

Nikolaiviertel

DDR Museum

Pentru ca timpul ne-a permis, si dorind sa ramanem oarecum in sentimul intregii zile, am ales sa vizitam si muzeul DDR. Muzeul prezinta istoria si aspecte din viata cetatenilor ce locuiau in Germania de Est (DDR este un acronim pentru GDR – Republica Democrata Germana).

Un bilet de intrare costa 13.5 euro, si poate fi interesant pentru cei ce vor sa afle cum traiau nemtii in partea comunista a tarii. Dar, avand in vedere ca si noi, ca romani, ne tragem tot dintr-o tara cu trecut comunist, muzeul in sine nu ne ofera neaparat elemente necunoscute – sunt aspecte ale vietii pe care am avut si noi ocazia sa le vedem sau sa le traim in Romania. 

Plimbare pe raul Spree

Am incheiat ziua cu o plimbare placuta si relaxanta pe raul Spree: am admirat Insula Muzeelor din barca, cartierul Nikolai sau cladirea Parlamentului. A fost o experienta frumoasa, iar daca aveti timp, v-o recomand si voua.

O astfel de excursie porneste de la 20 euro, si se pleaca din zona Domului din Berlin. Va puteti cumpara bilet la fata locului, sau online: Berlin: 1-Hour City Tour by Boat

Berlin
Domul din Berlin si cartierul Nikolai vazut de pe barca
Domul din Berlin si cartierul Nikolai vazut de pe barca

Alte obiective turistice din Berlin

Noi am avut doar 3 zile la dispozitie in Berlin, ceea ce nu ne-a permis sa vizitam toate obiectivele turistice de interes pentru noi. Le voi mentiona insa si pe acestea in articol, in cazul in care doriti sa le treceti pe lista voastra.

Sanssouci Palace, Potsdam

Sanssouci Palace este un frumos palat din Potsdam, la scurta distanta de Berlin. Palatul are o arhitectura impresionanta, cu gradini frumoase, si a fost resedinta de vara al regelui Frederic al II-lea al Prusiei.

Vizitarea acestui palat poate fi o idee pentru un day trip din Berlin, poti ajunge cu trenul intr-o ora in Potsdam, sau poti alege direct o excursie cu plecare din Berlin.

Un bilet de intrare costa 22 euro. 

Sanssouci Palace, Potsdam
Sanssouci Palace, Potsdam

Schloss Charlotenburg

Palatul Charlotenburg este unul dintre cele mai frumoase castele din Berlin. Palatul a fost construit in secolul al XVII-lea si a fost resedinta pentru diferiti regi ai Prusiei sau imparati germani.

Biletul de intrare costa 19 euro. 

Muzee din Berlin

Berlinul are o multime de muzee, peste 150 la numar, care ofera cate ceva pentru fiecare: de la arta, istorie, tehnica, pana la muzee interactive sau de divertisment.

Pe langa faimoasele muzee de pe Insula Muzeelor (Pergamom, Neues Museum, Altes Museum, Alte Nationalgelerie, Bode Museum), si cele vizitate si mentionate deja mai sus (THE WALL: asisi Panorama Berlin, DDR Museum), alte muzee interesante ar mai fi:

Unde sa te cazezi in Berlin

In Berlin ai multe optiuni de cazare, iar preturile pentru o cazare in apropierea centrului pornesc de la 100 euro camera/noapte. Iti recomand sa cauti o cazare aproape de o statie de metrou, pentru a avea acces rapid in centru, cu anulare gratuita si cu note de cel putin peste 8.

Noi ne-am cazat la Select Hotel Berlin The Wall, in apropiere de Checkpoint Charlie si de statia de metrou U6, unde am platit 138 euro / noapte. 

Unde sa mananci in Berlin

In Berlin gasesti mancare pentru toate gusturile si toate bugetele. Poti alege un loc elegant din cartierul Nikolaiviertel, unde sa servesti preparate traditionale, poti merge in cartierul Kreuzberg pentru a te bucura de atmosfera energica de aici, sau poti servi masa direct pe nisip, la Charlie’s Beach.

Charlie's Beach
Charlie's Beach

Iti recomand sa incerci, daca ajungi in Berlin, Gemuse Kebap. Nu este un produs autentic nemtesc, desigur, dar este delicios, si destul de diferit fata de kebap-ul cu care sunt noi obisnuiti, este preparat cu multe legume si branza deasupra.

Iar pentru o cafea buna, sa nu ratezi cafenelele Einstein Kaffee. Le poti observa peste tot in oras, si au produse foarte gustoase.

Gemuse Kebap
Gemuse Kebap

Unde sa faci shopping in Berlin

Daca vrei o sesiune de cumparaturi, iti recomand sa mergi pe Kurfürstendamm Strasse, cea mai importanta artera de shopping din Berlin, atat cu magazine de lux, cat si cu magazine mai accesibile.

Nu rata aici KaDeWe, al doilea cel mai mai mare centru comercial din Europa, dupa Harrods, din Londra.

KaDeWe

Cat ne-a costat excursia in Berlin

Un city break de 3 zile in Berlin, fara mese sau alte cumparaturi aditionale, ne-a costat astfel 370 euro / persoana.

Este impresionant acest oras, si cel mai interesant ni s-a parut modul cum a fost reconstruit si impartit Berlinul in urma celui De-al Doilea Razboi. Ai parte de doua orase intr-unul singur, prin felul cum au fost contopite mai multe stiluri arhitecturale. Este un oras care merita descoperit, pentru contrastele sale, pentru obiectivele sale turistice si pentru atmosfera frumoasa de aici. Noua ne-a placut foarte mult Berlinul, si sunt sigura ca si pe voi vă va incanta!

Berlin

Articole similare

Berlin in imagini

Berlin
Berlin - Gendarmenmarkt
Turnul de televiziune vazut din Dom
Turnul de televiziune vazut din Dom
Reichstag
Reichstag
Berliner Dom
Berliner Dom
Berliner Dom
Berliner Dom
Berlin
Berlin
Insula Muzeelor
Insula Muzeelor
Berlin
Berlin
Nikolaiviertel
Nikolaiviertel
Nikolaikirsche
Nikolaikirsche
Trabant - simbolic in Berlin
Trabant - simbolic in Berlin
Trabant - simbolic in Berlin
Trabant - simbolic in Berlin
Alte Bibliothek - Bebelplatz
Alte Bibliothek - Bebelplatz
Branderburger Tor
Branderburger Tor
Marx-Engels-Forum
Marx-Engels-Forum
East Berlin
East Berlin
TV Tower
TV Tower
Marienkirsche
Marienkirsche
Oberbaumbrücke
Oberbaumbrücke
Rotes Rathaus (Primaria rosie)
Rotes Rathaus (Primaria rosie)
Reichstag
Reichstag
Reichstag
Reichstag
Reichstag
Reichstag
Ampelmann
Ampelmann
Ampelmann
Ampelmann
Unter den Linden
Unter den Linden
Ambasada Regatului Unit - Unter den Linden
Ambasada Regatului Unit - Unter den Linden
Ambasada Rusiei - Unter den Linden
Ambasada Rusiei - Unter den Linden
Unter den Linden
Unter den Linden
Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie
East Side Gallery
East Side Gallery
Berliner Dom
Berliner Dom