7 zile in Madeira – Itinerariul perfect pentru insula Madeira

Hai cu noi intr-o calatorie inedita, in inima naturii si in mijlocul oceanului, inconjurat de unele dintre cele mai frumoase peisaje din lume!

Da, este vorba despre Madeira, insula eternei primaveri! Ti-am pregatit ghidul complet cu toate informatiile importante despre aceasta insula, impreuna cu un traseu complet, un itinerar de 7 zile care sa acopere cele mai impresionante si minunate locuri!

Ce trebuie sa stii despre Madeira

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii despre Madeira este ca e o destinatie de vis! Fascinanta si spectaculoasa, cu ale ei culori, privelisti si natura vie, Madeira te va cuceri din primul moment.

Dar, bineinteles, ai nevoie si de alte informatii utile:

  • Madeira este o insula din arhipelagul Madeira, din Oceanul Atlantic. Apartine de Portugalia, dar totodata este intitulata si regiune autonoma.
  • Limba oficiala este portugheza, iar moneda este euro.
Casutele traditionale din Santana
Casutele traditionale din Santana
  • Madeira este o destinatie ce poate fi vizitata tot timpul anului. Cu temperaturi medii intre 15 grade (iarna) si 25 de grade (vara), Madeira e plina de turisti mereu. Totusi, preferinta noastra, si recomandarea noastra pentru voi e sa veniti aici in lunile de iarna, tocmai pentru a va adaposti de frigul simtit in majoritatea tarilor europene. De asemenea, lunile de vara sunt mult mai aglomerate.
  • Temperatura este perfecta in Madeira, dar totusi vremea poate fi schimbatoare, si precipitatiile nu lipsesc nici ele. Ai la dispozitie live webcam-uri peste tot pe insula, pentru a putea vedea cum este vremea intr-a anumita locatie de pe insula

Daca vrei sa afli mai multe astfel de informatii organizatorice despre Madeira, nu rata si acest articol: Madeira – Tot Ce trebuie sa stii inainte sa vizitezi Madeira, insula eternei primaveri.

Apus pe Pico Ruivo
Apus pe Pico Ruivo

Cum ajungi in Madeira

Din Romania, din pacate, nu exista zbor direct pana in Madeira. Noi am zburat in Madeira din Budapesta, zbor direct cu Wizz Air, iar biletul l-am prins foarte avantajos la pret – doar 80 euro/dus-intors de persoana, pentru o calatorie la inceputul lunii decembrie. Desigur, nu mereu ai sansa sa gasesti astfel de preturi, dar daca le cauti din timp si esti flexibil la date, nu trebuie sa arunci cu sute de euro pe un zbor in Madeira.

Madeira

Daca ti-e complicat sa ajungi pana in Budapesta, iti ramane varianta unui zbor cu escala. De exemplu, din Bucuresti sau Cluj-Napoca poti zbura cu Wizz Air direct in Lisabona, iar de acolo cu TAP Air Portugal pana in Madeira. Poti lega si cu o excursie in Lisabona, daca ai mai mult timp la dispozitie: 4 zile in Lisabona, capitala Portugaliei – obiective turistice, ce sa faci in Lisabona.

Madeira

Cum circuli in Madeira

Cu masina in Madeira

Noi am apelat la cea mai simpla si flexibila varianta de a descoperi Madeira, si la fel va recomand si voua: am inchiriat o masina pe toata perioada sederii. Am platit 50 euro/zi, cu toate taxele incluse, fara card de credit, fara garantie si cu anulare gratuita. Cauta pe rentalcars.com sau Google varianta perfecta pentru tine!

Madeira este o insula cu specific montan, sunt multe dealuri de urcat si pante abrupte. Daca nu te stii un sofer foarte experimentat, iti recomand din start o masina cu cutie automata!

Funchal
Funchal

Cu taxi / Bolt in Madeira

In cazul in care decideti sa nu inchiriati masina, nu este nicio problema! Exista solutii si pentru turistii fara masina: autobuze, taxiuri, dar cel mai important, tururi organizate.

