3 Zile in Venetia – Itinerariul complet pentru prima ta vizita in Venetia

Hai cu mine sa descoperim Venetia, frumosul si romanticul oras italian!

Venetia nu are nevoie de multe cuvinte de descriere, este unul dintre cele mai frumoase, fascinante si impresionante locuri din lume. Cine nu ar recunoaste canalele sale intortocheate, gondolele emblematice si podurile elegante dintr-un oras atat de unic si deosebit ca Venetia?

Este un loc pe care niciun calator nu are voie sa il rateze, iar daca esti la prima vizita in orasul iubirii, atunci ai ajuns exact unde trebuie! Iti voi prezenta in acest articol ghidul complet pentru Venetia: ce sa vizitezi si ce sa faci timp de 3 zile in Venetia astfel incat sa ai parte de cea mai frumoasa vacanta. In plus, gasesti si alte informatii organizatorice necesare, cum ar fi: cum ajungi aici, cum circuli in Venetia, unde sa te cazezi si ce sa mananci!

Despre Venetia

Venetia, sau Venezia, cum ar spune italienii, este un oras unic din nord-estul Italiei, construit pe un grup de 118 mici insulite. Insulele sunt despartite de canale si conectate de poduri, iar cum toate constructiile sunt ridicate pe acele bucati de pamant, iti lasa impresia unui oras construit direct pe apa.

Arhitectura locului este, astfel, de-a dreptul impresionanta, iar ce uimeste este stilul arhitectural abordat si ramas constant de-a lungul timpului. O plimbare de-a lungul canalelor venetiene este ca o intoarcere in timp, iar fiecare colt al Venetiei parca spune o poveste.

Venetia

Venetia este capitala provinciei Veneto si are o populatie de aproximativ 250.000 locuitori. Orasul si laguna venetiana au fost declarate patrimoniu al umanitatii de catre UNESCO.

Venetia are aproximativ 398 de poduri si 175 de canale, ce insumeaza o lungime totala de 38 km. Canalul principal al orasului este Marele Canal, sau Canal Grande, ce traverseaza Venetia in forma de “S”.

Istoria Venetiei

  • Venetia a fost una dintre cele mai mari puteri navale ale Europei timp de secole. Prima atestare a orasului ar fi in secolul V d.Hr, cand un flux de refugiati au abandonat continentul si s-au refugiat aici, pentru a scapa de amenintarea unor invazii de-ale vremurilor.
  • Numele “Venetia” apare pentru prima data in documente in secolul al X-lea. Conducatorul politic era dogele, ales pe viata.
  • Datorita pozitionarii, navigatia a devenit o practica de baza pentru populatie, favorizand astfel comertul naval si facand din Venetia o putere maritima.
  • In apogeul sau, in secolul al XVIII-lea, Venetia era unul dintre cele mai elegante si rafinate orase din Europa, cu influente in domeniul artelor, literaturii sau arhitecturii. Teritoriul Republicii Veneto cuprindea parti din Croatia de astazi (Istria, Dalmatia) sau Muntenegru (Kotor).
Venetia
  • In 1797, trupele franceze ale lui Napoleon Bonaparte au ocupat orasul, moment in care Republica Venetia a incetat sa mai existe.
  • In 1866, Venetia a intrat in componenta Regatului Italiei.

