Week-end de poveste in inima Transilvaniei: Viscri, Sighisoara, Rupea

Dupa multe calatorii reusite si locuri minunate vizitate in afara tarii, am dorit toamna aceasta sa redescoperim locatiile frumoase de la noi din tara si sa incercam sa le privim cu alti ochi, aceia ai unui turist ajuns pentru prima data in Romania.

Am ales astfel sa ne petrecem un sfarsit de saptamana de octombrie insorit in inima Transilvaniei, vizitand unele dintre cele mai cunoscute puncte de atractie din aceasta zona a tarii, foarte recunoscute de altfel si printre turistii straini: satul traditional Viscri, cetatea medievala de la Sighisoara si obiectivele principale din apropierea orasului Rupea.

In acest articol iti voi prezenta itinerariul nostru de un week-end din mijlocul Transilvaniei, un week-end petrecut in natura, in locuri traditionale, departe de agitatia cotidiana zilnica.

Despre Transilvania

Transilvania este una dintre regiunile istorice ale Romaniei, situata geografic in interiorul arcului carpatic. Transilvania are o istorie bogata, aflandu-se in trecut sub conducerea mai multor popoare, cum ar fi Regatul Ungar, Imperiul Austriac etc.

Vedere din Cetatea Rupea
Vedere din Cetatea Rupea

Peisajele minunate, orasele deosebite si diversitatea culturala au creat din Transilvania un adevarat simbol turistic al tarii noastre, cunoscut in randul turistilor din intreaga lume.

Transilvania ofera, astfel, o multime de activitati pe care le poti experimenta:

  • Poti explora meleagurile si admira peisajele pitoresti, cu ai sai munti, dealuri, paduri si rauri. Sunt diferite drumetii pe care le poti face aici, iar daca nu ai idee de unde sa pornesti, iti recomand sa verifici traseele Via Transilvanica din aceasta zona. 
  • Viziteaza orasele frumoase, cum ar fi Sibiu, Brasov, Cluj-Napoca, Sighisoara etc.
Sighisoara
Sighisoara
  • Bucura-te de viata autentica, simpla, de la tara. Descopera un sat traditional sau relaxeaza-te cateva zile la o pensiune undeva in natura, departe de toata agitatia din orase.
  • Viziteaza principalele obiective turistice din Transilvania: Castelul Bran, Castelul Peles, Salina de la Turda, Castelul Corvinilor etc.
  • Poti savura preparatele gastronomiei locale. Fiind un loc unde convietuiesc impreuna comunitati de diferite etnii (romani, maghiari, sasi), in bucataria traditionala se resimt influentele aduse de fiecare comunitate in parte, iar rezultatele sunt delicioase.

Ce sa faci un week-end in Transilvania?

Transilvania este o regiune de dimensiunea unei tari, astfel ca este imposibil sa ii descoperi toate frumusetile in cateva zile. Dar aici iti prezint o idee de itinerar concentrata pe locurile de vizitat din zona Brasov-Mures-Harghita.

Noi am calatorit cu masina, dar daca nu ai la dispozitie o masina, trebuie sa stii ca sunt diferite excursii de o zi spre aceste locatii, cu plecare din Brasov:

Unde ne-am cazat

Vineri dupa-amiaza am pornit cu masina spre locul de cazare, din orasul Lupeni, judetul Harghita. Ne-am cazat la Pensiunea Kotyogo, o pensiune frumoasa, eleganta, cu restaurant, unde am avut acces si la piscina interioara. Notele mari si review-urile bune de pe Booking.com si Google ne-au convins sa ne petrecem week-end-ul aici si sa facem din acest loc punctul de plecare spre obiectivele din jur.

Sambata

Am inceput ziua cu multa voie buna, si cu un mic dejun savuros servit la pensiunea unde am avut cazarea. Am pornit apoi cu masina spre unele dintre locurile deosebite din zona: Statuia Inima lui Iisus, satul Viscri, Cetatea de la Rupea si Complexul Geologic de la Racos.

Kotyogo

Statuia Inima lui Iisus

Una dintre cele mai impozante statui din Romania se afla in judetul Harghita, pe dealul Gordon, in apropierea orasului Odorheiu Secuiesc si il intruchipeaza pe Mantuitorul Iisus Hristos. Statuia Inima lui Iisus este unul dintre cele mai impresionante monumente pe care le-am vazut la noi in tara, si este un loc despre care se pare ca nu multa lume a aflat inca. Statuia a fost construita in anul 2011 si are o inaltime de 22 de metri.

Ca sa ajungi aici, de la soseaua principala ai de strabatut cativa kilometri pe un drum cu pietris pana la baza statuii, dar se merge destul de bine si usor.

Aici ai parte de o priveliste superba a dealurilor si a satelor din zona. Iar daca iti permite conditia fizica, te sfatuiesc sa urci pana in varful statuii (gratis). Te asigur ca imaginea vazuta de aici iti va taia rasuflarea!