Iar vestea buna este ca aici ai si optiunea unor servicii de ride sharing – Bolt este valabil si in Madeira!

Cu autobuz in Madeira

Madeira are o retea de mijloace de transport public in toata insula. In cazul in care esti interesat de aceasta varianta, iti las aici un link care sa iti ofere mai multe detalii despre transportul public in Madeira: https://www.flatio.com/blog/moving-around-madeira-island-by-bus-everything-you-should-know.

Cu tururi organizate / excursii de o zi in Madeira

Chiar daca o masina inchiriata iti ofera o anume flexibilitate, si excursiile de o zi pot fi o varianta buna de a descoperi Madeira in totalitate.

Iti las mai jos o lista de tururi organizate cu care poti ajunge spre toate punctele cardinale si locurile importante ale insulei:

Pico do Arieiro
Pico do Arieiro

Ce sa faci in Madeira – itinerar pe zile

Si acum, sa trecem la programul propriu zis. Itinerariul este bazat pe experienta noastra in Madeira, in urma calatoriei noastre de la inceputul lunii decembrie, si acopera toate punctele de interes importante: drumetii, levada, plaje, piscine naturale, orase etc.

Gliseaza panoul din partea stanga sus a hartii de mai jos pentru a putea vedea toate obiectivele pe zile.

Daca vreti sa vedeti lista completa cu toate obiectivele turistice din Madeira, am pregatit pentru voi acest articol: Ce sa faci in Madeira – Cele mai frumoase 20 locuri de vizitat.

Ziua 1 – Pico do Arieiro, Pico Ruivo

Incepem aventura din Madeira cu cea mai importanta atractie turistica – Pico do Arieiro si Pico Ruivo!

Miradouro da Eira do Serrado + Nun’s Valley

Pornim dimineata din Funchal spre Pico do Arieiro, iar pe drum dam de prima intalnire cu frumusetea Madeirei. Ne oprim la Miradouro da Eira do Serrado, un punct de belvedere la peste 1000 metri, de unde admiram privelistea intreaga a zonei, impreuna cu Nun’s Valley, sau “Valea Calugaritelor”. Pe urma, ne continuam drumul spre celebrul Pico do Arieiro.

Pico do Arieiro

Pico do Arieiro (1818 metri), impreuna cu Pico Ruivo (1862 metri) sunt cele mai inalte varfuri din Madeira si highlight-urile insulei (pico inseamna varf)!

PR 1 Pico do Arieiro - Pico Ruivo
  • Este foarte important sa-ti planifici inca din prima zi urcarea pe cele doua varfuri pentru a te asigura ca ai timp destul sa vizitezi varfurile pe vreme buna, cu cer senin – sau cel putin, sa nu fie pe timp de ploaie si ceata! Vremea este tare schimbatoare aici, si ar fi pacat, daca nu iti planuiesti din timp, sa ratezi cele doua „pico” tocmai din cauza vremii.

Pico do Arieiro este accesibil cu masina, facand astfel posibil ca oricine sa poata ajunge aici. Exista doua parcari langa Pico do Ariero: parcarea superioara, unde timpul de stationare este de maxim o ora, si care se umple destul de repede, si o parcare mai departe putin, la 10 minute de mers pe jos, unde nu exista limita de timp. Ambele parcari sunt gratuite. 

Ajuns la baza varfului Pico do Arieiro, acolo vei gasi un restaurant, toalete si magazine de suveniruri.

Pico Ruivo

Pico Ruivo nu este la fel de accesibil si nu poti merge direct cu masina. Pentru a ajunge in varf ai nevoie sa faci o drumetie, fie din parcarea de la Achada do Teixeira (PR 1.2 Vereda do Pico Ruivo, 3 km pe sens), fie direct de la Pico do Arieiro (PR1 Vereda do Pico do Areeiro – 7 km pe sens). Te invit sa descoperi in acest articol toate detaliile despre cum poti ajunge pe ambele varfuri si ce trasee ai in zona: Atractia turistica nr 1 din Madeira – Pico do Arieiro si Pico Ruivo – Ghidul complet.