Ce trebuie sa stii despre Venetia

  • In Venetia nu poti circula cu masina – daca vei calatori cu masina, vei fi nevoit sa o lasi intr-o parcare la intrarea in Venetia. Punctul pana la care poti ajunge cu masina este in Piazzale Roma. De aici incolo vei mai putea circula doar pe jos sau cu barca/vaporetto.
  • Incepand din luna aprilie 2024, in Venetia se solicita o taxa de intrare, obligatoriu de platit de catre toti turistii care viziteaza orasul intre orele 8:30 – 16 si care nu se cazeaza pe timp de noapte in Venetia. Taxa este de 5 euro/persoana si se poate plati online. Sunt exclusi de la plata turistii care au cazare in Venetia sau copiii sub 14 ani. Acestia insa au nevoie sa descarce un cod QR de aici, care sa ateste faptul ca sunt exclusi de la plata taxei de turist.
  • Cazare in Venetia sau in Mestre? Multi turisti aleg Mestre ca punct central de plecare, asta in principal datorita preturilor mai scazute la cazare. Personal, noi recomandam cazare in Venetia. Lasand la o parte pretul, Venetia are un farmec aparte seara, cand majoritatea turistilor parasesc orasul, acesta devine mai gol si este o adevarata placere sa te plimbi linistit pe canalele venetiene. Dar ramane, in final, decizia fiecaruia ce va alege: cazare in centrul Venetiei, cu toate avantajele acesteia, sau economie la cazare in Mestre, dar cu timp mai mult petrecut pe drumuri si bani cheltuiti zilnic pe transport pana in centrul Venetiei.
Venetia
Venetia pe timp de seara
  • Inundatii – chiar daca, mai nou, venetienii au construit un sistem modern anti-inundatii, pana de curand acestia se confruntau des cu niveluri ridicate ale apei, ceea ce ducea la inundatii frecvente ale orasului. Pe aplicatia hi!tide Venice poti verifica nivelul apei si prognozele vremii, pentru a te asigura ca nu vei avea parte de surprize acvatice. Sau, in cel mai rau caz, sa fii pregatit cu cizme de cauciuc!
Venetia

Cum ajungi in Venetia

Iti recomand sa citesti urmatorul articol pentru a afla cum poti ajunge in Venetia de la cele doua aeroporturi care deservesc acest oras, Marco Polo si Treviso: Cum ajungi si cum circuli in Venetia – Peste 6 Variante de transport.

Venetia

Cum circuli in Venetia

Vaporetto sunt considerate autobuzele Venetiei, sunt mijloacele de transport public pe apa care circula in Venetia si in toata Laguna Venetiana.

Vaporasele de tip vaporetto apartin companiei ACTV, iar mai jos iti las un link cu harta si toate liniile de transport din Venetia.

vaporetto
Sursa: actv.avmspa.it

Cateva linii importante, despre care ar fi bine sa stii, sunt:

  • Linia 1 – se deplaseaza de-a lungul Marelui Canal, si este cel mai frecventat vaporetto, care circula foarte des, la o frecventa de cateva minute. Este principalul vaporetto folosit de turisti, atat ca mijloc de deplasare, pentru ca leaga Piazzale Roma, punctul de intrare in Venetia, de Ponte Rialto sau Piazza San Marco, dar si pe post de vaporas turistic, pentru ca ai ocazia sa admiri de la bordul vasului intregul Canal Grande
  • Linia 4.1 – leaga Piazza San Marco de insula Murano
  • Linia 12 – leaga insula Murano de insula Burano sau Torcello
  • Linia 14 – leaga insula Burano de Piazza San Marco, Venetia
Venetia

Cat costa sa te deplasezi cu vaporetto

Un bilet de calatorie cu vaporetto costa 9.5 euro si il puteti cumpara de la orice tonomat din statii, sau online, de pe site-ul veneziaunica.it  sau GetYourGuide.

Daca stiti ca veti folosi mai des acest mijoc de transport, atunci este mai avantajos sa aveti un abonament de 24, 48 sau 72 de ore, in functie de perioada petrecuta in Venetia. In aceste abonamente, pe langa accesul la vaporetto, aveti inclus si transportul local cu mijloacele de transport terestre, cum ar fi autobuzele din zona Mestre sau de pe insula Lido (transportul de la aeroportul Marco Polo nu este inclus).

Preturile la vaporetto sunt:

  • Bilet de o calatorie de 75 minute – 9.5 euro
  • 1-Day pass – 25 euro
  • 2-Day pass – 35 euro
  • 3-Day pass – 45 euro
  • 7-Day pass – 65 euro

Sa nu uitati sa marcati biletul pe ponton, inainte de urcarea pe vapor!