Statuia Inima lui Iisus

Dupa cateva momente de recreere si contemplare in acest loc special, cu mare semnificatie divina, am pornit spre cel mai cunoscut sat din Romania, si anume satul Viscri.

Viscri

Viscri este, as putea spune, cel mai autentic si bine pastrat sat traditional din Transilvania si din Romania. Este un sat sasesc, care a devenit atat de renumit si datorita regelui Charles al III-lea al Regatului Unit, acesta obisnuind sa viziteze periodic casa sa de vacanta de aici.

Am petrecut aici cateva ore frumoase, am admirat si ne-am plimbat pe ulitele satului, am vizitat casa Regelui Charles si biserica fortificata din centrul satului, am servit pranzul la un punct gastronomic local si ne-am bucurat de linistea si tihna pe care acest loc ne-o transmitea.

Daca vrei sa afli mai multe despre satul Viscri, te invit sa citesti acest articol: Ce sa faci o zi in Viscri, cel mai autentic sat din Romania.

De la Viscri am plecat apoi spre Rupea, pentru a vizita Cetatea de la Rupea si Complexul Geologic de la Racos.

Cetatea Medievala Rupea

Cetatea Rupea este una dintre cele mai cunoscute fortificatii medievale din Transilvania, cu o vechime ce dateaza de peste 6 secole.

Cetatea se poate vizita, iar un bilet de intrare costa 15 lei / persoana. In interiorul cetatii gasesti un muzeu cu informatii despre istoria si importanta acestui loc.

Vederea panoramica de aici este spectaculoasa, poti admira orasul Rupea, iar in departare, Muntii Carpati.

Cetatea Rupea

Complexul Geologic Racos

In apropiere de Rupea se afla un loc deosebit, despre care, personal, nu stiam foarte multe pana sa ma interesez despre obiectivele turistice din zona Brasovului si a Harghitei.

Complexul Geologic Racos este o arie geologica de interes national, deschisa publicului pentru a descoperi minunatiile naturale ce pot fi gasite aici.

Racos

La Complex se poate ajunge cu masina din satul Racos, iar la intrare vei plati un bilet de 20 de lei / persoana.

Complexul cuprinde trei mari obiective ce pot explorate, iar distantele intre ele sunt destul de mici si pot fi vizitate la pas, intr-un cadru natural minunat: Vulcanul Stins, Lacul de Smarald si Coloanele de Bazalt.

Vulcanul Stins
Racos
Lacul de Smarald
Racos
Coloanele de Bazalt
Racos

Dupa o zi atat de plina, ne-am intors seara la cazare, pentru o cina buna si o baie relaxanta in piscina pensiunii.

Duminica

A doua zi de dimineata ne-am trezit iar cu forte proaspete, pentru ca aveam in plan sa vizitam alte locuri frumoase, pana sa plecam inspre casa.

Parcul Mini Transilvania

In Odorheiu Secuiesc se afla un parc tematic suprinzator de frumos, inspirat dupa alte astfel de parcuri din Europa, cum ar fi Mini-Europe din Bruxelles.

In Parcul Mini Transilvania sunt expuse peste 100 de machete ale unor localitati istorice sau cetati medievale din Transilvania. Este un parc potrivit atat copiilor, cat si adultilor, prin prisma informatiilor oferite aici despre locurile de importanta din Transilvania.

Un bilet de intrare costa 35 lei / adult, respectiv 20 lei / copiii peste 3 ani.

De aici am pornit apoi spre Sighisoara, ultima noastra oprire din aceasta scurta excursie de sfarsit de saptamana.

Sighisoara

Sighisoara este un oras prin care am trecut de zeci de ori in drumul meu spre sudul tarii, dar pe care, recunosc, abia acum am reusit sa il si vizitez. Iar ce am gasit aici m-a impresionat si m-a convins de faptul ca si Romania are locuri frumoase, pe care a invatat incet incet sa le aprecieze si sa le promoveze.

Am gasit o cetate a Sighisoarei eleganta, renovata, cu elemente autentice, asemenea unui oras din Germania. Cu o atmosfera medievala, Sighisoara este un loc ce atrage in prezent o multime de turisti, atat romani, cat si straini. Este un loc aparte, cu cladiri colorate, cu stradute pietruite, cu multe magazine de suveniruri si localuri cochete de servit masa.

Cunoscut aici este Turnul cu Ceas, ce poate fi vizitat, si Scara acoperita, cu cele 176 de trepte.

Acestea au fost locurile pe care noi am reusit sa le vizitam intr-un week-end calduros de toamna, sunt locatii deosebite, pe care sper ca te-am convins si pe tine sa le pui pe lista ta de viitoare calatorii!

Transilvania

Articole similare