Pico Ruivo
Pico Ruivo

Noi am ales sa mergem prima data cu masina la Pico do Arieiro, iar pe urma sa mergem tot cu masina in parcarea de la Achada do Teixeira, de unde, in urma traseului de drumetie PR 1.2 Vereda do Pico Ruivo, de o lungime de 3 km, am urcat pe cel de-al doilea varf, Pico Ruivo.

PR Vereda do 1.2 Pico Ruivo
PR Vereda do 1.2 Pico Ruivo

Am ajuns aici pe timp de apus, ceea ce a facut totul cu mult mai special! Sa te afli acolo sus, deasupra muntilor, norilor, oceanului, sa ai o asemenea priveliste cu soarele ce apune, a fost de vis! Credeti-ma ca lacrimile de emotie sunt nelipsite in asemenea momente.

Daca nu aveti masina, puteti participa la o excursie de grup: masina va va prelua de la hotel (Funchal), va va lasa la Pico do Arieiro dimineata devreme, iar pe seara va va lua din parcarea Achada do Teixeira, dupa ce ati strabatut traseul PR 1 (Pico do Arieiro – Pico Ruivo 7 km) si PR 1.2 (Pico Ruivo – Achada do Teixeira 3 km) – in total 10 km. O astfel de excursie ar fi aceasta: Funchal: Sunrise Hike from Pico do Arieiro to Pico Ruivo.

PR 1 Pico do Arieiro - Pico Ruivo
PR 1 Pico do Arieiro - Pico Ruivo

Levada dos Balcões

Pentru ca noi am ales sa mergem cu masina de la Pico do Arieiro la Pico Ruivo, in drumul nostru am trecut pe langa Levada dos Balcões (Punct de start/finish: Ribeiro Frio), unde ne-am si oprit pentru o mica drumetie.

Levada sunt acele trasee foarte populare in Madeira, create de-a lungul canalelor de irigatii construite cu ani in urma. Sunt numeroase astfel de trasee pe care le poti parcurge in Madeira, de lungimi diferite, dar de dificultate medie.

PR 11 Levada dos Balcões este un traseu scurt si usor, de doar 3 km dus-intors. recomandat absolut oricui. “Balconul” de la final este recunoscut pentru multitudinile de pasari care isi au cuibul aici. Asa ca, daca vrei sa le admiri din apropiere, nu uita sa iei cu tine o punguta cu seminte, pentru a le-o oferi pasarilor. Cu siguranta, copiii vor fi foarte incantati.

PR 11 Levada dos Balcões
PR 11 Levada dos Balcões

Daca decizi sa faci traseul Pico do Arieiro – Pico Ruivo (PR 1) pe jos, poti veni la aceasta levada intr-o alta zi!

Ziua 2 – Sudul Madeirei

Ziua doi vine cu noi locuri frumoase din Madeira, mai exact din sudul insulei.

Cabo Girão Skywalk

Unul dintre cele mai vizitate locuri din Madeira este Cabo Girão Skywalk. Aceasta este o platforma construita la inaltime, pe marginea stancii, cu acces la o panorama absolut superba – de aici vezi foarte bine orasul Funchal, coasta insulei si Oceanul Atlantic.

Iar daca esti curajos, plimba-te direct pe sticla platformei de Skywalk! Aici iti vei invinge orice teama de inaltime!

Un bilet de intrare costa 2 euro.

Cabo Girão Skywalk
Cabo Girão Skywalk

Levada Nova / Levada do Moinho

Una dintre cele mai frumoase drumetii in Madeira este cea oferita de combinatia a doua levade – Levada do Moinho, respectiv Levada Nova.

Traseul incepe din orasul Ponta do Sol, langa biserica Lombada, pe PR 7 Levada do Moinho. Acesta are o distanta de 8 km si este un circuit in bucla, ce dureaza 3-4 ore. Poteca te duce prin cele mai frumoase peisaje, cu privelisti superbe, fiind situat la inaltime si avand o panorama a crestelor din jur si a Oceanului Atlantic.