In cazul in care nu sunteti decisi ce fel de bilet de vaporetto sa cumparati, daca un bilet de o singura calatorie, sau un abonament pe mai multe zile, ganditi-va in avans cat de mult planuiti sa circulati cu vaporasele intr-o singura zi.

Daca vreti sa ajungeti din Piazzale Roma pana in centrul Venetiei, atunci va este mai avantajos sa cumparati doar un bilet simplu. Insa, daca planuiti sa vizitati si insulele din jur, cum ar fi Murano sau Burano, cu un day pass iesiti mai bine la pret.

Venetia
Vaporetto nr 1 - traverseaza Marele Canal

Nu ezitati sa faceti o tura completa cu vaporetto nr. 1, de-a lungul Marelui Canal! Este mult mai avantajos sa folositi acest mijloc de transport decat sa inchiriati o barca privata, care sa va plimbe de-a lungul intregului canal. Iar pentru un view mai spectaculos, mergeti pe scaunele din capatul vaporului, unde veti avea o priveliste frumoasa asupra intregii Venetii, deloc obstructionata!

City pass-uri in Venetia

Exista si un city pass in Venetia, cu transport inclus pentru 1, 2 sau 3 zile si intrari la anumite muzee sau biserici, cum ar fi Palatul Dogilor, Muzeul Sticlei in Murano sau Muzeul Dantelei in Burano.

Preturile incep de la 52.90 euro / zi, sau 77.90 euro/zi cu transport inclus. Pentru 2 zile cu transport inclus veti plati 87.90 euro, 97.90 euro pe 3 zile sau 117.90 euro pe 7 zile.

Recomandarea mea este sa verificati dinainte daca merita sa achizitionati acest pas, avand in vedere obiectivele incluse si ce vreti voi sa vizitati. Intrarea la Catedrala San Marco nu este inclusa in acest pass, de exemplu. City pass-ul puteti sa il cumparati direct de pe GetYourGuide.

Ce sa faci 3 Zile in Venetia

Bun, acum ca am mentionat toate aspectele administrative ale calatoriei tale din Venetia, hai sa vedem si ce putem vizita aici, si cum ne putem imparti timpul petrecut pe aceste insule in cel mai optim mod posibil.

Itinerariul propus de noi consta in a petrece 2 zile in Venetia, explorand cele mai frumoase si cunoscute obiective turistice, iar o zi o vom lasa pentru vizitarea altor doua insule spectaculoase si unice, Murano, insula sticlei, respectiv Burano, insula casutelor colorate.

Harta de mai jos vine in ajutorul tau, pentru a putea repera toate punctele turistice mentionate in cele ce urmeaza. Apasa pe simbolul din partea stanga sus pentru a avea acces la lista atractiilor turistice impartite pe zile.

Ziua 1 - Venetia

In prima zi iti propun sa descoperi principalele obiective din Venetia, din centrul istoric si de-a lungul Marelui Canal. 

Venetia

Piazza San Marco

Piazza San Marco este de departe cel mai cunoscut loc din Venetia, punctul central si locul de unde trebuie sa iti incepi vizita in acest oras minunat.

Piazza San Marco, Venetia
Piazza San Marco, Venetia

Piazza San Marco este inima Venetiei, iti transmite un farmec anume, este de o eleganta desavarsita, iar o plimbare aici este ca o calatorie in timp. Piata este imprejmuita de cladiri istorice renumite, adevarate bijuterii arhitecturale, cum ar fi Bazilica San Marco, Campanile di San Marco sau Palatul Dogilor.

Basilica di San Marco

Basilica di San Marco, sau Bazilica Sfantului Marcu, este catedrala patriarhala a Venetiei si un adevarat simbol al orasului. Este o capodopera arhitecturala, ce imbina stilul gotic cu arhitectura bizantina, a carei constructie a inceput in secolul al IX-lea.

Basilica di San Marco
Basilica di San Marco

Iti recomand sa nu ratezi o vizita in interiorul acestei bazilici. Exista mai multe tipuri de bilete, cu care poti vizita doar interiorul bisericii, sau poti vizita si muzeul sau Pala d’Oro (altarul aurit cu pietre pretioase, din secolul al X-lea).

Intrarea in biserica este 3 euro, daca iti cumperi biletul la fata locului, sau 6 euro, daca il cumperi online. Atentie doar, daca nu ai bilete cumparate online si vrei sa le cumperi de la fata locului, sa te astepti la cozi mari de asteptare.

Basilica di San Marco
Basilica di San Marco

Daca vrei sa participi la un tur ghidat, acest tur prin care vizitezi interiorul bazilicii si al Palatului Dogilor poate fi o optiune: Venice: Guided Tour of St. Mark’s Basilica & Doge’s Palace.

Campanile di San Marco

Campanila San Marco este turnul clopotnita al Bazilicii San Marco, situat si el in Piazza San Marco. Turnul are 98 de metri, a fost construit in secolul al XVI-lea, si este in prezent unul dintre simbolurile Venetiei, usor vizibil din departare, de pe Marele Canal.

Campanile di San Marco
Campanile di San Marco

Turnul se poate vizita, ceea ca va recomand si voua, mai ales datorita privelistii asupra Venetiei pe care o aveti de la inaltime.

Un bilet de intrare costa 10 euro, cumparat de la fata locului, cu riscul de a astepta la cozi la casa de bilete, sau 12 euro online, de aici.

Campanile di San Marco
Vedere din Campanile di San Marco

Palazzo Ducale (Palatul Dogilor)

Palatul Dogilor este o cladire superba din Piazza San Marco, o capodopera arhitecturala fondata in secolul al IX-lea si ajunsa la forma actuala dupa mai multe reconstructii si restructurari.

Palatul Dogilor
Palatul Dogilor

Palatul este fostul sediu al dogilor, numiti pe vremuri conducatori alesi ai statului venetian.

Daca va pasioneaza istoria, atunci nu ratati o vizita la Palatul Dogilor. Biletul este, dealtfel, nu foarte ieftin:

Palatul Dogilor
Palatul Dogilor

Daca vrei sa participi la un tur ghidat, acest tur prin care vizitezi interiorul Palatului Dogilor si al Bazilicii San Marco poate fi o optiune: Venice: Guided Tour of St. Mark’s Basilica & Doge’s Palace.

Podul Suspinelor

Un loc emblematic si legendar al Venetiei este Podul, sau Puntea Suspinelor. Acesta leaga Palatul Dogilor de fosta inchisoare venetiana, despartite, de altfel, de un canal.

Podul Suspinelor
Podul Suspinelor

Podul are o legenda datorita careia a ajuns atat de cunoscut si cautat de turisti: se spune ca numele podului provine de la suspinele condamnatilor la moarte care treceau de la Palatul Dogilor la inchisoare, iar acestia ar fi suspinat mereu vazand Venetia pentru ultima data de la ferestrele mici ale podului.

Palatul si inchisoarea pot fi vizitate in cadrul aceluiasi bilet de intrare, si costa 30 euro: Venice: Doge’s Palace Reserved Entry Ticket.

Din Piazza San Marco, iti recomand sa te indrepti spre urmatorul reper turistic important din Venetia, si anume spre Podul Rialto (Ponte di Rialto).

Poti ajunge aici cu vaporetto nr. 1, dar eu iti recomand varianta mai frumoasa, si anume pe jos, plimbandu-te printre canalele superbe ale Venetiei. Te poti ghida dupa indicatoare, dar lasa-te pierdut printre numeroasele stradute, poduri si canale. Opreste-te sa bei un cappucino sau sa mananci un gelato, descopera farmecul venetian si bucura-te ca ai ajuns intr-unul dintre cele mai minunate si deosebite orase din lume!

Venetia

Podul Rialto

Podul Rialto este o adevarata emblema a Venetiei! Unul dintre cele patru poduri care traverseaza Marele Canal, Ponte di Rialto incanta si fascineaza vizitatorii cu arhitectura si frumusetea ta.