La finalul traseului Levada do Moinho, ai optiunea fie sa te intorci pe acelasi traseu, sau sa vii inapoi pe alt traseu, pe Levada Nova. Noi recomandam a doua varianta, pentru a admira zona si dintr-un alt punct. In plus, asa aveti ocazia sa ajungeti si la celebra cascada a levadei.

Traseul este unul de dificultate medie, dar nu este recomandat persoanelor cu frica de inaltime!

Cascata dos Anjos si Ponta do Sol

Cascata dos Anjos, sau Cascada Ingerilor, este unul dintre cele mai instagramabile locuri din Madeira.

Este vorba de o cascada ce se varsa direct peste sosea, stropind, in acest timp, masinile si oamenii care circula pe drum.

Cascata dos Anjos
Cascata dos Anjos

De fapt, acesta este un drum secundar, mai nou cu acces interzis, unde doar rezidentilor le este permis sa circule. Dar asta nu a oprit turistii curiosi sa vina in vizita la aceasta cascada.

Daca esti pregatit cu costum de baie, fa si tu o poza stand direct sub cascada si urc-o pe retelele de socializare. Garantat vei avea o multime de aprecieri si comentarii!

Cascada se afla la marginea oraselului Ponta do Sol, asa ca, daca ajungi la Cascata dos Anjos, nu ezita sa dai o fuga si in acest cochet oras. Ponta do Sol are un vibe bun, de vacanta si de statiune la mare, cu plaja si faleza la ocean!

Ponta do Sol
Ponta do Sol

Praia da Calheta

Dupa asa o drumetie si zi lunga, aloca-ti cateva momente de relaxare pe una dintre cele mai frumoase plaje din Madeira, Praia da Calheta.

Praia da Calheta
Praia da Calheta

Ziua 3 – Estul Madeirei

Pentru ziua trei propun sa mergi in cel mai estic punct al insulei Madeira, Ponta de São Lourenço.

Cristo Rei

In drumul spre cel mai estic punct, daca pleci din Funchal, vei trece pe langa Cristo Rei, statuia lui Iisus Hristos. Un obiectiv turistic aparte, care aduce putin a Rio de Janeiro si Brazilia. Daca esti in drum, merita sa opresti 10 minute si sa admiri imprejurimile, vederea de la inaltime, si sa cobori treptele potecii amenajate pentru a observa statuia de la departare.

PR8 Vereda da Ponta de São Lourenço

Dupa Pico do Arieiro si Pico Ruivo, pentru noi Vereda da Ponta de São Lourenço a fost cel mai minunat loc din Madeira.

PR 8 Vereda da Ponta de São Lourenço
PR 8 Vereda da Ponta de São Lourenço

Traseul PR 8 Vereda da Ponta de São Lourenço duce spre cel mai estic punct al insulei si are o lungime de 8 km dus-intors, de dificultate medie. Traseul este foarte bine intretinut si amenajat, si are parte de privelisti superbe: oceanul, coastele stancoase, vegetatia bogata si un sunet constant al valurilor intregesc acest peisaj minunat de la marginea insulei Madeira. Este unul dintre locurile pe care nu ai voie sa il ratezi!

Daca nu ai la dispozitie masina, poti ajunge la PR 8 Vereda da Ponta de São Lourenço in cadrul unui tur organizat: Madeira: Best of the East Tour from Funchal.

PR 8 Vereda da Ponta de São Lourenço
PR 8 Vereda da Ponta de São Lourenço

Ziua 4 – Levada das 25 Fontes

O noua zi, o noua drumetie! Trebuie sa stii ca Madeira este insula drumetiilor, si trebuie sa profiti de orice zi pentru a explora frumusetile acestei insule, mai ales daca esti genul de calator activ, caruia ii place miscarea!