Ponte di Rialto
Ponte di Rialto

Este o adevarata zona turistica aici, cu numeroase magazine, restaurante si gondole de inchiriat. Inclusiv pe pod vei gasi randuri de magazine ale negustorilor locali.

Venetia

T Fondaco Rooftop Terrace

In jurul Podului Rialto ai posibilitatea de a urca pe acoperisul unei cladiri, de unde sa admiri panorama frumoasa a Venetiei si a Marelui Canal.

Aceasta cladire se numeste T Fondaco, care, dealtfel, este un centru comercial. Se poate vizita terasa de pe acoperis, intrarea este gratuita, dar este nevoie sa iti rezervi locul cu cel putin doua saptamani inainte, de aici.

Marele Canal

Canal Grande este unul dintre coridoarele navale principale ale Venetiei, si strabate orasul prin mijlocul sau, in forma de S.

Sunt 4 poduri peste Canalul Grande, care sunt, de altfel, si cele mai impresionante poduri din Venetia: Ponte di Rialto, Ponte dell’Academia, Ponte degli Sagli si cel mai modern si nou construit: Ponte della Costituzione.

O plimbare de-a lungul Marelui Canal este absolut obligatorie daca ajungi in Venetia. Peisajele orasului sunt absolut superbe vazute de pe apa, cu cladirile tipic venetiene, cu podurile emblematice sau cu binecunoscuta Piazza San Marco.

Marele Canal

Poti alege sa traversezi Marele Canal cu gondola sau cu o barca privata, dar recomandarea mea este sa apelezi la vaporetto, autobuzele pe apa ale Venetiei. Linia 1 circula dintr-un capat in altul al Marelui Canal, iar pretul unui bilet de o singura calatorie este de 9.5 euro: Venice: Waterbus and Mainland Bus Pass.

Plimbare cu gondola

O experienta autentica in Venetia este, de departe, plimbarea cu gondola. Este o activitate inedita, pe care multi turisti o incearca aici. Dar este, totodata, o activitate nu foarte ieftina, de la 90 de euro/30 minute/gondola.

Pot urca pana la 5 persoane intr-o gondola, astfel ca se pot imparti costurile plimbarii.

Venetia

Iti recomand, totusi, sa eviti gondolierii din zonele foarte turistice, si sa incerci sa negociezi cu ei.

Tips: O alternativa la plimbarea cu gondola printre canalele Venetiei este sa folosesti aceste barcute ca mijloc de transport intre malurile Canalului Grande. Vei avea parte de aceeasi experienta a plimbarii cu o gondola, dar la pret mult mai redus, de doar 2 euro. Cauta pe Google Maps dupa “Gondola Traghetto”, iar acolo vei gasi punctele de trecere ale Marelui Canal cu gondola. 

Venetia

Scala Contarini del Bovolo

O cladire impresionanta a Venetiei este Palatul Contarini del Bovolo, construit in secolul al XV-lea, renumit datorita scarii spiralate a palatului.

Este un obiectiv turistic foarte vizitat si instagramabil al Venetiei, iar pretul unui bilet de intrare, pentru a urca treptele scarii, este de 8 euro. Biletul poate fi cumparat si online, de pe site-ul oficial sau de pe GetYourGuide.

Scala Contarini del Bovolo

Teatro la Fenice

Teatrul La Fenice este principalul teatru din Venetia, construit in secolul al XVIII-lea, cu o arhitectura interioara absolut fascinanta, ce te transpune intr-o perioada mult mai romantica si eleganta decat cea actuala.

Teatro La Fenice

Poti vizita interiorul acestei cladiri si in afara programelor de spectacole de teatru sau opera, iar un bilet de intrare costa 12 euro: Veneția: Bilet de intrare la Opera La Fenice cu ghid audio.

Ziua 2 – Insulele Murano si Burano

Pentru a doua zi iti propun un day trip exceptional, prin care sa vizitezi insulele splendide din jurul Venetiei.

Si ma refer aici la insulele Murano si Burano, doua insule superbe, deosebite, pe care nu ai voie sa le ratezi!