PR6 Levada das 25 Fontes

Fontes inseamna fantana, iar dupa cum ii spune numele, Levada das 25 Fontes, aceasta este Levada celor 25 de fantani.

Traseul, desi nu foarte scurt, de 8.6 km dus-intors, este considerat unul moderat, iar peisajele de-a lungul levadei sunt minunate. Este, de departe, una dintre cele mai populare levada din Madeira.

Tineti cont ca, odata ajunsi in parcare (Punct de start/finish: Rabaçal), exista un microbuz care va poate duce pana la inceputul traseului, o distanta de 2 kilometri. Acesta circula la o frecventa de 10 minute, biletul costa 5 euro dus-intors si se plateste cash soferului.

Iar daca nu aveti masina, va puteti rezerva locul la un astfel de tur:  Madeira: Rabaçal 25 Fountains Levada Walk & Cabo Girão.

Padurea Fanal

Stiti acele filme de groaza, unde actiunea se petrece intr-un cadru misterios, intr-o padure infricosatoare, mistica, unde simti ca poti taia ceata patrunzatoare cu un cutit?

Ei bine, locul acesta este in padurea Fanal. Nu neaparat martorul unui film horror, dar cadrul si atmosfera din padure sunt perfecte pentru un astfel de film!

Padurea Fanal
Padurea Fanal pe timp de ceata

Padurea Fanal din Madeira este recunoscuta pentru aerul sau mistic. Si asta se datoreaza cetii care invaluie frecvent copacii seculari din padure. Este un loc inedit, mai ales cand se lasa ceata deasa, si este una dintre locatiile cele mai cunoscute ale insulei.

Daca vrei sa prinzi padurea Fanal pe timp de ceata, planuieste-ti vizita aici in functie de prognoza meteo. Dar, daca ai “ghinion” de vreme buna si soare, sa stii ca padurea este minunata si pe lumina! Si este un loc numai bun sa te reconectezi cu natura, sa admiri verdele viu al padurii cu copaci de laur si sa te bucuri de liniste.

Padurea Fanal
Padurea Fanal pe cer senin

Daca nu ai la dispozitie masina, poti ajunge in padurea Fanal in cadrul unui tur organizat: Funchal: Porto Moniz, Fanal Forest and Cabo Girao Jeep Tour.

Ziua 5 & 6 – Nordul insulei

Urmatoarele doua zile as prefera sa nu le impart neaparat pe ore, si asta pentru ca fiecare are viteza sa in momentul in care viziteaza locuri noi.

Tocmai de aceea, pentru aceste doua zile iti propun sa descoperi intreaga jumatate nordica a insulei, pornind din est si pana in vest si oprind la toate punctele de interes de pe traseu. Punctele de oprire le voi mentiona mai jos, in ordinea lor de pe harta:

Miradouro do Guindaste

Casutele traditionale din Santana

Pe langa natura bogata, Madeira are si o istorie si cultura in spate, iar din punct de vedere turistic, acestea sunt reprezentate cel mai bine de Casutele traditionale din Santana. Acestea sunt un simbol al patrimoniului cultural si o imagine a trecutului rural al insulei.

Casutele traditionale din Santana
Casutele traditionale din Santana

Casutele sunt deschise si pot fi vizitate gratuit, in interior gasindu-se la vanzare diferite produse cu specific local.

Daca nu ai la dispozitie masina, poti ajunge la casutele traditionale din Santana in cadrul unui tur organizat: Madeira: Best of the East Tour from Funchal.

Ruins of St. George

Miradouro da Beira da Quinta

Miradouro da Beira da Quinta
Miradouro da Beira da Quinta

Miradouro Veu da Noiva

Piscinele natural din Seixal

Piscinele naturale sunt bazine de apa formate in mod natural in roci vulcanice si umplute apoi cu apa oceanului.

Piscinele naturale din Seixal sunt mai mici decat cele din Porto Moniz, dar la fel de interesante si mai putin aglomerate.

Intrarea este gratuita la aceste piscine.