Insula Murano
Insula Murano
Insula Burano
Insula Burano

Pentru aceasta zi iti recomand sa iti achizitionezi un day pass pentru vaporetto, pentru ca te vei plimba mult cu vaporasele Venetiei! Un day pass costa 25 de euro sau 35 euro pentru 2 zile. 

Poti vizita cele doua insule si in cadrul unui tur organizat: From Venice: Murano and Burano Half-Day Island Tour by Boat. Sau poti combina si cu o a treia insula, Torcello: Venice: Burano, Torcello & Murano Boat Tour w/Glassblowing.

Insula Murano

Cati dintre voi sunteti familiarizati cu termenul de sticla de Murano? Ei bine, sticla de Murano provine tocmai de pe… insula Murano, corect!

Sticla de Murano este un faimos tip de sticla artizanala, produsa pe insula Murano, din laguna Venetiana. Sticla a devenit renumita datorita calitatii, stilului si a tehnicii de productie.

Productia de sticla pe aceasta insula dateaza din secolul al XIII-lea, cand producatorii de sticla venetieni au fost mutati aici pentru a reduce riscul de incendii din orasul Venetia si pentru a proteja secretele tehnicii de fabricare a sticlei.

Astazi, sticla de Murano este apreciata de iubitorii de arta, dar si de simplii turisti, care pleaca mereu de aici cu cate un suvenir sub forma unui obiect din sticla, fie el o bijuterie, un pahar sau un ornament pentru casa.

Lasand la o parte renumele si denumirea de insula a sticlei, Murano merita vizitata si datorita frumusetii sale. Insula transmite o atmosfera de liniste si rafinament si iti ofera o calatorie in inima unui loc plin de farmec.

Cum ajungi din Venetia pe insula Murano
  • Linia 3: pleaca din Piazzale Roma, Venetia
  • Linia 4.1: face inconjurul Venetiei si ajunge pe insula Murano dinspre Piazza San Marco (statia San Marco S. Zaccaria)
  • Linia 4.2: acelasi traseu ca 4.1, dar in sens invers
  • Linia 7: linie de sezon, pleaca din San Marco S. Zaccaria spre Murano
  • Linia 12: pleaca din vestul Venetiei, statia Fondamente Nove, spre insulele Murano si Burano
  • Linia 13: pleaca din vestul Venetiei, statia Fondamente Nove, spre insula Murano
  • Linia N: linia de noapte
Insula Murano
Insula Murano

Insula Burano

Dupa ce ai explorat insula Murano, urmatoarea oprire este insula Burano.

De pe insula Murano te urci in vaporreto-ul cu numarul 12, iar intr-o ora vei ajunge pe un taram cu adevarat magic si fermecator!

Recunosc, insula Burano a fost pentru noi locul preferat din aceasta excursie in Venetia! Un loc mai vesel, mai colorat si care sa transmita o stare mai mare de buna dispozitie de mult nu mai intalnisem!

Este insula casutelor colorate si pline de viata, unde fiecare straduta si canal este o explozie de nuante de culori care mai de care mai puternice. Un sentiment de fericire te va invalui inca din primul moment in care ai pasit pe insula.

Daca Murano este denumita insula sticlei, Burano, pe de alta parte, este cunoascuta pentru traditia sa in arta dantelei.

Lasa-te pierdut pe canalele insulei si descopera-i povestea, admira-i frumusetea si bucura-te de caldura si veselia emanata de aceste casute colorate.

Motivul pentru care toate aceste case sunt atat de vesel colorate are un scop practic in spate: Burano a fost in trecut o insula de pescari, adeseori acoperita de ceata. Pescarii,  pentru a-si putea recunoaste cu usurinta casa cand se intorceau acasa, au recurs la aceste practici de a-si vopsi casa intr-o nuanta cat mai puternica.

Dupa ce ai explorat si aceasta insula, este timpul sa te intorci inapoi in Venetia. Pentru asta, iti recomand sa iei vaporetto cu numarul 14, pana in Piazza San Marco.