Plaja cu nisip negru din Seixal

In apropierea piscinelor se afla si plaja din Seixal, o plaja cu nisip negru vulcanic.

Plaja din Seixal
Plaja din Seixal

Ribeira da Janela

Un loc interesant in Madeira, situat in nordul insulei intre cele doua statiuni cu piscine naturale, este Ribeira da Janela. Este vorba de o stanca cu o forma cel putin ciudata, aflata langa o plaja cu adevarat salbatica.

Ribeira da Janela
Ribeira da Janela

Piscinele naturale din Porto Moniz

Piscinele naturale din Porto Moniz, cele mai renumite din Madeira, sunt o serie de mai multe bazine create unele langa altele, intr-un cadru total natural.

Intrarea in complexul piscinelor naturale costa 3 euro.

Piscinele naturale din Porto Moniz
Piscinele naturale din Porto Moniz

Porto Moniz este, de altfel, o statiune, cu numeroase locuri de cazare si restaurante pentru turistii care vin aici special pentru aceste piscine.

Daca nu ai la dispozitie masina, poti ajunge la piscinele naturale in Porto Moniz in cadrul unui tur organizat: Funchal: Porto Moniz, Fanal Forest and Cabo Girao Jeep Tour.

Farol da Ponta do Pargo & Miradouro da Garganta Funda

Daca am mentionat deja locurile interesante din nordul, estul si sudul insulei, nu putem lasa deoparte nici partea vestica.

Cel mai vestic punct al Madeirei se afla la Farol da Ponta do Pargo, farul situat la marginea insulei, cu un view absolut superb. Iti recomand sa iti aloci o dupa-amiaza aici, pentru a surprinde apusul in toata frumusetea lui.

In apropiere se afla Miradouro da Garganta Funda, un punct de observare al unei cascade absolut enorme.

Miradouro da Garganta Funda
Miradouro da Garganta Funda

Ziua 7 - Funchal

Funchal este capitala si cel mai mare oras al Madeirei, cu o populatie de 100.000 locuitori.

Orasul este foarte elegant si cochet, cu un vibe bun si o atmosfera de continua vacanta. Merita sa iti aloci cateva ore, poate chiar o zi intreaga, pentru a descoperi energia buna si eleganta acestui mic orasel de insula.

Jardim Botânico
Jardim Botânico, Funchal

Cateva obiective de neratat din Funchal ar fi Jardim Monte Palace Madeira, o frumoasa gradina tropicala, Carreiros do Monte, celebra sanie tobogan din Funchal, centrul vechi cu zona portuara si Rua de Santa Maria, gradina botanica din oras sau muzeul Cristiano Ronaldo.

Te invit sa descoperi mai multe despre Funchal in urmatorul articol: O zi in Funchal, capitala Madeira – TOP 6 lucruri de facut in Funchal.

Unde sa te cazezi in Madeira

Locatia cazarii aleasa de majoritatea turistilor care calatoresc in Madeira este in zona Funchal. Poti alege capitala insulei ca si punct de plecare spre majoritatea locurilor de interes din Madeira. Avantajul este ca de aici poti ajunge rapid cu masina spre orice punct al insulei, iar daca nu ai masina, poti lua tururi ghidate sau autobuze direct din Funchal. Pe langa asta, in Funchal ai si o varietate mare de restaurante si magazine.

Cazarea pe care noi am avut-o a fost aceasta: Belvedere Boutique – Adults only – este si recomandarea noastra numarul 1! Camerele pornesc de la 79 euro/noapte, dar trebuie rezervate din timp! Iar daca aveti posibilitatea, rezervati apartamentul cu terasa de la parter, este absolut incredibil si enorm de spatios, cu un view senzational! Va las mai jos cateva poze! Noi am platit 90 euro/noapte, pentru cel mai mare apartament din cladire.

Belvedere Boutique - Adults only
Belvedere Boutique - Adults only

Iti las mai jos o lista de cazari din Madeira, ca sursa de inspiratie, toate cu nota peste 9. Acestea se afla in Funchal, Santana, Porto Moniz sau Sao Vicente:

Cazari in Funchal

Cazari in Santana

Cazari in Porto Moniz 

Cazari in Sao Vicente 

Unde sa mananci in Madeira

Madeira are o bucatarie diversa, influentata de gastronomia portugheza, dar si foarte bogata in peste. Pe langa asta, Madeira este si renumita pentru fructele tropicale gasite aici, cum ar fi papaya, mango sau fructul pasiunii.

Madeira

Si bineinteles, pasteis de nata, celebrul desert portughez, nu poate lipsi nici el!

Iti las mai jos o lista cu cele mai celebre si populare restaurante din Madeira, conform TripAdvisor.com, pe care niciun gurmand nu are voie sa le rateze:

Pico do Arieiro

Cat ne-a costat excursia in Madeira

Putem spune ca Madeira nu este o destinatie scumpa. Desigur, ai nevoie de un anumit buget, pentru avion, cazare si masina inchiriata, dar viata pe insula nu e costisitoare – majoritatea activitatilor, cum ar fi drumetii, puncte panoramice, plaje, sunt gratuite.

Noi am calatorit in decembrie 2023, iar costurile au fost urmatoarele:

  • Bilet de avion: 80 euro / persoana + 100 euro pentru un bagaj de cala, zbor direct Budapesta – Madeira, cu Wizz Air -> 260 euro / 2 persoane (130 euro/persoana)
  • Masina inchiriata: 50 euro / zi * 7 zile + benzina aproximativ 120 euro => 470 euro / 2 persoane (235 euro / persoana)
  • Bilete intrare (Jardim Monte Palace Madeira 15 euro, Madeira Botanical Garden 8 euro): 23 euro / persoana -> 46 euro / 2 persoane

Restul cheltuielilor au fost pe mancare si suveniruri. Cu aproximatie, 30-40 euro era suma cheltuita de o persoana pe o zi intreaga cu mancarea.

In total, cu transportul, cazarea, biletele de intrare si masina inchiriata, fara cheltuielile aditionale cu mancarea, cumparaturi sau deplasarea pana in Budapesta, pretul platit pentru o vacanta de 7 zile in Madeira a fost de aproximativ 700 de euro de persoana.

Pico Ruivo

Tips & Tricks Madeira

La sfarsit, ti-am pregatit o lista cu sfaturi si recomandari, pe care orice calator in Madeira trebuie sa le aiba in vedere cand ajunge aici:

  • Planifica-ti inca din prima zi urcarea pe cele doua varfuri – Pico do Arieiro si Pico Ruivo. Este atractia numarul 1 din Madeira, highlight-ul insulei, si este neaparat obligatoriu sa ajungi aici si sa prinzi varfurile pe vreme buna, cu cer senin – sau cel putin, sa nu fie pe timp de ploaie si ceata! Vremea este tare schimbatoare aici, si ar fi pacat, daca nu te informezi, sa ratezi cele doua „pico-uri” din cauza vremii.
Pico do Arieiro
Ceata pe Pico do Arieiro
  • Urmareste live webcam-uri – Cum spuneam, vremea este destul de schimbatoare, foarte capricioasa cateodata. Daca, de exemplu, in Funchal ploua, in Porto Moniz, in partea nordica a insulei, poate fi soare. Tocmai de aceea, urmareste constant live webcam-urile si “vaneaza” vremea buna de pe insula.
  • Desi este o insula mica si infrastructura este foarte buna, poate dura destul de mult sa te deplasezi dintr-o parte in alta a insulei. O distanta de 20 km se simte cu totul altfel aici. Tocmai de aceea, planuieste-ti din timp traseul si ce ai de vizitat pe parcurs.
  • Si nu in ultimul rand, bucura-te de culori! De rasarituri, de apusuri, de flori, de verdeata. Nu rata cel putin un apus sau rasarit pe Pico Ruivo sau Pico do Arieiro! Denumirea de insula a eternei primaveri este pe drept meritata!
Madeira
Rasaritul vazut de la cazare