Cum ajungi din Venetia pe insula Burano
  • Linia 12: pleaca din vestul Venetiei, statia Fondamente Nove, spre insulele Murano si Burano
  • Linia 14: leaga insula Burano de Piazza San Marco, Venetia
  • Linia N: linia de noapte

Ziua 3 - Venetia

Pentru cea de-a treia de zi te invit sa vizitezi rapid o alta insula frumoasa de langa Venetia, iar apoi sa descoperi alte obiective turistice cunoscute din Venetia.

Insula Lido

Dupa ce, cu o zi inainte, ai vizitat insulele Murano si Burano, astazi poti petrece prima parte a zilei pe insula Lido, cunoscuta ca si plaja a venetienilor.

Insula Lido reprezinta, de fapt, litoralul Venetiei. Este o fasie lunga de pamant, ce formeaza o bariera intre laguna venetiana si Marea Adriatica.

Insula Lido
Insula Lido

Lido este o destinatie pentru turisti si localnici datorita plajei sale. Daca ajungi in Venetia si vrei sa te bucuri de mare si soare, aici trebuie sa vii!

Din Venetia ajungi rapid aici cu vaporetto numarul 1. Iti recomand un day pass de 2 zile, de 35 euro, cu care sa vizitezi toate cele 3 insule: Murano, Burano si Lido.

Riva degli Schiavoni

De pe insula Lido te intorci inapoi in Venetia, cu vaporetto nr. 1, pana in statia San Marco S. Zaccaria. De aici, o vei lua pe Riva degli Schiavoni, in directia opusa pietei San Marco.

Riva degli Schiavoni

Riva degli Schiavoni este o promenada minunata din Venetia, de-a lungul malului sudic la Venetiei. Este un loc foarte animat, cu o multime de terase, restaurante, hoteluri, cu multi gondolieri, vanzatori de suveniruri sau artisti stradali.

Via Giuseppe Garibaldi

Iti recomand sa mergi in plimbare de-a lungul promenadei Riva degli Schiavoni, pana vei ajunge pe Via Giuseppe Garibaldi.

Via Giuseppe Garibaldi

Via Giuseppe Garibaldi este una dintre cele mai vibrante strazi din Venetia, cu o atmosfera care seamana ma mult cu cea a unui oras european continental. Este una dintre cele mai largi strazi din Venetia, ceea ce o face sa iasa in evidenta intr-un oras cu canale si stradute atat de inguste.

Pe aceasta strada gasesti numeroase terase, restaurante si magazine, fiind un loc frecventat mai mult de localnici decat de turisti.

Arsenale di Venezia

Intoarce-te spre centrul Venetiei pe la Arsenale di Venezia, unul dintre cele mai importante santiere navale si centre militare de pe timpul Republicii Venetiene.

Arsenale di Venezia

Complexul nu se poate vizita, o parte din Arsenal este folosita de Marina Italiana, dar unele zone istorice sunt deschise publicului in timpul evenimentelor speciale, cum ar fi Bienala.

Libreria Acqua Alta

Daca esti in zona, poti da o fuga si pana la cea mai celebra librarie din Venetia!

Libreria Acqua Alta este un loc mai mult instagramabil decat istoric, o librarie interesanta din punct de vedere estetic, datorita modului in care sunt asezate cartile in gondola sau in cada pentru a fi protejate de eventualele inundatii.

Libreria Acqua Alta

Intrarea in librarie este gratuita. Curtea de afara, cu treptele formate din carti si cu vedere spre canal, este motivul pentru care acest loc a devenit atat de faimos pe social media.

Ponte dell’Accademia

Iti recomand apoi sa te intorci spre zona pietei San Marco, iar mai apoi spre Ponte dell’Accademia, unul dintre cele patru poduri care traverseaza Marele Canal. Este un pod iconic al Venetiei, din anul 1854, ce leaga zona pietei San Marco de muzeul de arta Gallerie dell’Academia si Bazilica Santa Maria della Salute.

Ponte dell’Accademia

Squero di San Trovaso

Daca vrei sa vezi un loc aparte, atunci du-te in Squero di San Trovaso! Este un santier de gondole, unde se pastreaza inca traditia veche de constructie si intretinere a gondolelor. Daca vrei sa vezi oameni la treaba, folosind tehnica de construire sau de reparatie a acestor ambarcatiuni de apa, nu rata acest loc!

Squero di San Trovaso
Squero di San Trovaso

Basilica di Santa Maria della Salute

Basilica di Santa Maria della Salute este una dintre cele mai frumoase biserici din Venetia, de-a dreptul impresionanta si unul dintre reperele orasului, datorita pozitionarii sale, la capatul Marelui Canal.

Basilica di Santa Maria della Salute
Basilica di Santa Maria della Salute

Intrarea in biserica este gratuita.

Alte obiective turistice – optional

Ti-am pregatit si o lista optionala de activitati turistice, in cazul in care ai mai mult timp la dispozitie, sau esti pasionat de un anumit segment cultural.

  • Gallerie dell’Accademia
  • Peggy Guggenheim Collection
  • Galleria Giorgio Franchetti alla Ca’ d’Oro
  • Opera sau concerte
Venetia

Unde sa te cazezi in Venetia

Cazare in Venetia

Daca vrei sa vizitezi Venetia, sa te astepti la preturi mai ridicate la cazare in centrul orasului. Venetia este recunoscuta ca fiind una dintre locatiile cu cele mai scumpe cazari din Italia, si poate chiar si din Europa. Dar sentimentul ca ai ajuns acolo, ca esti liber sa te plimbi pe elegantele canale ale Venetiei, iti garantez ca va merita fiecare leu dat pe cazare.

Venetia pe timp de noapte
Venetia pe timp de noapte

Cateva cazari bine cotate din Venetia si cu recenzii bune, avand cel putin nota 8 pe Booking.com, ar fi:

Noi am fost cazati la Locanda Barbarigo,  un hotel tare dragut si autentic din centrul Venetiei, la 5 minute de Piata San Marco si aproape de Canal Grande si de statia de vapor Alilaguna. In luna martie 2024 am platit 110 euro pe noapte pentru o camera dubla.

Cazare in Mestre

O optiune mai ieftina de cazare pentru vizita ta in Venetia poate fi in Mestre, cel mai apropiat oras continental de Venetia.

Cazarile sunt simtitor mai ieftine, iar de aici pana in Venetia poti ajunge relativ repede cu mijloacele de transport in comun.

Cateva cazari bine cotate in Mestre, cu note peste 8 pe Booking.com ar fi: 

Citeste in acest articol cum te poti deplasa de la Mestre in Venetia: Cum ajungi si cum circuli in Venetia – Peste 6 Variante de transport.

Unde sa mananci in Venezia

Ai ajuns in Italia! Asa ca, meniul tau zilele acestea ar trebui sa fie format, in principal, din pizza, paste, gelato si alte bunatati ale bucatariei italiene.

Cateva restaurante bine cotate din Venezia sunt urmatoarele: 

Dar, daca ai ajuns intr-o anumita locatie, e de ajuns sa verifici recenziile de pe Google Maps sau TripAdvisor ale unui anumit restaurant si cu siguranta nu vei da gres.

Venetia

Totusi, o regula in Venetia este sa eviti restaurantele din zonele foarte populare si turistice, cum ar fi, de exemplu, cele din jurul Pietei San Marco.

Iar daca doresti sa servesti masa intr-un anumit restaurant, iti recomand sa iti faci rezervare dinainte.

Cat ne-a costat vacanta in Venetia?

  • Avion: Cluj-Napoca – Aeroport Marco Polo – 300 RON/persoana (60 euro)

3 zile in Venetia ne-au costat, fara mese sau alte cumparaturi, aproximativ 400 euro / persoana, preturi valabile pentru luna martie 2024. O masa in oras de 2 persoane costa undeva intre 30-40 euro.

Este mult? E putin?

Asteptam sa ne spuneti in comentarii!

Venetia
Venetia - orasul iubirii!